Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Enjoy! O călătorie senzorială prin memoriile culturale ale Transilvaniei

Enjoy Transylvania este un altfel de album. Este, în primul rând, o invitație substanțială și provocatoare de a (re)descoperi una dintre cele mai frumoase și mai importante regiuni ale României și ale Europei: Transilvania și universurile ei multiculturale vibrante. Vă propunem o călătorie experiențială prin acest univers transilvan. Enjoy se oferă a fi un companion presuasiv și avizat, un însoțitor de drum de încredere și un mediator în această aventură de cunoaștere de ordin intelectual, afectiv și simbolic.

Vă facilităm astfel o întâlnire exemplară cu cele mai semnificative dimensiuni ale Transilvaniei zilelor noastre. Ea ni se revelează nu doar ca o regiune în plină dezvoltare economică și culturală, ci mai ales ca un mod de locuire și de conviețuire, ca feluri specifice de a fi în lume. Transilvania este o stare de spirit.

O vom cutreiera în lung și-n lat, în spațiu și în timp, pe verticală și pe orizontală, prin colbul vieții de de zi cu zi și prin aerul rarefiat al spiritualiții. În unele locuri, vom călători la pas, la firul ierbii, ca pe Via Transilvanica, proiectul social pe care niște temerari îl dezvoltă acum din mers, împreună cu comuntățile locale, punând pietrele de hotar ale unui Il Camino românesc, un drum exterior și interior deopotrivă, o cale spirituală de (auto)cunoaștere. În alte locuri îi vom survola meleagurile ondulate, în melancolica alternanță deal-vale, cu iz metafizic pe care o descria filosoful și poetul Lucian Blaga. Vom traversa împreună secole de istorie, milenii chiar, concentrate și distilate în locuri, obiceiuri și tradiții, vom citi arhitectura marilor și micilor orașe ale Transilvaniei ca straturi succesive de civilizații, înscrise pe un palimpsest. Îi vom străbate zonele rurale, cu frumusețea lor arhaică, cu răscruci de drumuri străjuite de troițe de lemn, de legende și de credințe populare inepuzabile.

Ne vom umple privirea de frumusețile naturii uneori virgine, ne vom bucura de un colț de rai, de miresme, de tihnă, de care sufletul nostru citadin are atâta nevoie, de întâlniri discrete cu oameni și lumile lor. Vom restaura memorii culturale și istorice cu certă valoare identitară, valoroase deopotrivă pentru Transilvania, pentru România, pentru Europa și pentru lumea întreagă.

Dar oricât de departe ne vom aventura în timp și spațiu, perspectiva nu este una nostalgică ori paseistă, ci este cea a prezentului, a lui aici și acum. Pentru că ceea ce putem experimenta cu adevărat este doar prezentul, așa cum ne lămurea Sf. Augustin, dar un prezent întreit, treimic: prezentul trecutului, care este memoria, prezentul prezentului, care este atenția sau stare de veghe și prezentul viitorului, care este așteptarea, ori imaginarea viitorului împreună.

Enjoy Transilvania este o călătorie prin memoriile Transilvaniei, dar și prin proiectele sale de viitor. O experiență senzorială, memorabilă și imaginativă.

Memoriile Transilvaniei

Memoriile culturale și istorice pe care le evocăm au un sens antropologic, plural. Ele pun în evidență nu doar locurile culturii înalte (universități, teatre, opere de artă, cetăți, castele) dar și culturile locale diverse, cu istoricitatea și mizele lor identitare, stilurile lor de viață, patrimoniile (i)materiale de transmis de la o generație la alta, mărcile culturale care exprimă identițăți specific transilvane de promovat într-o lume dinamică și interconectată global.

Enjoy Transilvania ne promite o experiență memorabilă. Ea stârnește nu doar memorii semantice, prin informații de cultură generală, ci și memorii afective, senzoriale, despre gusturile, texturile, culorile și aromele Transilvaniei, memorii habituale care înscriu un mod de a a face, de a experimenta, de a trăi cu mintea și cu corpul deopotrivă aceste experiențe (prin sport, prin dans, prin ciclism, prin mersul la pas, sau călare, pe cât de anevoios, pe atât de plin de răsplată).

În această călătorie inițiatică Enjoy este o călăuză. La capăt de drum, veți putea zice: Mi-a fost sete, și mi-ați dat să beau, pe calea apelor minerale izvorăte din inima munților. Mi-a fost foame și mi-ați dat să mănânc, m-ați omenit, cum se spune în Ardeal pentru ospitalitate. La sfârșitul fiecărei călătorii, am cinat împreună, degustând produsele tradiționale, gustoase și naturale, (nerecomandate, totuși, veganilor) și închinând un pahar de vin, dintre cele mai bune pe care pământurile acestea le oferă, după ce vom fi vizitat podgoriile feerice și profesioniste din zonă. M-am simțit singur și am redescoperit aici simțul lui a fi împreună și sensul comunităților (etnice, de memorie, de idei și de proiecte). Eram obosit și dezolat de ritmurle cotidiene ale vieții citadine, și am redescoperit aici farmecul naturii, al peisajelor care îți taie răsuflarea, tonusul sportiv grație oportunităților de turism montan și de aventură pe care le oferă, starea de autenticitate și de bine.

Madlena transilvană

Enjoy Transylvania este, deci, o experiență sinestezică. Ori de câte ori veți răsfoi acest album, el va avea efectul madeleinei lui Proust: o explozie de senzații, de amintiri, de gusturi, de arome, de visuri, de trăiri, de proiecte, de întâlniri. O madeleină transilvană, cu gust specific, de slană cu ceapă și horincă, cu miros de flori de câmp și de fânețuri, cu freamăt de codru și de izvoare, cu grade de liniște și de libertae interioară, cu încredere socială și temeinicie a proiectelor duse până la capăt. Lecturat din biblioteca dumneavoastră personală sau din cea a instituțiilor pentru care lucrați, Enjoy Transilvania va stârni imaginarea unor experiențe memorabile și, sperăm, a unor proiecte concrete de colaborare și de dezvoltare într-un viitor comun.

Sidonia GRAMA

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – 14 mai-10 iunie 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ansamblu rezidențial de 2 milioane de euro pentru tinerii din Baia Mare

Articolul următor

Clujul și-a făcut marcaje rutiere noi pe 128 de kilometri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Destinația #RoMixedUse 2024

#RoMixedUse2024  Aceasta este prima, singura și cea mai extinsă analiză a proiectelor mixed-use, la nivel național, din România,…
Citeste mai mult

Reinventarea

În ediția aceasta a revistei Transilvania Business avem multe povești frumoase despre investitori și investiții, portrete de lideri…
Citeste mai mult

ENERGIE VIE ÎNTRU DIPLOMAȚIE DEMNĂ

Vești bune dinspre SUA. Avem un orizont de timp clar definit pentru ridicarea vizelor pentru români. Vom putea…
Citeste mai mult

Nu mai merge: lasă că merge și așa!

Revista Transilvania Business a promovat, de-a lungul celor 13 ani trecuți de prezență în peisajul publicațiilor din România,…
Citeste mai mult

Austeritatea, doar pentru căței

Au curs valuri de cerneală de când Ministerul Finanțelor și, implicit, Guvernul României s-au gândit să acopere găurile…
Citeste mai mult

Investiții verzi. Exaltare vs. realism

În contextul volatilității, al creșterilor de prețuri de pe piața energiei, dar și al deschiderii a numeroase linii…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share