Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

POZITIV TB: O companie pregătește IT-ști, le caută job-uri, plata cursurilor, după angajare

Claudia Tamași este country manager Codecool România, o școală de programare recent intrată pe piața din România, care oferă o soluție viabilă și utilă pentru cei care au rămas fără un loc de muncă și se gândesc la reconversie profesională sau caută o nouă specializare adaptată crizei. Codecool reprezintă o soluție alternativă pentru cei care doresc să învețe programare și să-și găsească un job în IT. Nu este nevoie de experiență anterioară, totul se învață de la zero, iar în doar 12 luni devii full stack developer. În plus, școala garantează și un job odată cu terminarea cursurilor, iar plata acestora se face după angajare. Claudia Tamași a răspuns la câteva întrebări pentru Transilvania Business.

Puteți estima acum ce impact economic va avea criza Covid-19 în România și la nivel global?

Vrem să privim partea pozitivă şi tot ce pot să spun acum este că atât competențele digitale, cât și locurile de muncă în industria IT, reprezintă viitorul. România are un potențial imens în acest sens, o știam de mult, iar criza a accelerat nevoia de specialiști IT. Trebuie să folosim această oportunitate cât mai repede. Fiecare industrie și-a dat seama recent că fără transformare digitală, nimeni nu poate supraviețui. Iar pentru a susţine această transformare va fi nevoie de mult mai multe talente digitale, competențe ce pot fi dobândite mai ușor decât credem.

Ce rol ar trebui să aibă Guvernul și ce măsuri concrete ar trebui luate de autorități pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Nu aș putea vorbi pentru alte sectoare, însă când vine vorba despre domeniul IT, România trebuie să acţioneze cât mai rapid pentru a conecta cei peste un milion de oameni rămași fără locuri de muncă din cauza pandemiei, cu nevoia mare de forță de muncă digitală. Acești oameni trebuie ajutați să găsească o oportunitate de carieră în domeniul tehnologiei. O piaţă economică cu un număr ridicat de specialiști în IT aduce beneficii tuturor afacerilor locale, plus că atrage nou capital străin în una dintre cele mai profitabile industrii ale momentului – industria IT.

Există deja exemple în țările vecine, care tocmai au lansat Programe Guvernamentale de susţinere a conversiei profesionale în industria IT. De exemplu, în Ungaria statul a lansat un program naţional de conversie profesională, specific pentru industria IT: pe de o parte, au un program similar cu fostul nostru „Invest in you”, prin care orice cetăţean își poate achita studiile din Fonduri UE, iar pe de altă parte au un program prin care susţin cetăţenii pe perioada studiilor, oferindu-le credite garantate de stat (3.500 Euro/ persoană), fără dobânzi, din care să trăiască, să-și plătească chiria și masa.

Cum va recepționa domeniul în care activați efectele acestei crize și ce particularități există în acest sector?

Din fericire, domeniul IT este unul dintre cele mai puțin afectate de criză. Tocmai pentru că în contextul acesteia, foarte multe firme și-au mutat activitatea în online și au fost nevoite să apeleze la digitalizare activității. Astfel, la cererea deja ridicată de programatori, s-a adăugat cererea contextuală. Din păcate, există acum și categoria persoanelor care și-au pierdut locul de muncă, veniturile și caută o alternativă de reconversie profesională viabilă pe termen lung, iar IT-ul le oferă exact această oportunitate.

Mai mult decât atât, odată cu trecerea crizei, avem motive să credem că multe firme vor alege să își continue activitate într-o manieră mult mai axată pe componenta virtuală și digitală, așa că aceia care aleg să se specializeze în domeniu vor avea doar de câștigat.

De unde v-a venit ideea cu organizarea acestor cursuri și plata lor după angajarea cursanților?

