IT&C Ultimele stiri

România, pe locul 26 din 28 de țări UE în clasamentul performanțelor digitale

Comisia Europeană a publicat pe 11 iunie rezultatele indicelui economiei și societății digitale (DESI) pentru 2020, care monitorizează performanțele digitale globale din Europa și urmărește progresele înregistrate de țările UE în ceea ce privește competitivitatea digitală. Indicele DESI pentru anul acesta arată că s-au înregistrat progrese în toate statele membre și în toate domeniile-cheie evaluate în cadrul indicelui. România se situează pe locul 26 din cele 28 de state membre ale UE.

Indicele economiei și societății digitale urmărește progresele înregistrate în statele membre în 5 domenii de politică principale, și anume conectivitatea, competențele digitale, utilizarea internetului de către persoane fizice, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi și serviciile publice digitale.

Performanța României a fost identică în patru din cele cinci dimensiuni DESI măsurate. Această situație este cauzată de progresele lente înregistrate în general, dar și de evoluțiile politice, întrucât în România au existat patru guverne diferite în ultimii trei ani, se precizează în raportul Comisiei Europene.

Potrivit rezultatelor studiului, România înregistrează cele mai bune rezultate în dimensiunea Conectivitate, datorită utilizării ridicate a benzii largi de foarte mare viteză și disponibilității ample a rețelelor de foarte mare capacitate fixe, în special în zonele urbane. 49% dintre locuințele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză (cel puțin 100 Mbps), România situându-se astfel pe locul 5 în UE. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condițiile în care aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime au competențe digitale cel puțin elementare. România este bine poziționată în ceea ce privește absolvenții TIC, plasându-se pe locul al cincilea, cu 5,6% dintre toți absolvenții (media UE: 3,6%); cu toate acestea, în ceea ce privește serviciile publice digitale și utilizarea serviciilor de internet, performanța României este cea mai scăzută în rândul statelor membre ale UE.

CITIȚI ȘI: „Cloud-ul, interoperabilitatea și identitatea electronică a cetățeanului sunt piloni esențiali ai transformării digitale a României”. Interviu cu șeful ADR, Sabin Sărmaș

Finlanda, Suedia, Danemarca și Țările de Jos sunt liderii la nivelul UE în ceea ce privește performanța globală în domeniul digital. Aceste țări sunt urmate de Malta, Irlanda și Estonia. Indicele internațional al economiei și societății digitale (I-DESI) arată că țările din UE care au cele mai bune performanțe digitale sunt lideri și pe plan mondial. Cele mai mari economii din UE nu sunt și primele pe plan digital, ceea ce arată că ritmul procesului de transformare digitală trebuie accelerat pentru ca UE să poată realiza cu succes cele două transformări – cea digitală și cea verde. În ultimii 5 ani, Irlanda a înregistrat cele mai importante progrese, urmată de Țările de Jos, Malta și Spania. Performanțele acestor țări se situează cu mult peste media UE, conform evaluărilor bazate pe punctajul DESI.

Precizăm că rapoartele DESI pentru 2020 se bazează pe datele din anul 2019.

Related posts

SIBIU, A CAPITAL OF CULTURE ANIMATED BY MORE THAN ONE HUNDRED EVENTS. 2018 – A YEAR MARKED BY THE CENTENARY OF THE GREAT UNION

Stefana Muresan

Creștere de peste 70% ale conturilor de economii ale persoanelor fizice la BCR

Traian Dan

Aeroportul Oradea a fost tranzitat de 220.000 de pasageri în 2018

redactia

Automobile Bavaria a vândut în 25 de ani de activitate peste 45.000 de autovehicule

redactia

Autostrada Sebeş-Turda. Noi imagini de pe lotul de 17 km

Stefana Muresan

Companii din Belgia, în căutare de parteneri de afaceri în România

Ligia Voro

Projecting the future

Ionut Oprea

ADR Centru: Biserică de secol XIII din Harghita, monument istoric, va fi restaurată cu fonduri UE

Stefana Muresan

Instalație de lumini “made in Cluj” în centrul financiar al Londrei

Nora Dumitrescu

Banca Mondială: Braşovul are cea mai bună infrastructură urbană din ţară

Stefana Muresan

JTRE has selected contractors for the Eurovea extension, including the first Slovak skyscraper

Papuc Irina

Universitatea din Sibiu a inaugurat două noi laboratoare: investiție a celui mai mare angajator din oraș

Papuc Irina

Clujul, în strânsă concurență cu Bucureștiul la chirii

Stefana Muresan

Ministrul Mediului de Afaceri: 1.401 planuri de afaceri depuse în aplicația Start-Up Nation 2018, la aproape trei ore de la lansare

redactia

77 de firme private au semnat contracte de finanțare în valoare totală de peste 26 mil. euro cu ADR Vest în cadrul Regio

Stefana Muresan

Alu Menziken, angajări pentru viitoarea fabrică din Medieșul Aurit – investiție de 44 mil. euro

Stefana Muresan

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, o nouă ediție susținută de Jidvei

Ligia Voro

IAR Ghimbav reia producţia de elicoptere

Stefana Muresan

Etapele construirii Autostrăzii Unirii

Stefana Muresan

Alchemy Hub Brașov – nominalizat la Best Coworking Space in Romania

Ligia Voro

3,85 milioane euro, finantari pentru microintreprinderi prin ADR Vest

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, despre suspendarea exportului de cereale. „Avem stocuri până la noua recoltă, care va fi mai mai săracă din cauza secetei”

Ion Surdu

Instalații fotovoltaice în valoare de 20.000 de lei pentru persoanele fizice, decontate de stat

redactia

TAGRO made by IRUM, lansat oficial și la INDAGRA 2018

redactia

Leave a Comment