Editorial Enjoy Transylvania

[Enjoy Transylvania!] Enjoy! O călătorie senzorială prin memoriile culturale ale Transilvaniei

Enjoy Transylvania este un altfel de album. Este, în primul rând, o invitație substanțială și provocatoare de a (re)descoperi una dintre cele mai frumoase și mai importante regiuni ale României și ale Europei: Transilvania și universurile ei multiculturale vibrante. Vă propunem o călătorie experiențială prin acest univers transilvan. Enjoy se oferă a fi un companion presuasiv și avizat, un însoțitor de drum de încredere și un mediator în această aventură de cunoaștere de ordin intelectual, afectiv și simbolic.

Vă facilităm astfel o întâlnire exemplară cu cele mai semnificative dimensiuni ale Transilvaniei zilelor noastre. Ea ni se revelează nu doar ca o regiune în plină dezvoltare economică și culturală, ci mai ales ca un mod de locuire și de conviețuire, ca feluri specifice de a fi în lume. Transilvania este o stare de spirit.

O vom cutreiera în lung și-n lat, în spațiu și în timp, pe verticală și pe orizontală, prin colbul vieții de de zi cu zi și prin aerul rarefiat al spiritualiții. În unele locuri, vom călători la pas, la firul ierbii, ca pe Via Transilvanica, proiectul social pe care niște temerari îl dezvoltă acum din mers, împreună cu comuntățile locale, punând pietrele de hotar ale unui Il Camino românesc, un drum exterior și interior deopotrivă, o cale spirituală de (auto)cunoaștere. În alte locuri îi vom survola meleagurile ondulate, în melancolica alternanță deal-vale, cu iz metafizic pe care o descria filosoful și poetul Lucian Blaga. Vom traversa împreună secole de istorie, milenii chiar, concentrate și distilate în locuri, obiceiuri și tradiții, vom citi arhitectura marilor și micilor orașe ale Transilvaniei ca straturi succesive de civilizații, înscrise pe un palimpsest. Îi vom străbate zonele rurale, cu frumusețea lor arhaică, cu răscruci de drumuri străjuite de troițe de lemn, de legende și de credințe populare inepuzabile.

Ne vom umple privirea de frumusețile naturii uneori virgine, ne vom bucura de un colț de rai, de miresme, de tihnă, de care sufletul nostru citadin are atâta nevoie, de întâlniri discrete cu oameni și lumile lor. Vom restaura memorii culturale și istorice cu certă valoare identitară, valoroase deopotrivă pentru Transilvania, pentru România, pentru Europa și pentru lumea întreagă.

Dar oricât de departe ne vom aventura în timp și spațiu, perspectiva nu este una nostalgică ori paseistă, ci este cea a prezentului, a lui aici și acum. Pentru că ceea ce putem experimenta cu adevărat este doar prezentul, așa cum ne lămurea Sf. Augustin, dar un prezent întreit, treimic: prezentul trecutului, care este memoria, prezentul prezentului, care este atenția sau stare de veghe și prezentul viitorului, care este așteptarea, ori imaginarea viitorului împreună.

Enjoy Transilvania este o călătorie prin memoriile Transilvaniei, dar și prin proiectele sale de viitor. O experiență senzorială, memorabilă și imaginativă.

Memoriile Transilvaniei

Memoriile culturale și istorice pe care le evocăm au un sens antropologic, plural. Ele pun în evidență nu doar locurile culturii înalte (universități, teatre, opere de artă, cetăți, castele) dar și culturile locale diverse, cu istoricitatea și mizele lor identitare, stilurile lor de viață, patrimoniile (i)materiale de transmis de la o generație la alta, mărcile culturale care exprimă identițăți specific transilvane de promovat într-o lume dinamică și interconectată global.

