Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Planurile urbanistice generale ale Maramureșului vor fi digitalizate

Maramureșul își face un sistem informațional geografic (GIS) prin care se vor integra în aplicație datele referitoare la unitățile administrativ teritoriale din județ, cu digitalizarea și vectorizarea a 58 de planuri urbanistice generale.

Contractul de realizare a portalului servicii online și sistem gestiune GIS cuprinde realizarea portalului; dotarea cu un server performant și sursă neîntreruptibilă; licențe de operare server și furnizarea licențelor, fiind câștigat de compania FIDA Solutions Baia Mare, în cadrul proiectului MaraStrategy.

Coordonatorii proiectului au discutat etapele contractului și au dezbătut modul în care se va lucra pentru a atinge obiectivele, dar și pentru ca datele și informațiile încărcate în viitoarea bază de date să fie cât mai precise și clare. La ședința de lucru au participat echipele proiectului și arhitectul șef al județului, George Lazăr.

Consiliului Județean (CJ) va asigura interfața online pentru cetățeni cu scopul reducerii birocrației și pentru furnizarea de informare/asistență, formulare, primire solicitări, emitere documente, efectuarea plății impozitelor și taxelor online, inclusiv gestionarea informațiilor geospațiale introduse în baza de date.

Persoanele interesate vor avea la dispoziție prin intermediul portalului GIS o întreagă bază de date cu formularistica necesară și va interacționa online cu instituția CJ Maramureș.

“Un impact major al acestui portal, după implementare, va fi acela că cetățeanul nu va mai trebui să vină obligatoriu la Consiliului Județean cu dosarul cu șină sub braț, ci va avea alternativa online”, a declarat managerului FIDA Solutions, Iulian Furnea.

Portalul va putea fi accesat și utilizat direct și de către primăriile localităților din Maramureș ca instrument de lucru în domeniul urbanismului. Partea inovativă a proiectului o reprezintă abordarea integrată a implementării GIS, corelată cu elaborarea strategiilor de dezvoltare, prin intermediul unui sistem informatic suport, dedicat, la cheie, adaptat instituției.

“În condițiile pandemiei actuale și a transformărilor ce-și fac loc în digitalizarea administrației publice, acest portal și toate activitățile desfășurate în cadrul MaraStrategy își dovedesc cu prisosință utilitatea și importanța”, a conchis managerul de proiect, Dan Cocoșilă.

“Prin implementarea proiectului vom asista la o modificare simțitoare a relației dintre cetățean și administrația publică județeană. Se vor elabora un set de planuri și strategii la nivel județean coerente și armonizate între componentele fundamentale, fapt esențial pentru dezvoltarea teritorială și sectorială”, conform coordonatorilor.

Valoarea proiectului este de 3,9 milioane de lei, acesta derulându-se în 30 de luni. MaraStrategy are asigurată finanțarea prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, autoritate de management fiind Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Grupul UMB va construi prima autostradă din Sălaj

Articolul următor

Promisiuni de finanțare pentru Sala Polivalentă din Oradea și pentru stadion

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share