Arad POZITIV TB Real Estate Timiș

Valentin Morar, CEO Wallberg: Nu ne aflăm într-o criză clasică, iar o pauză de două luni de zile nu poate schimba și nici anula relații de durată

Valentin Morar, CEO Wallberg, compania care dezvoltă proiectele imobiliare XCity Towers din Timişoara, Arad Plaza şi Bourgeois Residence în Arad, respectiv Sunnyville în Braşov, rămâne optimist şi crede că problemele din domeniul de business româneşti vor fi depăşite mai uşor faţă de cele din criza financiară din 2008. În ceea ce priveşte piaţa imobiliară avem parte de o situaţie stabilă, aceasta a evoluat mult spre bine faţă de acel moment, iar piaţa nu e saturată cu stocuri de apartamente nevândute.

Care credeţi că va fi acum impactul economic pe care îl va avea criza Covid-19 în România cu specific pe piaţa imobiliară?

Ne aflăm într-o situație cu totul nouă. Cu informațiile pe care le avem azi, nimeni nu poate ști care va fi parcursul economiei în perioada următoare și cât de repede vom reveni.

Piața imobiliară a  traversat o perioadă bună, cu o evoluție strucural sănătoasă, un nivel al cererii ridicat și un ritm bun al livrărilor și contractarilor, dintr-o data, a intrat într-un blocaj. Totuși, anumite dezechilibre existau în economie. Ne aflăm într-o situație similară cu momentul în care frânezi brusc de la 130 km/h pe un asfalt puțin umed. Nu știi cât de puternic va fi impactul, nu poți evalua pagubele pentru că în acel moment nu deții datele, dar sigur frânezi apăsat. În trimestrul III ar trebui să avem datele pentru a vedea care va fi impactul real al crizei actuale.

Desigur, în piața apăr cifre încurajatoare, pe de-o parte volumul tranzacțiilor nu a scăzut atât de mult (-30% în principalele 6 județe față de luna anterioară), iar peste 90% din cumpărători doresc să achiziționeze în continuare însă își amâna cu una până la șase luni achiziția. Au existat contacte și în perioadă de lockdown și chiar am încheiat și tranzacții. Însă, avem în față și multe incertitudini. Nu știm cu adevărat care va fi impactul asupra veniturilor populației și vom avea o precauție din partea băncilor în ceea ce privește condițiile de finanțare. Aceste lucruri, împreună cu multe știri negative, afectează factorul emoțional al cumpărătorului, ori, decizia de achiziție a unei locuințe este fundamental una emoțională, iar încrederea cumpărătorului este capitala.

Totuși, nu putem compara situația prezentă cu criza financiară din 2008-2009. Nu există stocuri importante de apartamente disponibile în piață, cvasi majoritatea proiectelor aflate în diverse faze de construcție au fost contractate. Dezvoltatorii au cumulat o experiență și chiar dacă factorul de risc pentru dezvoltatori este minim, ei vor fi mai prudenți și vor amâna dezvoltatorile viitoare. Coroborat cu amânarea deciziei de achiziție din partea cumpărătorilor, este posibil să vedem pe final de an o presiune pe ofertă. În această ipoteză, vor avea un avantaj cumpărătorii raționali.

Ce măsuri concrete consideraţi că ar trebui să ia de autorităţile pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Principalele măsuri pe care ar putea să le ia autoritățile ar trebui să fie în sferă economică. Astfel, prevederile cu privire la diverse facilități și scutiri, respectiv cele legate de șomajul tehnic ar trebui să se convertească în măsuri active de impulsionare a reluării activității companiilor și a reactivarii contractelor de muncă. O mai mare predictibilitate a acestor măsuri este necesară. Un rol important pe care ar trebui să îl aibă Guvernul e să fie garantul restabilirii încrederii atât pentru mediul de afaceri cât și pentru populație. Simpla pompare a banilor în economie nu e suficientă, trebuie gândit investional.

E nevoie de un program complet, integrat pe întregul lanț economic, de la producție până la consum. Dacă tratezi o singură parte din procesul economic, poți produce dezechilibre. Programul IMM Invest este o bună inițiativă dar e nevoie și de acțiuni înspre persoanele fizice aplicabile pe nevoia de locuire sau alte arii economice. Un program similar cu IMM Invest, pe termen scurt, de exemplu 6 luni, ar trebui dezvoltat pentru persoanele fizice, unde Statul poate oferi o garanție pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință și prezintă bonitate.