Enjoy Transilvania ne promite o experiență memorabilă. Ea stârnește nu doar memorii semantice, prin informații de cultură generală, ci și memorii afective, senzoriale, despre gusturile, texturile, culorile și aromele Transilvaniei, memorii habituale care înscriu un mod de a a face, de a experimenta, de a trăi cu mintea și cu corpul deopotrivă aceste experiențe (prin sport, prin dans, prin ciclism, prin mersul la pas, sau călare, pe cât de anevoios, pe atât de plin de răsplată).

În această călătorie inițiatică Enjoy este o călăuză. La capăt de drum, veți putea zice: Mi-a fost sete, și mi-ați dat să beau, pe calea apelor minerale izvorăte din inima munților. Mi-a fost foame și mi-ați dat să mănânc, m-ați omenit, cum se spune în Ardeal pentru ospitalitate. La sfârșitul fiecărei călătorii, am cinat împreună, degustând produsele tradiționale, gustoase și naturale, (nerecomandate, totuși, veganilor) și închinând un pahar de vin, dintre cele mai bune pe care pământurile acestea le oferă, după ce vom fi vizitat podgoriile feerice și profesioniste din zonă. M-am simțit singur și am redescoperit aici simțul lui a fi împreună și sensul comunităților (etnice, de memorie, de idei și de proiecte). Eram obosit și dezolat de ritmurle cotidiene ale vieții citadine, și am redescoperit aici farmecul naturii, al peisajelor care îți taie răsuflarea, tonusul sportiv grație oportunităților de turism montan și de aventură pe care le oferă, starea de autenticitate și de bine.

Madlena transilvană

Enjoy Transylvania este, deci, o experiență sinestezică. Ori de câte ori veți răsfoi acest album, el va avea efectul madeleinei lui Proust: o explozie de senzații, de amintiri, de gusturi, de arome, de visuri, de trăiri, de proiecte, de întâlniri. O madeleină transilvană, cu gust specific, de slană cu ceapă și horincă, cu miros de flori de câmp și de fânețuri, cu freamăt de codru și de izvoare, cu grade de liniște și de libertae interioară, cu încredere socială și temeinicie a proiectelor duse până la capăt. Lecturat din biblioteca dumneavoastră personală sau din cea a instituțiilor pentru care lucrați, Enjoy Transilvania va stârni imaginarea unor experiențe memorabile și, sperăm, a unor proiecte concrete de colaborare și de dezvoltare într-un viitor comun.

Sidonia GRAMA

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – 14 mai-10 iunie 2019)

Related posts

Ce spune AMR despre “problema grațierii”?

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] The University: Driving Force of Social Development

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Apele de băut din Transilvania

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Oradea, jewel polished with community funds. Record amount attracted from projects with European funding

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Cuvântul cheie: fondurile europene, pentru cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] The Szeckler legacy of the Mureş county

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Sibiul pregătește „meseriile viitorului” prin învățământul dual și un mediu universitar dinamic

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass. The place where Stoker placed Dracula

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Visit Târgu Mureș – the eclectic cultural city

Transilvania Business

Export maxim de creiere

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Hunting Museum in Ibăneşti, a symbol of Transylvania’s fauna

Alexandru Toth

Dimensiunea dezastrului de resurse umane

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] The Gold Road

Transilvania Business

Romgaz dă restart investiţiilor în energie?

Ligia Voro

Market Pulse Report – Argument: The challenges of Covid – 33

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] Cartiere rezidențiale și transport. Sibiu – orașul investitorilor și al mobilității

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] The first salt baths in Sovata

Transilvania Business

SJ | Pseudofabulă cu neîmpliniri

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Palatul Culturii din Târgu Mureș – peste 100 de ani de artă şi multiculturalitate

Transilvania Business

Cum convingem publicul să folosească transportul în comun?

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (2) The Jidvei vineyard

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (5) Domeniile Boieru de la Ciumbrud

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Traditions

Transilvania Business

De ce francofonia economică este importantă pentru România?

redactia

Leave a Comment