Sanatate Ultimele stiri

Sorin Paveliu: „România trebuie să aplice strategia de dublă testare”

Opinie exprimată pentru Transilvania Business de Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate

Consider că această relaxare a restricțiilor este prematură. Cine poate să ne răspundă ce s-a făcut ca de pe 15 mai să avem altă situație decât am avut acum două luni? Ce s-a întâmplat ca începând de pe 15 mai situația să fie cu totul alta? Virusul nu s-a sinucis, noi nu ne-am vaccinat și nici nu există un tratament profilactic. Și atunci? Nu știm care sunt acele măsuri care să împiedice reluarea ciclului infectărilor.

Desigur, nimeni nu poate fi expert în pandemii cu care nu s-a confruntat niciodată. Noi nu știm în cele din urmă cu ce ne luptăm. Știm că există un virus, i-am dat un nume, știm cum arată, dar cum acționează încă este o nebuloasă: dacă obținem imunitate, de ce are un astfel de polimorfism în manifestare etc.? Și atunci, criticile la adresa Guvernului trebuie să fie mai mult constructive decât distructive. Noi acum nu avem date pe care să ne sprijinim deciziile. Neavând date, suntem în situația de a emite teorii ce pot fi corecte, dar pot fi și greșite, deoarece știm prea puține. Sunt însă câteva lucruri certe și anume, că prin lege nu poți restricționa niște drepturi pe care le-am acceptat cu toții ca fiind fundamentale. Ca cetățean, poți să te autocenzurezi, să nu călătorești, să nu te expui riscului, dar acestea trebuie să fie deciziile tale personale. Nu poți, din cauza pandemiei, să te comporți ca și când aceste drepturi, pentru care ne-am luptat și s-au sedimentat în timp ca fiind fundamentul unei lumi civilizate, nici n-au existat. Sunt drepturi prevăzute de Constituție și de Carta Internațională a Drepturilor Omului. Aceste drepturi nu pot fi anulate doar pentru că a apărut un nou fenomen epidemiologic. Măsurile de restricționare trebuie să fie limitate în timp.

De asemenea, cert este că avem nevoie de o transparență mult majorată. De exemplu, într-o zi avem confirmate 200 de cazuri din 5.000 testate. Dumneavoastră știți cine sunt persoanele care au fost testate? Dacă nu știu pe cine am testat, 200 nu înseamnă nimic. Aceste persoane sunt persoane internate cărora li se face al doilea sau al treilea test de verificare înainte de externare? De unde vin aceste persoane – s-au prezentat cu simptome, sunt lucrători medicali care trebuie testați o dată în săptămână? Dacă cei testați sunt internați, simptomatici, sunt angajați ai sistemului de sănătate, atunci cred că nu avem o idee clară despre ce se întâmplă la nivelul populației, pentru că nu am ajuns cu testările acolo. Din transparență derivă foarte multe măsuri pe care statul le-a evitat.

Mai este cert că România trebuie să testeze masiv. Testele Real Time PCR sunt foarte scumpe. Un singur test costă 200 de lei. Gândiți-vă că pentru 10.000 de teste se cheltuiesc 200.000 de lei. În două zile se adună echivalentul unui RMN. Un aparat PCR costă 500.000 de lei. Sunt cheltuieli foarte mari, gigantice, pe care Guvernul nu le poate susține. Ele nu sunt transparente, oamenii nu știu cu ce ne confruntăm și nu știm că unele decizii strâmbe ar putea avea rațiuni economice. Chiar dacă testele rapide nu surprind decât două treimi din persoanele infectate, acestea ar trebui făcute în masă. Da, nu vom surprinde cazurile în faza de incubație, dar vom identifica persoanele care au virusul în faza activă și cele care au avut boala. Apoi, persoanele pozitive trebuie testate repetat prin Real Time PCR. Acum nu se merge pe această cale din cauza acestor rațiuni economice, dar este cea mai bună decizie pe care autoritățile ar trebui să o ia pentru a evita decesele prevenibile.

Există și lucruri pe care România nu le poate schimba din mers. S-a vorbit despre direcțiile de sănătate publică județene că erau la pământ. Și acum cum sunt? Se merge în fiecare zi în controale în spitale? Și apoi, dacă se identifică nereguli, trebuie luate și măsuri. Căci scopul final nu este realizarea controalelor, ci corectarea neregulilor depistate. Și unele lucruri nu pot fi schimbate. De exemplu, circuitele în spital. Nu avem echipamente de protecție suficiente. Cine verifică cum mănâncă acel lucrător medical, de băut cum bea, la toaletă cum se duce? E clar că echipamentele trebuie schimbate de câteva ori pe zi și atunci nu ne ajută cu nimic că avem un singur halat asigurat pe parcursul unei zile. Din nou, echipamentele medicale costă foarte mult și noi nu realizăm acest lucru.

În concluzie, avem nevoie de transparență, pentru ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în spitale și avem nevoie de o strategie adevărată de testare în masă.

Related posts

După Airbus și Bell, și americanii de la Lockheed Martin ar vrea să producă elicoptere la Ghimbav

Stefana Muresan

Italienii de la Ditre, angajări masive pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Municipiul Turda, cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă, la nivel european

Stefana Muresan

Ștefan Vuza repornește românește Oltchim 

redactia

CTP pregătește obținerea certificării BREEAM

Ionut Oprea

Zece companii din Transilvania, premiate la Gala Campioni în Business

Stefana Muresan

Bucureștenii și clujenii fac cele mai multe plăți online

Nora Dumitrescu

La Timișoara se lansează Growceanu, platformă de Business Angels conectată la rețeaua europeană ESIL

redactia

Tax & Finance Forum, în premieră la Sibiu

Papuc Irina

Portalul primăriilor digitale – primariamea.ro, gratuit în acest an

Traian Dan

Proptech Demo Day

Ligia Voro

Bucătarul șef de la Ramada Sibiu va participa la o competiție internațională. Meniul gândit este o invitație la descoperirea spațiului cultural sibian

Papuc Irina

Cinci comune bihorene, cadastrate gratuit cu fonduri europene de către ANCPI

Traian Dan

Sibiu: Donație de 30.000 de euro pentru Spitalul de Psihiatrie, datorită Rotary Club

Stefana Muresan

TAROM va relua zborurile de dimineață Cluj – București

Nora Dumitrescu

Antreprenori IT din vestul ţării și UVT, soluţii comune pentru problema resursei umane

Stefana Muresan

Mercedes-Benz, reclamă impresionantă filmată în Sibiu

Stefana Muresan

TCI Cluj va reabilita energetic un simbol al Zalăului

Nora Dumitrescu

IRUM Reghin devine actor global

Stefana Muresan

Un IT-ist a investit 5.000 de euro în albine. Acum, produce 5 tone de miere pe an

redactia

Schemă de ajutor pentru acciza la motorină în acvacultură – 5,5 mil. lei/an

redactia

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea va fi reabilitat cu bani europeni. Investiția totală – 21,6 milioane de lei

Stefana Muresan

MIPIM 2020 rescheduled to June 2-5 in Cannes

Ionut Oprea

UMF Cluj intră într-un proiect de 25 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Leave a Comment