Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Retrospectivă: Piața de medicamente în vreme de pandemie

Cum și-au adaptat afacerile companiile de produse farmaceutice în perioada Covid-19 și au asigurat piața cu medicamente și teste: exemple de implicare.

Producătorii de medicamente și cosmetice din România, importatori și distribuitori s-au pomenit în ultimele luni în fața unui inamic comun, dar care i-a determinat să joace pentru același scop: asigurarea pieței din România cu medicamentele necesare luptei cu noul coronavirus. Rând pe rând, companiile românești și cele cu capital străin au anunțat majorarea capacității de producție în paralel cu măsurile proprii de protecție a angajaților.

Solidaritatea de la Iași

În contextul pandemiei cu noul coronavirus, compania Antibiotice din Iași a asigurat continuitatea livrărilor către distribuitori pentru a nu exista sincope în aprovizionarea cu medicamente a spitalelor și farmaciilor, dar și pentru crearea de stocuri care să le permită acestora onorarea comenzilor în cel mai scurt timp. Acest lucru a presupus continuitatea activității pe platforma Antibiotice și implementarea unui plan riguros de măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV 2 și menținerea stării de sănătate a propriilor angajați.

Fiind un producător cu tradiție ce sprijină, de 65 de ani, sistemul de sănătate românesc, Antibiotice a decis, în contextul declanșării pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2, să-și adapteze structura de fabricație astfel încât să răspundă prompt solicitărilor de medicamente pentru numeroase terapii, având, totodată, capacitatea de a produce pe fluxurile proprii și alte medicamente care, în astfel de momente dificile, să fie la îndemâna profesioniștilor din domeniul medical pentru tratarea pacienților vulnerabili.

În primul trimestru al acestui an compania Antibiotice a reintrodus în fabricație, în regim de urgență, produsele Paracetamol și Novocalmin® (metamizol sodic). Aceste medicamente au fost incluse în cele mai multe din ghidurile naționale de tratament în UE, ca primă opțiune la inițierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecția cu COVID 19. De asemenea, au fost derulate negocieri intense pentru contractarea substanței active hidroxiclorochină, care a ajuns în companie într-un timp record, la sfârșitul lunii aprilie, iar în luna mai s-a obținut prima tranșă din acest medicament. Totodată, Antibiotice a început demersurile pentru înregistrarea produsului hidroxiclorochina la Agenția Națională a Medicamentului și Comunitatea Europeană pentru indicațiile specifice acestei substanțe active. În contextul nevoilor crescute de materiale de protecție, compania Antibiotice a demarat, totodată, cercetarea și testarea unor dezinfectanți atât pentru mâini, cât și pentru suprafețe, ce pot fi produși pe fluxurile proprii.

Creșterea capacității de producție

Zentiva SA, unul dintre principalii producători de medicamente și liderul în volume al pieței de generice cu prescripție din România, a decis să își adapteze planurile de producție odată cu evoluția numărului de persoane infectate cu coronavirus. Astfel, în luna martie fabrica de la București și-a triplat producția de paracetamol pentru această perioadă, aceasta fiind destinată exclusiv pieței interne.

„Ne adaptăm operațional la situația creată de epidemia de coronavirus pentru a răspunde cererii crescute, continuând în același timp să producem întregul nostru portofoliu de produse. Avem capacitatea de a ne aproviziona corespunzător cu materie primă, suntem pregătiți și capabili la acest moment să livrăm medicamentele de care depind pacienții”, declara la acel moment Simona Cocoș, director general Zentiva România și Moldova.

Decizia Zentiva de a se implica în lupta cu noul coronavirus vine pe fondul rezultatelor realizate de companie în anul 2019. Potrivit datelor anunțate de aceasta, anul trecut compania a stabilit un nou record al producției anuale, de 105 milioane de cutii de medicamente – cu 4 milioane mai mult decât în 2018 -, reprezentând peste 3 miliarde de unități galenice.

Donație de peste un milion de doze de Hidroxiclorochină

La începutul lunii aprilie Ministerul Sănătății a anunțat că a primit 18.000 de cutii Hidroxiclorochină, medicament folosit în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, din partea companiei Sanofi România. În total, a fost vorba despre 1.080.000 de doze, care urmau să ajungă la peste 45.000 de pacienți din România.

