Infrastructura Ultimele stiri

Selina preia Autostrada Transilvania de unde a părăsit-o Bechtel

Premierul Ludovic Orban a semnat contractul de proiectare și execuție pentru subsecțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia (28 km) din Autostrada Transilvania (A3). Lucrările vor fi efectuate de Trameco Oradea, membră a grupului Selina.

Semnarea se produce la șapte ani de la rezilierea contractului cu compania americană Bechtel și la patru ani de la lansarea licitației pentru acest sector. Contractul are valoarea de 326 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, cu termene de realizare de șase luni proiectarea și de 18 luni execuția lucrărilor.

“A3 începe să prindă contur, dupa atâția ani de amânări și blocaje care au făcut ca din 415 km, cât are întregul obiectiv, la momentul rezilierii sa fie construiți doar 51 km, reprezentând tronsonul 2B, Câmpia Turzii – Gilău.

Avem deja în etapa de finalizare subsecțiunea 3C3: Biharia – Borș (5,3 km); lotul 2 Iernut – Chețani (17,9 km), iar recent am semnat contractul pentru proiectare și execuție lotul 1, Târgu-Mureș – Ungheni, plus drum de legătură (9 km). Am reușit să mișcăm aceste proiecte, astfel încât să recuperăm restanțele mari acumulate”, conform conducerii Ministerului Transporturilor.

“Le-am solicitat responsabililor din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să se asigure că riscul de blocaj este redus la minim. Vestea bună este că suntem pe ultima sută de metri pentru finalizarea contractului de proiectare și execuție, subsecțiunea 3B2 Zimbor – Poarta Sălajului.

Au fost transmise adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire a contractului către toți ofertanții, termenul estimat pentru semnare contract, în ipoteza fără contestații, fiind 6 iulie 2020”, a spus ministrul Lucian Bode.

Contractul pentru lotul Chiribiș – Biharia face parte din Autostrada Brașov – Târgu-Mureș – Cluj – Oradea. Acesta a fost semnat cu asocierea Trameco – Vahostav – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – East Water Drillings și costă 69 de milioane euro, sursa de finanțare fiind fonduri europene nerambursabile. Perioada de garanție a lucrărilor efectuate a fost stabilită la 10 ani.

Subsecțiunea se întinde între km 30+550 și 59+100, începe în zona Sînlazar (intersecția cu drumul național DN19E) și tranzitează o zonă de câmpie, între localitățile Mișca și Chislaz, unde DN19E a fost deviat în lungul autostrăzii pe 4,2 km. 

Traseul continuă la sud de Poclușa de Barcău, se înscrie din nou în lungul DN 19 E, între Sarsig și Haucești, și intersectează DJ 767 (Tiglead – DN19E), la km 39+950. La km 40+980, traseul autostrăzii trece prin aria protejată Fegernic, pe 100 m, iar la km 41+319 intersectează DC42.  

Traseul A3 ocolește la nord localitatea Fegernic, iar la km 48+500 se intersectează cu un drum local la sud de Sălard. În continuare, traseul autostrăzii se îndreaptă spre granița româno-ungară, intersectând DN 19 E, la km 55+100, ce va fi deviat de la traseul existent pe 1,8 km.

Lotul se termină în câmp

Asociația Pro Infrastructură (API) consideră că semnarea este o veste bună, însă ea vine după mari întârzieri, cele două licitații fiind lansate în 2016 și 2017, “fiind blocate de bâlbele și erorile comisiilor de evaluare ale CNAIR care au dus la multe contestații admise în instanță”.

“Din păcate, segmentul bihorean va trebui să aștepte câteva luni doar până la finalizarea etapei de proiectare. Există șanse să vedem utilajele în teren în 2020, exproprierile și autorizația de construire existând de pe vremea Bechtel. O parte din lucrări sunt deja executate (5-10%), iar multe din grinzile necesare podurilor și sute de tone de materiale sunt prezente în șantier.

La Chiribiș lotul se termină în câmp, existând șanse să avem un nou “muzeu de autostradă”, cel mai mare de până acum. Nodul rutier se află de sectorul vecin (Chiribiș – Suplacu de Barcău), acolo unde licitația pornită în 2017 a fost anulată la începutul anului și nu a fost încă relansată.

Cerem oficialilor din CNAIR să gândească în mod proactiv o conexiune temporară între A3 și DN19E, la Chiribiș, și să o includă în contractul proaspăt semnat pentru a evita o nouă rușine”, consideră API.

Related posts

Pregătiri pentru exproprierile de pe ultimele două secțiuni ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Sunt necesare peste 42 de milioane de lei

Ion Surdu

Electrica finanțează o clasă profesională în sistem dual la Brașov

Stefana Muresan

ADLO: Responsibility can bring new opportunities

Ionut Oprea

Laboratoarele de analize medicale, business de succes în România. Profitul a crescut de 6 ori în ultimii 8 ani – analiză Frames

Papuc Irina

Masterat Bosch la Universitatea Babeș Bolyai

Nora Dumitrescu

Studiu de fundamentare al proiectului Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi, în lungime de 68 km

Stefana Muresan

Afacerile Adeplast s-au majorat cu 20% anul trecut

Stefana Muresan

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Hans-Ewald Reinert şi Wolfgang Kuhnl a 3 companii din domeniul procesării de carne

Papuc Irina

Clujul, premiul european pentru inovare

Stefana Muresan

Romgaz, investiție de peste 136 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmăşel și alte 87 milioane în depozitul Depomureş

Stefana Muresan

Comisia von der Leyen, aprobată de Parlamentul European

Ligia Voro

PRIMER: Ce ar trebui sa stie pacientii despre mecanismului de serializare si verificare a medicamentelor

redactia

FlorideLux: Începutul anului școlar a triplat vânzările online de flori

Ligia Voro

Companiile din industria auto din Alba au crescut valoarea exporturilor la 1,3 miliarde de euro; Germania, principalul partener

redactia

Alexandra și Cosmin, îndrăgostiți de ceea ce fac în cadrul Star Transmission și Star Assembly

Ligia Voro

Robotul SAM va înrola abonații Medicover

Ligia Voro

Clusterele din Transilvania și Moldova s-au reunit la început de an

Nora Dumitrescu

USAMV Cluj a scos pe piață un iaurt produs în laboratoarele universității

Stefana Muresan

Tranzacție record, CBRE asistă P3 în prelungirea contractului Carrefour

Ion Surdu

Hotelul de cinci stele Platinia, inaugurat oficial in urma unei investitii de peste 19 mil. euro

Stefana Muresan

Instalații fotovoltaice în valoare de 20.000 de lei pentru persoanele fizice, decontate de stat

redactia

Iașul propune extinderea “Alianţei Vestului” peste Carpați

redactia

Tranziția spre energie curată, ce se întâmplă cu mineritul românesc?

Ligia Voro

Afaceri americane în Maramureș: profit mai mare la fabricile Eaton

Nora Dumitrescu

Leave a Comment