Agricultura Bihor Judete Ultimele stiri

Amar pentru mierea românească

Derogarea la folosirea neonicotinoidelor şi vremea capricioasă din acest an îi afectează pe apicultori.

Albine ameţite, dezorientate, care îşi pierd echilibrul, tremură sau sunt incapabile să zboare, roiuri agresive care atacă oameni şi animale – iată o realitate a zilelor noastre.

Mortalitatea albinelor este o problemă care le dă bătai de cap apicultorilor, mai ales în ultimii ani. Nu există un factor unic care determină mortalitatea albinelor, ci mai degrabă o combinaţie între mai mulţi factori: radiaţii, boli, viruși şi, nu în ultimul rând, pesticidele. Preocupaţi de această problemă, apicultori din toată Europa și din România au demonstrat cerând aplicarea de standarde europene de protejare a albinelor împotriva pesticidelor și insecticidelor.

Derogări

Cu toate că în multe state europene folosirea neonicotinoidelor a fost interzisă, la noi, an de an, se dau derogări pentru folosirea acestor pesticide. Astfel, de curând, România a notificat Comisia Europeană privind acordarea de derogare pentru comercializarea și utilizarea produselor de protecție a plantelor din grupa neonicotinoide pentru tratarea semințelor pentru combaterea dăunătorilor de sol la culturile de porumb şi floarea-soarelui însămânțate în primăvara anului 2019. Insecticidele din clasa neonicotinoidelor reprezintă cea mai nouă metodă de combatere a dăunătorilor culturilor agricole pe cale chimică. Ele au o mare eficacitate, în medie fiind de circa 7.000 ori mai toxice pentru insecte decât DDT-ul, unul dintre primele insecticide folosite în agricultură, la această dată interzis la nivel mondial, datorită pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea umană și mediu.

Teoria care a stat la baza creării neonicotinoidelor în laboratoarele marilor companii ale industriei chimice, în anii 1990, a fost aceea de a folosi substanțe extrem de toxice pentru tratarea plantelor, de obicei prin impregnarea semințelor înainte de însămânțare. Teoretic, o dozare corectă a tratamentului asigură o prezență a otrăvii în țesutul vegetal la un nivel suficient pentru a omorî dăunătorii culturilor la începutul ciclului de dezvoltare a plantei, aflată în stadiul de 2-3 frunzulițe, când atacul dăunătorilor constând în hrănirea cu părți ale acestor plante este cel mai virulent și cu efect major. Planta, odată salvată de la distrugere, ajungând la maturitate, își mărește volumul de mii de ori, ceea ce face ca și concentrația de insecticid din țesutul vegetal să scadă proporțional, până la nivelul la care să fie sigură pentru consumul uman și inofensivă pentru insectele polenizatoare care se hrănesc cu nectarul și polenul produse de florile plantelor ajunse între timp la maturitate.

Apicultorii luptă

„Federația ROMAPIS, constituită din 17 asociații locale ale apicultorilor din România, este hotărâtă să continue lupta pentru respectarea drepturilor cetățenilor României prin abținerea autorităților din țara noastră de la ocolirea abuzivă a legilor europene în privința pesticidelor. Solicităm consumatorilor din România să se alăture efortului ROMAPIS de a stopa aceste practici”, se arată în poziţia pe care Federația ROMAPIS ne-a transmis-o.

În acest sens, o petiţie semnată de peste 3.000 de apicultori, printre care şi apicultori bihoreni, a fost înmânată marţi, 7 mai, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Standarde europene de projetare a albinelor împotriva pesticidelor sunt cerute prin această petiţie.

Pro şi contra

„La nivelul Asociaţiei Apibioproduct, există situaţii concrete în care apicultorii suferă evident din cauza tratării acestor culturi cu neonicotinoide, iar situaţia devine tot mai gravă an de an”, ne-a spus Nicolae Botoş, preşedintele asociaţiei Apibioproduct Bihor.

„Peste tot în Uniunea Europeană sunt interzise pesticidele. Doar la noi şi la bulgari sunt permise. La acestea se adaugă şi capriciile vremii. Rapiţa de anul acesta a fost foarte slabă. Salcâmii au îngheţat la Valea lui Mihai, aşa că producţia de anul acesta va fi compromisă. S-a mai îndreptat situaţia la tei. Aşteptăm să vedem ce va fi la floarea-soarelui”, ne-a declarat Gheorghe Şinca, un apicultor orădean.

În timp ce apicultorii se plâng că le mor albinele, de cealaltă parte, agricultorii spun că fără tratamentele corect aplicate nu există producţie.

„Eu nu ţin neapărat să folosesc pesticide neonicotinoide, să se găsească alte soluţii alternative care să nu afecteze sănătatea albinelor. Eu mă pricep la agricultură, de studii şi cercetări să se ocupe cei competenţi. Noi, fermierii, ne vom conforma regulilor”, ne-a spus Gabriel D., un fermier care exploatează mai multe zeci de hectare de teren în nordul judeţului Bihor.