Ce sfaturi le puteți da antreprenorilor tineri din România?

Cuvântul de ordine este prudență și nu teamă. Antreprenorii trebuie să trateze situația cât mai rațional. Este foarte important să își reducă toate cheltuielile și să nu aștepte să facă acest lucru când ajung într-o situație dificilă. Să nu facă o risipă de resurse e esențial.

Acționând etapizat și prudent, antreprenorii pot observa noile oportunități pe care orice criză, inevitabil, le aduce. Acum se poate pune sămânța pentru roadele următoarei perioade.

Nu în ultimul rând să acționeze în direcția digitalizării proceselor interne, cât mai mult și cât mai repede. Această direcție este inevitabilă, iar contextul actual nu face decât să accelereze un trend deja evident.

Cum va recepționa cumpărătorul de imobile efectele acestei crize și ce particularităti există în piața imobiliară rezidențială?

Factorul emoțional are o pondere importantă în decizia de achiziție a unei proprietăți rezidențiale. Deși nevoia locativă nu dispare, iar piața din România este în continuare una din cele mai ieftine din regiune, încrederea cumpărătorului va fi cea care va face diferența. Dacă vom ști să avem grijă de locurile de muncă, să păstrăm fondul de salarii și să restabilim încrederea consumatorului în cât mai scurt timp, piața rezidențială va avea o revenire rapidă în punctul în care a fost în februarie și chiar va depăși acest prag.

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada post-criză?

Nu cred că vom vedea schimbări în relațiile de business. Nu ne aflăm într-o criză clasică, iar o pauză de două luni de zile nu poate schimba și nici anula relații de durată. Dimpotrivă, orice relație se întărește atunci când traversează o criză, lucru valabil și pentru relațiile de business.

Related posts

Cluj Innovation Park și-a scos la închiriat atelierele

Nora Dumitrescu

Portfolio Farm Furculești, primul eveniment în câmp din 2020 pentru Corteva Agriscience

redactia

POZITIV TB: Melinda Morariu – „Este vitală continuarea proiectelor pe Fonduri Europene”

Traian Dan

HIpark – 39 mil. euro, proiect mixt de birouri & rezidențial în Iași

Ionut Oprea

Electrogrup, member of the E-INFRA group, launches its Smart City Division and aims leadership on the Romanian market

Stefana Muresan

Imoteca, the residential experts: cum sa inovezi în imobiliare în 2018

redactia

Premieră: PepperEscu, primul robot care lucrează într-o companie imobiliară 

Ligia Voro

Primăria Tarna Mare distribuie măști reutilizabile tuturor cetățenilor comunei

Ligia Voro

Compania de leasing operaţional a BRD se extinde la Cluj, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Primăria Arad investeşte 57 mil. euro pentru achiziţionarea de tramvaie noi

redactia

Noi măsuri în sprijinul beneficiarilor programului Start-Up Nation – ediția 20

Ligia Voro

Colliers, manager nou pentru Europa Centrala si de Est (ECE)

Ionut Oprea

Virtual Property Forum 2020 – the agenda for 9th of June

Ionut Oprea

Smart Diesel din Arad, cel mai mare ben­zinar independent de pe piaţa locală, atacă pragul de 1 miliard de lei

Stefana Muresan

MEEMA înființează Registrul Național al Producătorilor de echipamente medicale necesare combaterii COVID-19

Ligia Voro

Europa Capital checks into prime Warsaw hotel

Ionut Oprea

Antreprenori, manageri și inovatori și-au dat întâlnire la Innomatch 2016 Timișoara

Nicolae Pop

Principalele companii aeriene care operează de la Timişoara pregătesc reluarea curselor, din luna mai

Robert Bloancă

Standul comun al României, pentru prima dată la transport logistic München

Ligia Voro

A fost inaugurata noua ruta interna cu TAROM: Primul zbor IASI-TIMISOARA leaga Moldova de Banat

Stefana Muresan

Autorităţile judeţene din Timiş dau cinci milioane de euro pentru ridicarea unui centru de colectare a legumelor şi fructelor

Robert Bloancă

Coresi Business Park, certificat BREEAM Very Good

Colliers va administra Business Garden Bucharest, dezvoltat de Vastint

Ligia Voro

CBRE păstrează administrarea clădirii Campus 6.1 deținută de CA Immo

Ligia Voro

Leave a Comment