Sanatate Ultimele stiri

Sorin Paveliu: „România trebuie să aplice strategia de dublă testare”

- Sorin Paveliu - Sorin Paveliu: „România trebuie să aplice strategia de dublă testare”

Opinie exprimată pentru Transilvania Business de Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate

Consider că această relaxare a restricțiilor este prematură. Cine poate să ne răspundă ce s-a făcut ca de pe 15 mai să avem altă situație decât am avut acum două luni? Ce s-a întâmplat ca începând de pe 15 mai situația să fie cu totul alta? Virusul nu s-a sinucis, noi nu ne-am vaccinat și nici nu există un tratament profilactic. Și atunci? Nu știm care sunt acele măsuri care să împiedice reluarea ciclului infectărilor.

Desigur, nimeni nu poate fi expert în pandemii cu care nu s-a confruntat niciodată. Noi nu știm în cele din urmă cu ce ne luptăm. Știm că există un virus, i-am dat un nume, știm cum arată, dar cum acționează încă este o nebuloasă: dacă obținem imunitate, de ce are un astfel de polimorfism în manifestare etc.? Și atunci, criticile la adresa Guvernului trebuie să fie mai mult constructive decât distructive. Noi acum nu avem date pe care să ne sprijinim deciziile. Neavând date, suntem în situația de a emite teorii ce pot fi corecte, dar pot fi și greșite, deoarece știm prea puține. Sunt însă câteva lucruri certe și anume, că prin lege nu poți restricționa niște drepturi pe care le-am acceptat cu toții ca fiind fundamentale. Ca cetățean, poți să te autocenzurezi, să nu călătorești, să nu te expui riscului, dar acestea trebuie să fie deciziile tale personale. Nu poți, din cauza pandemiei, să te comporți ca și când aceste drepturi, pentru care ne-am luptat și s-au sedimentat în timp ca fiind fundamentul unei lumi civilizate, nici n-au existat. Sunt drepturi prevăzute de Constituție și de Carta Internațională a Drepturilor Omului. Aceste drepturi nu pot fi anulate doar pentru că a apărut un nou fenomen epidemiologic. Măsurile de restricționare trebuie să fie limitate în timp.

De asemenea, cert este că avem nevoie de o transparență mult majorată. De exemplu, într-o zi avem confirmate 200 de cazuri din 5.000 testate. Dumneavoastră știți cine sunt persoanele care au fost testate? Dacă nu știu pe cine am testat, 200 nu înseamnă nimic. Aceste persoane sunt persoane internate cărora li se face al doilea sau al treilea test de verificare înainte de externare? De unde vin aceste persoane – s-au prezentat cu simptome, sunt lucrători medicali care trebuie testați o dată în săptămână? Dacă cei testați sunt internați, simptomatici, sunt angajați ai sistemului de sănătate, atunci cred că nu avem o idee clară despre ce se întâmplă la nivelul populației, pentru că nu am ajuns cu testările acolo. Din transparență derivă foarte multe măsuri pe care statul le-a evitat.

Mai este cert că România trebuie să testeze masiv. Testele Real Time PCR sunt foarte scumpe. Un singur test costă 200 de lei. Gândiți-vă că pentru 10.000 de teste se cheltuiesc 200.000 de lei. În două zile se adună echivalentul unui RMN. Un aparat PCR costă 500.000 de lei. Sunt cheltuieli foarte mari, gigantice, pe care Guvernul nu le poate susține. Ele nu sunt transparente, oamenii nu știu cu ce ne confruntăm și nu știm că unele decizii strâmbe ar putea avea rațiuni economice. Chiar dacă testele rapide nu surprind decât două treimi din persoanele infectate, acestea ar trebui făcute în masă. Da, nu vom surprinde cazurile în faza de incubație, dar vom identifica persoanele care au virusul în faza activă și cele care au avut boala. Apoi, persoanele pozitive trebuie testate repetat prin Real Time PCR. Acum nu se merge pe această cale din cauza acestor rațiuni economice, dar este cea mai bună decizie pe care autoritățile ar trebui să o ia pentru a evita decesele prevenibile.

Există și lucruri pe care România nu le poate schimba din mers. S-a vorbit despre direcțiile de sănătate publică județene că erau la pământ. Și acum cum sunt? Se merge în fiecare zi în controale în spitale? Și apoi, dacă se identifică nereguli, trebuie luate și măsuri. Căci scopul final nu este realizarea controalelor, ci corectarea neregulilor depistate. Și unele lucruri nu pot fi schimbate. De exemplu, circuitele în spital. Nu avem echipamente de protecție suficiente. Cine verifică cum mănâncă acel lucrător medical, de băut cum bea, la toaletă cum se duce? E clar că echipamentele trebuie schimbate de câteva ori pe zi și atunci nu ne ajută cu nimic că avem un singur halat asigurat pe parcursul unei zile. Din nou, echipamentele medicale costă foarte mult și noi nu realizăm acest lucru.

În concluzie, avem nevoie de transparență, pentru ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în spitale și avem nevoie de o strategie adevărată de testare în masă.

Related posts

Dotări pe bani europeni pentru UPU a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara

Stefana Muresan

Peste 13 milioane euro pentru extinderea clădirii Spitalului de Urgență Satu Mare

redactia

CEE Property Forum – 5th time in Vienna & a panel dedicated to Romania

Ionut Oprea

UBB a câştigat etapa locală a competiţiei CFA Institute Research Challenge

Stefana Muresan

Conferința FinTech și educație și Gala EduFin în cadrul Global Money Week

Traian Dan

Sonimpex Topoloveni a lansat un nou produs

Ligia Voro

Specialiștii în IT s-au întâlnit la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment organizat de BRINEL

Stefana Muresan

Propuneri de la Bruxelles: Prima fermă, programul rabla pentru tractoare și subvenții egale

redactia

iHunt se listează pe piața AeRO a Bursei de Valori București

Ligia Voro

Sibiu: Prima primărie care cumpără o mașină electrică

Papuc Irina

Aeroportul Iasi a inregistrat, in premiera, 1 milion de pasageri

Stefana Muresan

Nokia recrutează anual 150-200 de studenţi

Stefana Muresan

CA IMMO: Peste 30.000 mp inchiriati in Bucuresti in 2017

Ionut Oprea

Primăria Sibiu: măsuri de reducere a impactului negativ pentru businessul local cauzat de Covid-19

Papuc Irina

Coral BioGreens, jud. Bihor – afacere de milioane de euro din produse de 2-3 lei

Ligia Voro

Adriana Cotel, şefa Agenţiei Medicamentului, numită în fruntea Casei Naţionale de Sănătate

redactia

OMV Petrom, câştig net de peste 4 mld. lei, plus 64%, la afaceri de 22,5 mld. lei, în creştere cu 16%

redactia

“ALWAYS YES”, filosofia care definește SIXT Group România

Stefana Muresan

CFR SA – 48 de șantiere pe rețeaua feroviară, în valoare de 141,6 milioane lei

Stefana Muresan

Riscurile procurării de echipamente medicale în contextul Covid-19: cadrul legislativ și nevoile sociale

Ion Surdu

Apare un nou brand: Bun de Maramureș

Nora Dumitrescu

Lucrările de construire a Monumentului Unirii și pentru refacerea parcului din Cetate, investiție de 18 mil lei, încep în aprilie

Stefana Muresan

Este nevoie de o ”legislație permisivă” pentru revigorarea turismului balnear românesc

Stefana Muresan

„MakeIT în Oradea”

Stefana Muresan

Leave a Comment