Antreprenori Timiș

Municipalitatea timişoreană caută modele de sprijin pentru firmele afectate de pandemie

Primăria Timişoara încearcă, cumva, să ajute la sprijinirea firmelor care activează în oraş, cu ajutorul unor reduceri de impozite şi taxe. Dar sumele sunt atât de mici, iar condiţiile atât de restrictive, încât „oferta” pare a fi făcută doar pentru a exista, nu pentru a ajuta efectiv efortul companiilor afectate.

Proprietarii de clădiri din Timişoara, respectiv cei care au în concesiune spaţii, ar urma să beneficieze de un fel de ajutor din partea municipalităţii, pentru perioada în care au avut activitatea afectată de pandemia de coronavirus. Mai precis, propunerea presupune reducerea cu jumătate a impzitului pe clădiri, de asemenea cei cu spaţii concesionate ar urma să fie scutiţi de plata taxei de concesiune, dar numai în anumite condiţii.

Ajutorul oferit de primarul Timişoarei pentru cei care au terase în Timişoara şi care au fost afectaţi de pandemie ar putea să se transforme într-un mic fiasco. Într-adevăr, municipalitatea propune consilierilor locali un proiect prin care să se acorde aumite facilităţi, doar că acestea vor avea efecte atât de reduse, ca urmare a dimensiunii sprijinului, încât să nici nu fie sesizată de beneficiari.

Astfel, propunerea spune că „pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori la bugetul local al Municipiului Timişoara de impozit pe clădiri/taxă pe clădiri potrivit art. 462 din Legea nr. 227/2015, se aprobă acordarea unor facilităţi la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, astfel: reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50%, pentru clădirile nerezidenţiale, situate pe raza teritorială a Municipiului Timişoara, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz”.

De asemenea, se mai propune scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, situate pe raza teritorială a Municipiului Timişoara în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică”.

Dar, după intenţia bună vine şi un „dar”. Condiţiile de acordare sunt destul de restrictive, se vor putea aplica „dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice; (…) au renunţat la cel puţin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei, redevenţei sau altă formă de utilizare a clădirii, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă; cel puţin 50% din suprafeţele totale deţinute şi afectate activităţilor economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului că titularii dreptului de folosinţă a clădirilor respective au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total şi/sau parţial activitatea economică”. Aşadar, acest sprijin ar putea fi, de fapt, doar un fel de frecţie la picior de lemn… Iar proiectul şi întăreşte această idee, precizând că „facilităţile la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, prevăzute la art.2 şi art.3 din prezenta, vizează doar obligaţii aferente anului fiscal 2020, pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020.
Sumele care ar fi reduse ca urmare a iniţiativei ar putea fi doar o picătură de apă în totalul anual al afacerii afectate.

Related posts

Timișoara: Încep lucrările pe șantierul ISHO

Stefana Muresan

Dragoș Anastasiu, reales președinte al AHK Romania

Ligia Voro

Pe Aeroportul Internaţional Timişoara repornesc cursele spre Londra, Barcelona, Bruxelles, Madrid şi Valencia

Robert Bloancă

Firma orădeană Valtryp, dublu premiată la „Topul național al firmelor 2019”

Traian Dan

UVT soluționează impasul organizării competiției naționale CanSat

Stefana Muresan

Businessmenii germani sărbătoresc 10 ani în ritm simfonic

Nora Dumitrescu

Green Residence. O nouă ofertă imobiliară în Tîrgu-Mureș, de la un nou jucător

Ligia Voro

Grupul japonez Asahi, investiții de 22 de mil. de euro în fabricile de bere din Timișoara și Brașov

Stefana Muresan

Inginer în industria automotive, dar pasionat de lut și lemn. Cum un tânăr din Sibiu și-a finanțat atelierul cu fonduri europene

Papuc Irina

Arabesque a inaugurat magazinul de retail MatHaus

Stefana Muresan

Spitalele din Timiş au beneficiat de finanţări totale de 350 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului

Robert Bloancă

Parteneriat strategic între Federația Națională PRO AGRO și Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Via Transilvanica a noastră, ca o mare lecție deschisă. Interviu cu Alin Uhlmann-Ușeriu

Transilvania Business

7card – soluția care facilitează accesul angajaților la cea mai extinsă și diversificată rețea de centre și activități sportive și de care pot beneficia sute de mii de români

Stefana Muresan

Fomco Group, un business care se clădește constant. De 15 ani.

Stefana Muresan

O societate de asigurări a donat Primăriei Timişoara proiectul tehnic si autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea Studio, cinematograful de artă al oraşului

Robert Bloancă

Barometrul de conjunctură economică CCIFER – iunie 2017

Ligia Voro

ANAF recomandă utilizarea Ordinului de plată electronic în relația cu Trezoreria

Traian Dan

Politica comercială a UE – noi oportunităţi şi provocări pentru mediul de business din România

Ligia Voro

NOTE FURNITURE, mobilier din lemn masiv de cea mai înaltă calitate

Tirdea Ionut

Instant Factoring: Volumul solicitărilor de finanțare a crescut de cinci ori S1 2019

Ligia Voro

Retailerul austriac XXXLutz deschide un magazin Mömax, la Timișoara

Stefana Muresan

Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Patronii din Maramureș vor să se pună bine cu finanțele

Nora Dumitrescu

Leave a Comment