Judete Sibiu Transport Ultimele stiri

Planul Aeroportului Internațional Sibiu pentru asigurarea continuității operațiunilor în 2020

wikimedia.org

Reducerea costului cu resursa umană, suspendarea contractelor de prestări servicii de regularitate și trimiterea unor adrese către autorități privind solicitarea unor ajutoare financiare sunt principalele măsuri luate de conducerea Aeroportului Internațional Sibiu (AIS) după instituirea stării de urgență și a stării de alertă la nivel național.

Pe pagina Consiliului Județean Sibiu a fost prezentat Planul AIS pentru asigurarea continuității operațiunilor în 2020, document elaborat în contextul pandemiei Covid-19 și care urma să fie audiat în cadrul unei ședințe ce nu a mai avut loc.

În document se mențioenază despre impactul financiar negativ care s-a înregistrat la AIS în contextul pandemiei Covid-19, și sunt publicate câteva măsuri și previziuni la nivelul instituției.

Astfel, în document se mențioenază că la nivelul industriei de transport aerian, asociațiile de profil au emis o serie de documente orientative privind impactul și măsuri recomandate pentru ameliorarea impactului măsurilor pentru prevenirea răspândirii pandemiei asupra activității aeroportuare. „La nivelul RA Aeroportul Internațional Sibiu, aceste documente parcurg etapele de analiză internă în coroborare cu informațiile primite de la organismele abilitate la nivel național în scopul evaluării modalităților de implementare adaptate la situația particulară a aeroportului”.

În analiză s-au identificat mai mulți factori și modul în care obiectivele regiei pot fi afectate de evoluția acestora. „În acest sens, s-a luat în considerare relația de elasticitate între evoluția produsului intern brut și creșterea traficului, influențarea mobilității personalului de nivelul șomajului și a costurilor de personal de către nivelul salariului mediu. Totodată, s-a luat în considerare modul în care furnizorii prin costurile serviciilor prestate și a calității acestora pot afecta obiectivele regiei”, se mai menționează în plan.

Autorii precizează că prognoza economică este incertă în această perioadă, întrucât e direct corelată cu durata și proporțiile focarului Covid-19, dificil de prezis deopotrivă, dar și cu potențiale modificări de comportament al consumatorilor după finalul crizei generată de coronavirus. Măsurile de carantină generalizată, adoptate pentru combaterea focarului de coronavirus, este posibil să conducă la pierderi mari în majoritatea sectoarelor economice.

Evoluție trafic pre-Covid

Dinamica traficului de pasageri în anul 2019 a evidențiat reducerea creșterii de la 25% în 2017 la 7% în 2018 și respectiv 6% în 2019. Aeroportul Sibiu a avut în 2018 o evoluție diferită față de media națională cu o creștere de 34% față de 7%, dar în 2019 tendința a fost de aliniere la caracteristica generală.

Impactul Covid-19

Pandemia Covid-19 a afectat întregul sector de aviație. Ca urmare a instituirii la nivel național a unor măsuri privind restricționarea circulației pentru persoane, companiile aeriene care operau pe Aeroportul Internațional Sibiu au decis încetarea graduală a traficului de pasageri începând cu luna martie 2020, culminând cu încetarea totală a operării în 25 martie 2020, fapt care a condus implicit la deteriorarea situației economico-financiară a AIS, prin reducerea totală a veniturilor.

Astfel, în luna martie 2020 AIS a înregistrat un număr de 10.775 pasageri îmbarcați, în scădere cu -46,24% față de numărul pasagerilor îmbarcați previzionat: 25.042.
În luna aprilie AIS a avut suspendat în integralitate traficul aerian comercial regulat.

AIS a realizat o prognoză lunară pentru anii 2020 și 2021, utilizând ritmurile de scădere ale traficului aerian publicate de ACI în data de 27 aprilie 2020 în cadrul documentului „COVID-19&Airports. Passenger traffic and revenue impact. Updated forecast-4th”. Astfel, previziunile AIS pentru următorii ani arată o scădere semnificativă a traficului de pasageri față de nivlul anului 2019, respectiv -66,04% în 2020 (248.535 pasageri) și -35,57% în 2021 (471.499 pasageri).

Printre măsurile adoptate de AIS pe perioada stării de urgență și a stării de alertă se numără reducerea costului cu resursa umană (prin implementarea măsurii șomajului tehnic: în aprilie numărul angajaților a variat între 65-70 persoane, iar în luna mai – între 60-67 persoane); reducerea sau suspendarea contractelor de prestări servicii de regularitate (servicii de curățenie, mentenanță, imprimare, scanare, servicii de pază), adrese către autorități. Una din solicitări vizează solicitarea unei sume de 1,7 milioane de lei pentru a suplimenta transferurile alocate din bugetul local al județului Sibiu în vederea finanțării activităților de natură neeconomică.

Related posts

Huedinul își reface canalizarea pe banii Europei

Nora Dumitrescu

Medicover Romania o numeste pe Simona Nodea in functia de director de marketing

redactia

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria încheie anul cu o nouă tranzacţie, a şaptea din 2018

redactia

CNAIR a scos la licitaţie proiecte de 13,8 miliarde de lei finanţate din fonduri UE

Stefana Muresan

Restructurare la fabricile Silcotub, din 1 iulie

Nora Dumitrescu

Producătorul de scaune Antares mizează pe afaceri de 10 mil. de euro pentru acest an

Stefana Muresan

Working from home rankings before Covid. Now what?

Ionut Oprea

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE HOMEOPATIE: În favoarea homeopatiei stau dovezile clinice din studii controlate; homeopatia – practicată exclusiv de medici

Stefana Muresan

Adunarea generală a municipiilor din România: ce au discutat primarii cu premierul și președintele țării

Papuc Irina

GRAN VIA trece în acest an pragul de 2.000 de apartamente finalizate

Papuc Irina

Reprofilare totală la Taparo: cumpără linii de echipamente medicale

Nora Dumitrescu

Sondaj: Peste 70% dintre firme nu au o strategie pentru situații precum COVID-19. Planul unei companii din Sibiu

Papuc Irina

Specialiștii în IT s-au întâlnit la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment organizat de BRINEL

Stefana Muresan

Sibiu: Două mii de grădinari oferă gratuit semințe, în toată țara, ca să salveze legumele și fructele românești

redactia

CE a publicat Regulamentul ce include propunerile României de flexibilizare a fondurilor europene

Traian Dan

MG TEC Industry investeşte 79 mil. euro într-o fabrică de produse igienico-sanitare la Dej

redactia

Gusturile Verii – evenimentul gustos al lunii august, organizat la Sibiu

Ligia Voro

Clifford Chance Badea isi extinde echipa

Ionut Oprea

Cultivatorii de orez din UE pot beneficia acum de avantajele Rinskor™ Active

Ligia Voro

Prognoză: Cea mai mare nevoie de angajați în următorii 5 ani va fi în Construcții, Sănătate și Industria auto

Papuc Irina

IAA 2017: Continental organizează patru competiții pe tema tendințelor în mobilitate

Stefana Muresan

Telekom Romania lansează ediția a XI-a a programului „Bursele Telekom”

Traian Dan

Transgaz investește 152 milioane de euro în dezvoltarea rețelei în zona Moldovei

redactia

Brașovul va semna primele contracte cu finanțare europeană prin POR în valoare de peste 8 milioane de euro

Papuc Irina

Leave a Comment