Judete Sibiu Transport Ultimele stiri

Planul Aeroportului Internațional Sibiu pentru asigurarea continuității operațiunilor în 2020

wikimedia.org

Reducerea costului cu resursa umană, suspendarea contractelor de prestări servicii de regularitate și trimiterea unor adrese către autorități privind solicitarea unor ajutoare financiare sunt principalele măsuri luate de conducerea Aeroportului Internațional Sibiu (AIS) după instituirea stării de urgență și a stării de alertă la nivel național.

Pe pagina Consiliului Județean Sibiu a fost prezentat Planul AIS pentru asigurarea continuității operațiunilor în 2020, document elaborat în contextul pandemiei Covid-19 și care urma să fie audiat în cadrul unei ședințe ce nu a mai avut loc.

În document se mențioenază despre impactul financiar negativ care s-a înregistrat la AIS în contextul pandemiei Covid-19, și sunt publicate câteva măsuri și previziuni la nivelul instituției.

Astfel, în document se mențioenază că la nivelul industriei de transport aerian, asociațiile de profil au emis o serie de documente orientative privind impactul și măsuri recomandate pentru ameliorarea impactului măsurilor pentru prevenirea răspândirii pandemiei asupra activității aeroportuare. „La nivelul RA Aeroportul Internațional Sibiu, aceste documente parcurg etapele de analiză internă în coroborare cu informațiile primite de la organismele abilitate la nivel național în scopul evaluării modalităților de implementare adaptate la situația particulară a aeroportului”.

În analiză s-au identificat mai mulți factori și modul în care obiectivele regiei pot fi afectate de evoluția acestora. „În acest sens, s-a luat în considerare relația de elasticitate între evoluția produsului intern brut și creșterea traficului, influențarea mobilității personalului de nivelul șomajului și a costurilor de personal de către nivelul salariului mediu. Totodată, s-a luat în considerare modul în care furnizorii prin costurile serviciilor prestate și a calității acestora pot afecta obiectivele regiei”, se mai menționează în plan.

Autorii precizează că prognoza economică este incertă în această perioadă, întrucât e direct corelată cu durata și proporțiile focarului Covid-19, dificil de prezis deopotrivă, dar și cu potențiale modificări de comportament al consumatorilor după finalul crizei generată de coronavirus. Măsurile de carantină generalizată, adoptate pentru combaterea focarului de coronavirus, este posibil să conducă la pierderi mari în majoritatea sectoarelor economice.

Evoluție trafic pre-Covid

Dinamica traficului de pasageri în anul 2019 a evidențiat reducerea creșterii de la 25% în 2017 la 7% în 2018 și respectiv 6% în 2019. Aeroportul Sibiu a avut în 2018 o evoluție diferită față de media națională cu o creștere de 34% față de 7%, dar în 2019 tendința a fost de aliniere la caracteristica generală.

Impactul Covid-19

Pandemia Covid-19 a afectat întregul sector de aviație. Ca urmare a instituirii la nivel național a unor măsuri privind restricționarea circulației pentru persoane, companiile aeriene care operau pe Aeroportul Internațional Sibiu au decis încetarea graduală a traficului de pasageri începând cu luna martie 2020, culminând cu încetarea totală a operării în 25 martie 2020, fapt care a condus implicit la deteriorarea situației economico-financiară a AIS, prin reducerea totală a veniturilor.

Astfel, în luna martie 2020 AIS a înregistrat un număr de 10.775 pasageri îmbarcați, în scădere cu -46,24% față de numărul pasagerilor îmbarcați previzionat: 25.042.
În luna aprilie AIS a avut suspendat în integralitate traficul aerian comercial regulat.