Miere din China

Astfel, mierea de producţie autohtonă este tot mai greu de găsit în supermarketuri. Importurile tot mai mari, la preţ de dumping, dar şi comisioanele tot mai mari, pe care apicultorii români sunt nevoiţi să le suporte, sunt câteva dintre cauze. Preşedintele Asociației Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea, susţine că majorarea preţului mierii nu reprezintă o soluţie, în condiţiile în care românii nu sunt mari consumatori de miere. Un alt motiv pentru care mierea românească nu se vinde este faptul că „retailerii nu vor un produs mai scump, chiar dacă este bun şi de calitate”, mai explică Ioan Fetea.

În pieţe, kilogramul de miere se vinde cu preţuri cuprinse între 15 şi 30 de lei, dar nu sunt mulţi cei care o şi cumpără.

Apicultorii mai au noroc cu târgurile de profil, unul dintre acestea desfășurându-se în primăvară la Oradea, la el participând zeci de apicultori din toată ţara.

Dacă, la producţia de miere, România stă destul de bine, cu o medie de 22.000 de tone anual, în privinţa consumului lucrurile stau pe dos. Chiar dacă în ultimii ani s-a înregistrat o creştere, România rămâne printre codaşele Europei în ceea ce priveşte consumul de miere. Astfel, un român consumă anual doar 500 – 600 de grame.

Potrivit datelor MADR, ţara noastră a importat anul trecut 3.275 de tone de miere, dar a exportat de peste trei ori mai mult, respectiv 11.326 tone de miere. Principalele ţări unde a ajuns mierea românească sunt Germania, Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Belgia, Japonia şi Israel.

Cu o producție medie anuală de miere de 22.000 de tone, România este al patrulea mare producător din Europa. Efectivele de albine din ţara noastră au ajuns la 1,4 milioane de familii, deţinute de aproximativ 40.000 de apicultori.

(Articol publicat în ediția print TB nr. 88 – iulie/august 2019)

Related posts

Fabrica de espressoare de cafea De’Longhi din Cluj caută 100 de angajaţi fără vechime şi cu studii gimnaziale

redactia

Antreprenor din Odorheiu Secuiesc, franciză pentru magazinele Ambient din Bistriţa, Mediaş, Sighişoara şi Sighetul Marmaţiei

Stefana Muresan

Zece companii din Transilvania, premiate la Gala Campioni în Business

Stefana Muresan

Transportul aerian de pasageri, creștere cu 7,5% în S1

Stefana Muresan

Sălajul are venituri mai mari decât se aștepta în acest an

Nora Dumitrescu

Violeta Oltean, proprietara MAVIPROD, laureată la Gala Women in Economy

Ligia Voro

CNAIR: Au fost depuse 19 oferte pentru proiectarea şi execuţia celor trei loturi ale secţiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Borş

Stefana Muresan

Un hunedorean, cel mai bogat cioban din țară. Are zeci de mii de mioare și terenuri în Ardeal

Stefana Muresan

Crama La Salina din Turda vinde 10% din producţie pe pieţele din Anglia şi Polonia

redactia

Specialiști din firme, chemați să predea la Universitatea Babeș-Bolyai

Nora Dumitrescu

12 hectare de noi spații verzi în valoare de 8 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

83% dintre milenialii din România sunt optimiști atunci când se gândesc la viitor

Stefana Muresan

B | Depunere cereri pentru ajutorul la motorina – trimestrul I

Organizaţia Salvaţi Copiii şi tenismena Sorana Cîrstea au dotat Maternitatea din Târgovişte, în valoare de aproape 23.000 de euro

Papuc Irina

Trei supermarketuri strâng alimente pentru persoanele defavorizate la Cluj

Nora Dumitrescu

CJ Cluj a finalizat demersurile pentru viitorul Spital Regional de Urgenta

Stefana Muresan

Planurile Paralela 45: Creştere a afacerilor de 20%, deschiderea a cinci agenţii și pachete pe zbor charter spre Antalya din Târgu Mureş

Stefana Muresan

Cele mai performante companii din Bistrița-Năsăud, recompensate în cadrul Galei festive Topul Firmelor 2017

Stefana Muresan

CTP câștigă premiile Best Warehouse Development and Developer și Dezvoltatorul Industrial al anului 2018

redactia

Emil Dumitru (Pro Agro), despre nevoia unor maternități de producere a purcelului

Stefana Muresan

Compania Creative Concept din Mureș, afaceri de peste 400.000 de euro din obiecte de mobilier

Stefana Muresan

Incubatorul de afaceri din Odorheiu Secuiesc cu peste 40 de firme, exemplu de bună practică

Stefana Muresan

Mesajul unui elev după ce a fost acceptat la Universitatea Oxford: În mod cert, acolo se învață diferit

redactia

Optim PM aniverseaza 10 ani cu noi premii

Ionut Oprea

Leave a Comment