Antreprenori Timiș

Municipalitatea timişoreană caută modele de sprijin pentru firmele afectate de pandemie

Primăria Timişoara încearcă, cumva, să ajute la sprijinirea firmelor care activează în oraş, cu ajutorul unor reduceri de impozite şi taxe. Dar sumele sunt atât de mici, iar condiţiile atât de restrictive, încât „oferta” pare a fi făcută doar pentru a exista, nu pentru a ajuta efectiv efortul companiilor afectate.

Proprietarii de clădiri din Timişoara, respectiv cei care au în concesiune spaţii, ar urma să beneficieze de un fel de ajutor din partea municipalităţii, pentru perioada în care au avut activitatea afectată de pandemia de coronavirus. Mai precis, propunerea presupune reducerea cu jumătate a impzitului pe clădiri, de asemenea cei cu spaţii concesionate ar urma să fie scutiţi de plata taxei de concesiune, dar numai în anumite condiţii.

Ajutorul oferit de primarul Timişoarei pentru cei care au terase în Timişoara şi care au fost afectaţi de pandemie ar putea să se transforme într-un mic fiasco. Într-adevăr, municipalitatea propune consilierilor locali un proiect prin care să se acorde aumite facilităţi, doar că acestea vor avea efecte atât de reduse, ca urmare a dimensiunii sprijinului, încât să nici nu fie sesizată de beneficiari.

Astfel, propunerea spune că „pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori la bugetul local al Municipiului Timişoara de impozit pe clădiri/taxă pe clădiri potrivit art. 462 din Legea nr. 227/2015, se aprobă acordarea unor facilităţi la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, astfel: reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50%, pentru clădirile nerezidenţiale, situate pe raza teritorială a Municipiului Timişoara, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz”.

De asemenea, se mai propune scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, situate pe raza teritorială a Municipiului Timişoara în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică”.

Dar, după intenţia bună vine şi un „dar”. Condiţiile de acordare sunt destul de restrictive, se vor putea aplica „dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice; (…) au renunţat la cel puţin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei, redevenţei sau altă formă de utilizare a clădirii, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă; cel puţin 50% din suprafeţele totale deţinute şi afectate activităţilor economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului că titularii dreptului de folosinţă a clădirilor respective au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total şi/sau parţial activitatea economică”. Aşadar, acest sprijin ar putea fi, de fapt, doar un fel de frecţie la picior de lemn… Iar proiectul şi întăreşte această idee, precizând că „facilităţile la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, prevăzute la art.2 şi art.3 din prezenta, vizează doar obligaţii aferente anului fiscal 2020, pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020.
Sumele care ar fi reduse ca urmare a iniţiativei ar putea fi doar o picătură de apă în totalul anual al afacerii afectate.

Related posts

Cursa dintre Timişoara şi Bucureşti a fost cea mai solicitată anul trecut, în traficul aerian intern

Robert Bloancă

FlorideLux: Începutul anului școlar a triplat vânzările online de flori

Ligia Voro

VPK Packaging Salonta, 10 years anniversary: “Operational excellence, great to work with and great to work for”

Ligia Voro

Doi tineri din Sibiu vor să fie pionieri în francizarea studiourilor de fitness din România. Vând rețeta succesului celor care își doresc să facă afaceri din sălile de sport

Nicolae Pop

Ce facem după coronavirus. Ghid de supraviețuire a afacerilor

Nora Dumitrescu

A fost deschisă oficial circulaţia autovehiculelor pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva, dar în regim de drum naţional

Robert Bloancă

Cramele Recaș SA a trecut de 38 de milioane de euro cifră de afaceri

Ligia Voro

Retargeting.biz adoptă noi sisteme de pricing

Ligia Voro

Rețea de magazine de cosmetice profesionale, extinsă în Transilvania

Nora Dumitrescu

Un canal online pentru copii, lansat de doi antreprenori din Iaşi, premiat de Google cu “butonul de diamant”

redactia

“Silicon Valley-ul Europei”, inexistent în topul global al inovării

Nora Dumitrescu

Antreprenorul bistrițean Ioan Petruț, nouă afacere în domeniul IT&C

Stefana Muresan

Nestle, cu o fabrică în Timișoara, lider pe piața napolitanelor

Stefana Muresan

FOTO: Proiecte de politici publice schițate la Cluj de mai multe organizații

Ligia Voro

Proiectul de lege privind incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, aprobat

Ligia Voro

Patronii din Maramureș vor să curme evaziunea fiscală și concurența neloială

Nora Dumitrescu

Ingredientul “X” pentru succes în afaceri

Ligia Voro

Proiect de aproape 14 mil. euro pentru redeschiderea căii navigabile între Timișoara și Serbia

redactia

Firmele din Regiunea Vest pot solicita între 200.0000 şi un milion de euro

Robert Bloancă

Enel ridică o stație de transformare lângă Timișoara, investiție de 10 milioane de euro

redactia

Soluții digitale dedicate antreprenorilor prin noua ofertă Orange

Ligia Voro

Timișoara: Au fost plantați primii 350 de arbori în cel mai mare parc suspendat din ţară

Stefana Muresan

Tată și fiu – Doru Aurelian Borsan și Doru Borsan jr., implicați activ în transformarea digitală a lumii. Smart Cities Technologies SE

Ligia Voro

CNAIR: S-a semnat contractul cu italienii de la Tirrena Scavi pentru proiectarea şi execuţia variantei de ocolire sud a Timișoarei, contract de 58 de mil. euro fără TVA

redactia

Leave a Comment