AIS a realizat o prognoză lunară pentru anii 2020 și 2021, utilizând ritmurile de scădere ale traficului aerian publicate de ACI în data de 27 aprilie 2020 în cadrul documentului „COVID-19&Airports. Passenger traffic and revenue impact. Updated forecast-4th”. Astfel, previziunile AIS pentru următorii ani arată o scădere semnificativă a traficului de pasageri față de nivlul anului 2019, respectiv -66,04% în 2020 (248.535 pasageri) și -35,57% în 2021 (471.499 pasageri).

Printre măsurile adoptate de AIS pe perioada stării de urgență și a stării de alertă se numără reducerea costului cu resursa umană (prin implementarea măsurii șomajului tehnic: în aprilie numărul angajaților a variat între 65-70 persoane, iar în luna mai – între 60-67 persoane); reducerea sau suspendarea contractelor de prestări servicii de regularitate (servicii de curățenie, mentenanță, imprimare, scanare, servicii de pază), adrese către autorități. Una din solicitări vizează solicitarea unei sume de 1,7 milioane de lei pentru a suplimenta transferurile alocate din bugetul local al județului Sibiu în vederea finanțării activităților de natură neeconomică.

Related posts

La Șura Mică, acasă pentru seniori – Seniorenresidenz Maria Theresia

Ligia Voro

Elit si Vericom fac parte, oficial, din compania Smithfield

Stefana Muresan

Măsuri Covid-19 în industria serviciilor pentru afaceri: angajații lucrează de acasă în 98% dintre companii

Ion Surdu

UVT participă la proiectul de înființare a Universității Europene UNITA

Stefana Muresan

Ministerul Dezvoltării Regionale: 93,7 milioane euro pentru finanţarea Start Up Nation

Stefana Muresan

SIBIU, A CAPITAL OF CULTURE ANIMATED BY MORE THAN ONE HUNDRED EVENTS. 2018 – A YEAR MARKED BY THE CENTENARY OF THE GREAT UNION

Stefana Muresan

GLS și-a majorat cifra de afaceri cu peste 50 de milioane de lei pentru al doilea an consecutiv: creștere de 32% în 2019

Ion Surdu

BNR anunță rezultatele analizei soldurilor și fluxurilor conturilor financiare ale administrației publice în trimestrul III al 2019

Papuc Irina

Antibiotice Iași va produce 3,5 milioane de comprimate de hidroxiclorochină, precum şi alte produse necesare sistemului sanitar din România

Ion Surdu

Senzor produs de BOSCH la Blaj, inovație revoluționară pentru piața auto

redactia

Opt bazine didactice de înot vor fi construite în Bihor

redactia

Compania bistrițeană Datacor caută constructor pentru fabrica de 3,6 mil. lei

Stefana Muresan

Șapte oraşe din Europa vor învăţa de la Alba Iulia cum și-a construit strategia de brand

redactia

România pentru a șaptea oară la EXPO REAL München

redactia

Mureș: Senzaționala transformare a unei case vechi de 500 de ani în pensiune

redactia

E.ON România a montat 25.000 de panouri solare pentru 58 de companii

Traian Dan

BVB, a doua în regiune, după listarea AAGES

Stefana Muresan

Ciocolatierul din Sâncraiu. Cel mai dulce proiect pe Startup Nation

Stefana Muresan

Hyperloop Language Passes in House as Part of Moving Forward Act

Ionut Oprea

Rolls Royce de aproape 300.000 de euro pe Transfăgărășan – ”cel mai frumos drum de condus din lume”

Stefana Muresan

Transilvania Train, la a treia ediție, prin patru oraşe medievale: Brașov, Sighişoara, Alba Iulia şi Sibiu

Stefana Muresan

Medicii din România vor beneficia de terapia cu plasmă convalescentă pentru a preveni infectarea cu Covid-19. Primele aparate de plasmafereză vor fi instalate mâine la Iași și București

Papuc Irina

START primelor tratamente la viță de vie cu  Dithane™ M-45 si Karathane™ Gold 350 EC

Ligia Voro

Kaufland România anunță majorarea venitului minim brut și caută 1.000 de angajați noi

Papuc Irina

Leave a Comment