Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Arad, orașul palatelor în stil vienez

La mai bine de un secol după ce, în anul 1906, marele istoric român Nicolae Iorga a vizitat Aradul, l-a admirat și l-a numit „Mica Vienă”, primarul Gheorghe Falcă a lansat la Târgul Național de Turism al României, în anul 2018, programul internațional „Arad, orașul palatelor”.

Conceptul se bazează pe numărul mare de clădiri istorice și impunătoare care ornează centrul municipiului Arad și îi conferă atmosfera unui oraș occidental.

Arhitecții consideră Aradul „cel mai mare muzeu urban în aer liber” din România, un muzeu al stilurilor arhitectonice ale secolelor XVIII, XIX și XX. Primăria Arad a investit resurse consistente în repunerea în valoare a clădirilor istorice și redarea strălucirii lor vechi. Din ianuarie 2019, administrația locală arădeană oferă facilități de taxe pentru arădenii care își renovează clădirile de patrimoniu, iar în cazul celor care nu investesc în aspectul acestor clădiri, se aplică sancțiuni prin creșterea cu până la 500% a impozitului pe clădire. Este vorba de un număr de 206 palate și case construite în stilurile secession, baroc, eclectic, neogotic din centrul Aradului.

Primarul Gheorghe Falcă a decis că administrația locală trebuie să dea exemplu de responsabilitate față de patrimoniul construit arădean. În consecință, printr-un program intensiv de reabilitare a centrului vechi al Aradului, finanțat din fonduri europene, au fost reabilitate Palatul Administrativ (construit în anul 1876 și care este printre cele mai frumoase din România), Palatul Cultural (readus la starea inițială, la aspectul din anul inaugurării, 1913), sediul Colegiului Național „Moise Nicoară” (fondat în 1873), reabilitarea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” (1874). În anul 2019, Primăria Arad a început renovarea altor 11 clădiri istorice. Atmosfera bulevardului central al Aradului este completată magistral de Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”, care închide axul străzii principale, de Catedrala Minorită Romano-Catolică și de Biserica Roșie, fiecare dintre acestea constituind monumente impresionante, care reprezintă puncte de atracție turistică și spirituală. Ansamblul central arhitectural a determinat comunitatea locală să lanseze, ca brand informal al orașului, conceptul „Arad, oraș de caracter”.

PALATUL CULTURAL 
Renovare finalizată în anul 2018. Proiect cu finanțare europeană, în valoare de 4 milioane euro.

COLEGIUL NAȚIONAL ,,MOISE NICOARĂ”  
Renovare finalizată în anul 2013. Proiect cu finanțare europeană în valoare de 8 milioane euro – cel mai mare proiect cu finanțare europeană din România, pentru o unitate de învățământ.

TEATRUL CLASIC „IOAN SLAVICI” 
Valoarea investiției din fonduri europene este de 3 milioane de euro. Datorită iluminatului arhitectural, palatul este un punct de atracție și după lăsarea serii.

PALATUL ADMINISTRATIV
Renovat în anul 2012, spectaculos, cu vitraliile unuia dintre cei mai titrați artiști plastici români, Sever Frențiu.

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai/iunie 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Creații pentru Max Mara și Maison Margiela, confecționate chiar în județul Mureș. Cristina Hâncu, Târnava Sighișoara: „Să fii în România și să fii în industria textilă e foarte greu”

Articolul următor

Modernizarea reței de apă-canal din Maramureș va costa 300 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share