Modelul este unul dezvoltat cu succes în Ungaria și extins mai apoi în Polonia, înainte de a fi preluat și în România. Ideea de start-up i-a venit fondatorului Codecool. În trecut, acesta a avut o companie de software, în cadrul căreia s-a confruntat cu lipsa mare de profesioniști din piață. Prin urmare, încă de atunci și-a propus ca următoarea industrie de profesionişti să fie alcătuită din programatori pe care să-i formeze conform nevoii pieței și a companiilor, într-un mod diferit de învățământul tradițional. De aceea, la Codecool, pe lângă partea tehnică, punem foarte mult accentul pe partea de competențe (comunicare, munca în echipă, colaborarea etc). Încercăm să-i formăm pe cursanți într-un mod care să-i ajute să se integreze cât mai repede în companii, la viitoarele joburi.

Organizarea unor cursuri de acest gen oferă o alternativă viabilă și mult mai rapidă de dobândire a unor cunoștințe ce pot echivala studiile efectuate în cadrul unei facultăți de specialitate. În plus, reprezintă o opțiune de reconversie profesională pentru cei pasionați de domeniu, care doresc să învețe programare și nu au avut șansa să facă o facultate de specialitate. Iar pentru că mulți dintre cursanți sunt încă la început de drum și poate nu își permit plata cursurilor în avans, am optat pentru varianta plății după angajare. În modul acesta oferim și o garanție a calității soluției pe care o oferim.

Suntem dispuși să investim în oameni, chiar dacă asta înseamnă ca noi să ne recuperăm ulterior investiția. Dar avem încredere în ei și soluțiile oferite de noi sperăm să îi ajute cât mai mult, mai ales că în prezent oportunitățile sunt reduse și oamenii au nevoie de cât mai multă susținere.

Sunteți sigură că le veți găsi un loc de muncă? Pe ce vă bazați?

După cum spuneam, modelul funcționează cu mare succes deja în celelalte țări în care este aplicat. În momentul de față există un deficit serios pe piața specialiștilor în IT, așa că nu facem altceva decât să venim în întâmpinarea acestei nevoi a firmelor de a angaja oameni bine pregătiți. Este o situație din care toți cei implicați au de câștigat. Firmele, pentru că au acces la o bază de personal gata format, iar studenții pentru că pot ajunge direct la firme. Noi, practic, intermediem legătura dintre ei și, în acest proces, formăm noi specialiști în IT. În Ungaria și Polonia, printre partenerii noștri se numără companii de renume internațional, precum Morgan Stanley, Vodafone, Unicredit sau Generali, cu care avem o foarte bună colaborare. Iar rata angajărilor pentru absolvenții noștri este de 98%.

Ce sfaturi le puteți da antreprenorilor din România?

Cred că fiecare dintre noi trebuie să analizeze foarte bine schimbările prin care a trecut în ultimele luni și să învețe din ele câteva lecții importante. Să țină cont de problemele cu care s-a confruntat și de soluțiile găsite, astfel încât pe viitor să fie mai bine pregătit. Consider că, deși multe afaceri au fost serios lovite de criză, aceasta a reprezentat și o oportunitate pentru a avansa când vine vorba de digitalizare, chiar dacă forțați de împrejurări, iar acest lucru va fi util pe termen lung. Cel mai important este ca fiecare antreprenor să dea dovadă de mai mare atenție și adaptabilitate, astfel încât să nu mai fie prins pe picior greșit de viitoarele crize.

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada post-criză?

Cred că vor apărea schimbări în felul în care se desfășoară relațiile de afaceri, schimbări ce vor implica o mai mare digitalizare, flexibilitate și adaptabilitate. Însă este în continuare o perioadă de volatilitate, care probabil va continua cel puțin un an de acum încolo, așa că nu putem vorbi despre nimic sigur. Cât privește domeniul nostru, ne propunem să continuăm proiectul de formare și susținere a specialiștilor în IT și să contribuim la transformarea României în cel mai puternic HUB IT din Europa, deoarece potenţialul nostru este foarte mare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nemții de la Ara și-au redeschis outleturile din Sălaj și Bihor

Articolul următor

Sorin Paveliu: „România trebuie să aplice strategia de dublă testare”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share