Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Infrastructura universității sibiene se modernizează: peste 18 milioane lei pentru Ferma didactică Rusciori

Peste 850 de studenți ai Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protectia Mediului (SAIAPM), din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu (ULBS), vor putea să studieze în condiții mult mai bune, ca urmare a lucrărilor ce vor fi efectuate la Ferma didactică din localitatea Rusciori, comuna Șura Mică. Un proiect de modernizare a acesteia, în valoare de 18,7 milioane lei, a fost semnat de rectorul instituției la sediul ADR Centru.

Suma alocată ca finanțare nerambursabilă este de aproape 3,7 milioane euro. Instituția de învățământ superior va beneficia de fonduri europene pentru modernizarea și dotarea infrastructurii de educație de la o locație din afara municipiului Sibiu, în vederea îmbunătățirii condițiilor de studiu ale studenților care se pregătesc pentru domenii ca ingineria produselor alimentare sau pentru dezvoltarea durabilă a zonei rurale.

Proiectul se numește „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și echipare infrastructura educațională a Fermei didactice din localitatea Rusciori, Comuna Șura Mică, județul Sibiu” și este finanțat în cadrul Priorității de investiții 10.1A, Obiectivul specific 10.3 – pentru creșterea calității în învățământul universitar – aferent Axei Prioritare 10 a Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020.

Echipa de management a universității estimează că data finalizării investițiilor va avea loc chiar la începutul anului universitar 2022, respectiv până în 30 octombrie.

„Într-o lume unde se pare că mediocritatea câștigă teren în majoritatea domeniilor, noi perseverăm în a crede în excelență. Nu în mod strict discursiv, ci viu, faptic și absolut constructiv. Modernizarea și extinderea infrastructurii didactice și de cercetare constituie direcții majore de acțiune a echipei manageriale a ULBS. Credem că acestea constituie căile principale prin care putem răspunde provocărilor cu care se confruntă învățământul superior din România”, a spus rectorul Sorin Radu după semnarea contractului.

Investiția vizează realizarea a 12 laboratoare de cercetare în sectorul agroalimentar, a unei săli de seminar, a unei săli de curs, a unui amfiteatru cu capacitate de 120 persoane și a spațiilor conexe necesare pentru organizarea de activități didactice și practice cu caracter de cercetare-inovare, inclusiv echiparea infrastructurii cu materiale didactice, noi tehnologii și suport TIC, echipamente și mobilier de specialitate, software didactic, utilaje de dimensiuni reduse și aparate de măsură și control.

Proiectul presupune și dublarea suprafeței de amprentă la sol a clădirii ce va fi modernizată, inclusiv prin extindere pe verticală, ceea ce va duce aproape la triplarea suprafeței utile desfășurate. Suprafața totală a terenului pe care se află clădirea este de peste 2.400mp. De structura nou creată vor beneficia studenții și cadrele didactice ale ULBS, care activează în cadrul specializărilor de la programele de studiu licență-zi sau masterat pe domeniile: Ingineria produselor alimentare, Controlul si expertiza produselor alimentare, Biotehnologii în industria alimentară, Inginerie și management în Alimentație publica și agroturism, Inginerie și Protectia Mediului în agricultura, Montanologie, Asigurarea calității și siguranței alimentelor, Managementul procesării moderne a alimentelor, Managementul dezvoltării durabile a zonei rurale și Managementul protecției mediului agricol.

Directorul ADR Centru, Simion Crețu, a amintit că recent a fost contractat încă un proiect pentru mediul universitar, la Alba Iulia, care vizează modernizarea infrastructurii universitare, care se adaugă la altele existente. Contractele semnate însumează aproape 100 milioane lei și de impactul lor se vor bucura peste 2.000 de studenți, în maximum 2 ani. „Studenții și masteranzii au nevoie de laboratoare moderne și de centre de pregătire cu funcțiuni multiple”, a subliniat Simion Crețu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tetarom aruncă pe piață spații de business de 70 milioane lei

Articolul următor

Grupul FirstFarms A/S a decis să iasă din afacerile agricole din vestul României şi îşi vinde terenurile pentru 11 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share