Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Municipalitatea timişoreană caută modele de sprijin pentru firmele afectate de pandemie

Primăria Timişoara încearcă, cumva, să ajute la sprijinirea firmelor care activează în oraş, cu ajutorul unor reduceri de impozite şi taxe. Dar sumele sunt atât de mici, iar condiţiile atât de restrictive, încât „oferta” pare a fi făcută doar pentru a exista, nu pentru a ajuta efectiv efortul companiilor afectate.

Proprietarii de clădiri din Timişoara, respectiv cei care au în concesiune spaţii, ar urma să beneficieze de un fel de ajutor din partea municipalităţii, pentru perioada în care au avut activitatea afectată de pandemia de coronavirus. Mai precis, propunerea presupune reducerea cu jumătate a impzitului pe clădiri, de asemenea cei cu spaţii concesionate ar urma să fie scutiţi de plata taxei de concesiune, dar numai în anumite condiţii.

Ajutorul oferit de primarul Timişoarei pentru cei care au terase în Timişoara şi care au fost afectaţi de pandemie ar putea să se transforme într-un mic fiasco. Într-adevăr, municipalitatea propune consilierilor locali un proiect prin care să se acorde aumite facilităţi, doar că acestea vor avea efecte atât de reduse, ca urmare a dimensiunii sprijinului, încât să nici nu fie sesizată de beneficiari.

Astfel, propunerea spune că „pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori la bugetul local al Municipiului Timişoara de impozit pe clădiri/taxă pe clădiri potrivit art. 462 din Legea nr. 227/2015, se aprobă acordarea unor facilităţi la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, astfel: reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50%, pentru clădirile nerezidenţiale, situate pe raza teritorială a Municipiului Timişoara, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz”.

De asemenea, se mai propune scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, situate pe raza teritorială a Municipiului Timişoara în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică”.

Dar, după intenţia bună vine şi un „dar”. Condiţiile de acordare sunt destul de restrictive, se vor putea aplica „dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice; (…) au renunţat la cel puţin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei, redevenţei sau altă formă de utilizare a clădirii, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă; cel puţin 50% din suprafeţele totale deţinute şi afectate activităţilor economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului că titularii dreptului de folosinţă a clădirilor respective au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total şi/sau parţial activitatea economică”. Aşadar, acest sprijin ar putea fi, de fapt, doar un fel de frecţie la picior de lemn… Iar proiectul şi întăreşte această idee, precizând că „facilităţile la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, prevăzute la art.2 şi art.3 din prezenta, vizează doar obligaţii aferente anului fiscal 2020, pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020.
Sumele care ar fi reduse ca urmare a iniţiativei ar putea fi doar o picătură de apă în totalul anual al afacerii afectate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

900.000 de euro pentru drumul ce leagă Calea Aradului de Piața 100 (Obor)

Articolul următor

Constructorul a scos peste o sută de oameni şi 80 de utilaje pe şantierul Centurii Sud de ocolire a Timişoarei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share