Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 8: Oprea Avicom și Puiul de Crăiești. Succesul construit pas cu pas

Cu un lanț de producție care începe prin fabricarea de furaje și se încheie cu vânzare în magazine proprii, SC Oprea Avicom, cu brandul Puiul de Crăiești, este un model de business performant, așezat pe baze solide și crescut cu multă cumpătare. Despre toate aceste lucruri am discutat cu Emanuel Oprea, manager al companiei mureșene.

Photo: Bethlendi Tamas

Cum ați descrie începuturile companiei și cum a evoluat aceasta?

Povestea SC Oprea Avicom SRL începe în 1994, când firma înființată de Zaharie Oprea a preluat o veche fermă cu patru hale din Crăiești, județul Mureș. În primii ani, cu o echipă inițială de doar patru angajați, ne-am ocupat cu creșterea de pui de o zi, vânduți ca pui precrescuți către populație. Am evoluat treptat, prin multă muncă, chibzuință și perseverență. Astfel am dezvoltat o afacere de familie de succes. A fost un parcurs lung și anevoios. Am urcat treaptă cu treaptă, am întâmpinat greutăți și provocări de tot felul, de la incertitudinile și vidul legislativ din anii 90, la Gripa Aviară din anii 2000, la problemele legate de forța de muncă din ultimii ani și, mai nou, la provocările legate de criza COVID din zilele noastre. Dar suntem o echipă puternică, o afacere de famile solidă și am convingerea că putem face față oricărei provocări.

Care sunt atributele principale ale activității Oprea Avicom?

Misiunea noastră este să oferim produse de cea mai bună calitate și să dezvoltăm, totodată, o afacere profitabilă și competitivă. Investim continuu în performanța tehnică, suntem riguroși în tot ceea ce ține de managementul fermelor și avem mereu privirea îndreptată spre viitor. Astăzi, Oprea Avicom deține și coordonează un lanț de producție amplu, dotat cu cele mai performante tehnologii. De la obținerea materialului biologic, în ferma de reproducție și stația de incubație, la creșterea puilor de carne în cele patru ferme, la sacrificarea și prelucrarea în abatorul propriu și până la distribuția către magazinele partenere și cele 35 de magazine proprii, din județele Mureș, Cluj, Harghita și Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud. Grație unei investiții majore, lanțul de productie s-a închis prin inaugurarea celei mai moderne fabrici de furaje combinate din Romania. Avem astfel un control total asupra întregului lanț: producție de furaje – genetică – creșterea păsărilor- sacrificare – contact direct cu consumatorul prin intermediul rețelei de magazine. Acesta este atuul nostru principal.

Ar mai fi de amintit seriozitatea și perseverenta. Ne respectăm partenerii, ne respectăm angajații, respectăm societatea în care trăim.

Ce ne puteți spune despre investiții?

Am investit tot timpul. Am reinvestit în fiecare an profitul, cumpătat. Avem o viziune clară, pe termen scurt, mediu și lung. În acest moment investim 10 milioane de euro într-un abator modern, pe care îl vom inaugura la sfârșitul anului. Investiția ne va permite, pe termen mediu, dublarea producției, iar pe termen lung triplarea ei. În următorii ani vom investi în extinderea fermelor de reproducție și creștere a puilor, mărirea capacității stației de incubație și deschiderea de noi magazine.

Dorim, de asemenea, să ne diversificam produsele. În acest an, împreună cu un partener extern vom începe construcția unei ferme de creștere a rațelor, iar vechiul abator va intra într-un amplu proces de retehnologizare care ne va permite să ieșim pe piață, anul viitor, cu rață crescută și sacrificată în România. Va fi o noutate pe piața autohtonă, deoarece în acest moment carnea de rață ce se găseste în magazine provine din Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Ce rol au oamenii în dezvoltarea companiei dvs.?

Echipa este totul. Fără o echipă puternică și profesionistă nu am fi realizat  nimic. Echipa noastră a ajuns azi la peste 360 membri. De aceea investim în oameni, încercăm să la oferim cele mai bune condiții. Trebuie să menținem oamenii  în țară, iar acest lucru îl putem face doar oferind condiții de muncă similare celor din Occident – lucru ce ține de noi – și investim în acest sens, și pachete salariale comparabile. Având în vedere că agricultura este un domeniu de inters strategic, statul român ne-ar putea sprijini cu măsuri de reducere a impozitării salariilor, similare cu cele luate în domeniul construcțiilor. Astfel ne-am putea sprijini angajații cu pachete salariale similare celor din țările dezvoltate.

Ranking: 8

Oprea AVI Com

Fondată în 1994, compania Oprea Avi Com, deținută de Zaharie Oprea, activează în domeniul creșterii păsărilor, remarcându-se în piață prin brandul Puiul de Crăiești.
Compania a investit într-o fabrică de nutrețuri în comuna mureșeană Sânpaul.
Potrivit datelor financiare din 2018, compania a avut o cifră de afaceri de 62,46 milioane de lei și a raportat un profit de 9,01 milioane de lei. În compania erau angajate, potrivit acelorași date, 331 de persoane. Activele imobilizate deținute aveau o valoare de 83,45 milioane de lei, iar cuantumul capitalurilor proprii se ridica la 43,38 milioane de lei.

Scor final (puncte): 90,45

Cifra de afaceri: 78

Active imobilizate: 99

Profit: 90

Nr. angajați: 90

Capitaluri proprii: 90

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Retrospectivă: Piața de medicamente în vreme de pandemie

Articolul următor

Spitalul Județean Oradea va fi reabilitat energetic din fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share