Judete Sibiu Transport Ultimele stiri

Planul Aeroportului Internațional Sibiu pentru asigurarea continuității operațiunilor în 2020

wikimedia.org

Reducerea costului cu resursa umană, suspendarea contractelor de prestări servicii de regularitate și trimiterea unor adrese către autorități privind solicitarea unor ajutoare financiare sunt principalele măsuri luate de conducerea Aeroportului Internațional Sibiu (AIS) după instituirea stării de urgență și a stării de alertă la nivel național.

Pe pagina Consiliului Județean Sibiu a fost prezentat Planul AIS pentru asigurarea continuității operațiunilor în 2020, document elaborat în contextul pandemiei Covid-19 și care urma să fie audiat în cadrul unei ședințe ce nu a mai avut loc.

În document se mențioenază despre impactul financiar negativ care s-a înregistrat la AIS în contextul pandemiei Covid-19, și sunt publicate câteva măsuri și previziuni la nivelul instituției.

Astfel, în document se mențioenază că la nivelul industriei de transport aerian, asociațiile de profil au emis o serie de documente orientative privind impactul și măsuri recomandate pentru ameliorarea impactului măsurilor pentru prevenirea răspândirii pandemiei asupra activității aeroportuare. „La nivelul RA Aeroportul Internațional Sibiu, aceste documente parcurg etapele de analiză internă în coroborare cu informațiile primite de la organismele abilitate la nivel național în scopul evaluării modalităților de implementare adaptate la situația particulară a aeroportului”.

În analiză s-au identificat mai mulți factori și modul în care obiectivele regiei pot fi afectate de evoluția acestora. „În acest sens, s-a luat în considerare relația de elasticitate între evoluția produsului intern brut și creșterea traficului, influențarea mobilității personalului de nivelul șomajului și a costurilor de personal de către nivelul salariului mediu. Totodată, s-a luat în considerare modul în care furnizorii prin costurile serviciilor prestate și a calității acestora pot afecta obiectivele regiei”, se mai menționează în plan.

Autorii precizează că prognoza economică este incertă în această perioadă, întrucât e direct corelată cu durata și proporțiile focarului Covid-19, dificil de prezis deopotrivă, dar și cu potențiale modificări de comportament al consumatorilor după finalul crizei generată de coronavirus. Măsurile de carantină generalizată, adoptate pentru combaterea focarului de coronavirus, este posibil să conducă la pierderi mari în majoritatea sectoarelor economice.

Evoluție trafic pre-Covid

Dinamica traficului de pasageri în anul 2019 a evidențiat reducerea creșterii de la 25% în 2017 la 7% în 2018 și respectiv 6% în 2019. Aeroportul Sibiu a avut în 2018 o evoluție diferită față de media națională cu o creștere de 34% față de 7%, dar în 2019 tendința a fost de aliniere la caracteristica generală.

Impactul Covid-19

Pandemia Covid-19 a afectat întregul sector de aviație. Ca urmare a instituirii la nivel național a unor măsuri privind restricționarea circulației pentru persoane, companiile aeriene care operau pe Aeroportul Internațional Sibiu au decis încetarea graduală a traficului de pasageri începând cu luna martie 2020, culminând cu încetarea totală a operării în 25 martie 2020, fapt care a condus implicit la deteriorarea situației economico-financiară a AIS, prin reducerea totală a veniturilor.

Astfel, în luna martie 2020 AIS a înregistrat un număr de 10.775 pasageri îmbarcați, în scădere cu -46,24% față de numărul pasagerilor îmbarcați previzionat: 25.042.
În luna aprilie AIS a avut suspendat în integralitate traficul aerian comercial regulat.

AIS a realizat o prognoză lunară pentru anii 2020 și 2021, utilizând ritmurile de scădere ale traficului aerian publicate de ACI în data de 27 aprilie 2020 în cadrul documentului „COVID-19&Airports. Passenger traffic and revenue impact. Updated forecast-4th”. Astfel, previziunile AIS pentru următorii ani arată o scădere semnificativă a traficului de pasageri față de nivlul anului 2019, respectiv -66,04% în 2020 (248.535 pasageri) și -35,57% în 2021 (471.499 pasageri).

Printre măsurile adoptate de AIS pe perioada stării de urgență și a stării de alertă se numără reducerea costului cu resursa umană (prin implementarea măsurii șomajului tehnic: în aprilie numărul angajaților a variat între 65-70 persoane, iar în luna mai – între 60-67 persoane); reducerea sau suspendarea contractelor de prestări servicii de regularitate (servicii de curățenie, mentenanță, imprimare, scanare, servicii de pază), adrese către autorități. Una din solicitări vizează solicitarea unei sume de 1,7 milioane de lei pentru a suplimenta transferurile alocate din bugetul local al județului Sibiu în vederea finanțării activităților de natură neeconomică.

Related posts

Romaero vrea să atragă contracte de 1,5 miliarde euro în următorii ani, compania ar putea intra pe profit

Stefana Muresan

Timbru poștal dedicat campioanei de la Wimbledon, Simona Halep

Ligia Voro

Un startup clujean a atras o investiție de 100.000 de euro

Nora Dumitrescu

Investiție de 5 mil. euro din fonduri europene, pentru iluminatul public din Alba Iulia

Stefana Muresan

Veniturile germanilor de la Schaeffler s-au redus cu 1,65 miliarde de euro în primul semestru

Ion Surdu

Noul „star“ al economiei locale: Daimler a depășit 1,6 mld. € cu fabrica de cutii de viteze din Sebeş

Stefana Muresan

Compania Votrom, al doilea cel mai mare business antreprenorial din Bihor

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județele Alba și Sibiu

redactia

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, pregătit pentru acreditarea activității de transplant de inimă

Papuc Irina

Diferit a finalizat o arteră cu stații de încărcare de vehicule electrice

Nora Dumitrescu

Fiscul clujean îi ține pe contribuabili acasă

Nora Dumitrescu

Cum a afectat Covid-19 comerțul internațional de mărfuri: lovituri pentru industria Automotive și energie, dar surpriza vine din altă parte

Papuc Irina

Ioan Nani, Director General: Antibiotice își extinde prezența internațională

Papuc Irina

CJ Cluj a publicat in SEAP anuntul de participare pentru atribuirea lucrarilor de modernizare a DJ 109 – Drumul Bistritei

Stefana Muresan

Silvian Cențiu, fondatorul companiei Transiris, din Silicon Valley la GoTech World

Ligia Voro

Un vis devenit realitate. Stiloul Regelui Mihai I al României made by Herlitz – Pelikan

Ligia Voro

O firmă de curierat din Brașov va folosi pentru livrare pungi din plastic 100% reciclat

Papuc Irina

Echipamente de protecție și biocide de la Superbet pentru Spitalul Clinic CF Oradea

Traian Dan

Exploratist și Aims aduc pe piața de HR din România Games for Business

Papuc Irina

Prima conferinţă regională de HR sub umbrela HR WORLD – The Future of Talent, desfășurată la Cluj Napoca, un real succes

Stefana Muresan

Cerere de finantare europeana pentru modernizarea infrastructurii medicale recuperatorii din Cluj

redactia

O nouă sondă în județul Satu Mare, energie electrică din apă termală

Stefana Muresan

Investitorii francezi din România: Impactul crizei Covid-19 asupra cifrei de afaceri va fi „destul de limitat”

Ion Surdu

TAROM, aeronavă destinată segmentului ultra-premium

Stefana Muresan

Leave a Comment