Donația s-a realizat prin compania Ministerului Sănătății, Unifarm, și în cel mai scurt timp trebuia să fie distribuită pentru zece spitale de fază I (Institutul Național de Boli Infecțioase – Matei Balș București, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie V. Babeș Craiova, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, Spitalul Clinic Județean de Boli Infecțioase Târgu Mureș, Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara), precum și la alte 55 de spitale.

„Hidroxiclorochina este un medicament de primă necesitate folosit pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Donația consistentă venită din partea companiei Sanofi România este o gură de oxigen care ajută sistemul medical românesc să trateze 45.000 de pacienți infectați. Le mulțumesc public, iar gestul lor ne dă încredere că prin solidaritate și uniți putem câștiga lupta cu acest dușman invizibil, cum este noul coronavirus”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Parteneriat pentru sistemul de sănătate

La scurt timp, o nouă cantitate de sulfat de hidroxiclorochină (HQS) a fost anunțată că va ajunge în țară: 2,2 milioane de doze. Acest lucru a fost posibil în urma demersurilor făcute de producătorul de medicamente Terapia Cluj. „Ne-am mobilizat foarte repede, în contextul în care acest medicament este extrem de greu de procurat, pentru că există o cerere imensă la nivel mondial datorită unor studii încurajatoare privind eficiența lui în tratamentul COVID-19. La aducerea acestui transport de la Sun Alkaloida Ungaria am lucrat împreună cu specialiștii din Guvernul României, Direcția Politica Medicamentului din Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Unifarm, cărora le mulțumim pentru că au facilitat în cel mai scurt timp formalitățile legate de importul acestui medicament”, a declarat Dragoș Damian, director general al Terapia Cluj.

Cele 2,2 milioane de doze reprezintă cantitatea necesară pentru 100.000 de pacienți, conform recomandărilor protocolului terapeutic aprobat de Ministerul Sănătății. Pe lângă aceste medicamente, compania clujeană a mai făcut până acum donații și sponsorizări de 500.000 de euro către spitalele și instituțiile implicate în lupta cu COVID-19. „Parteneriatul nostru cu sistemul sanitar nu se oprește însă aici. Ne pregătim ca până la mijlocul lunii august să aducem în țară 1.000 kg de materie primă de HQS care să fie utilizată ca rezervă pentru fabricarea medicamentului, dacă situația o va cere. Fabricăm și punem pe piață lunar 500.000 de cutii de Paracetamol în trei forme de prezentare și stăm la dispoziția autorităților pentru a fabrica sau a importa și alte preparate necesare în lupta împotriva pandemiei”, a mai adăugat Dragoș Damian.

Cerere pentru producția de biocide

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, a început producția de biocide pentru uz personal și medical, urmând recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății astfel ca dezinfectanții să conțină substanța activă alcoolul în proporție de minim 70%. În urma testelor de laborator, compania a obținut avizele necesare pentru biocide de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, avize care atestă acțiunea virucidă, bactericidă și fungicidă a produselor. Primul dezinfectant produs pentru uz personal pe bază de alcool este Farmec loțiune dezinfectantă mâini, având o acțiune rapidă și fiind recomandat pentru utilizări frecvente. Produsul este disponibil în trei variante: 150 ml, 3 l și 5 l.

„În contextul actual, ne-am organizat toate resursele și ne-am adaptat liniile de producție, prioritizând produsele igienizante, dezinfectante și antibacteriene pentru a răspunde nevoilor și cerințelor din piață, în special solicitărilor venite din partea instituțiilor, care luptă în prima linie împotriva răspândirii noului virus Covid-19. Am implicat toți specialiștii din cadrul companiei în acest amplu proces de producție și depunem toate eforturile să obținem materiile prime și ambalajele necesare pentru a acoperi cererea de pe piață și pentru a oferi un preț corect. În plus, le mulțumesc membrilor Ministerului Economiei pentru suportul acordat în urgentarea avizării biocidelor”, a declarat Mircea Turdean, director general Farmec.

La începutul crizei declanșate de noul Coronavirus, compania clujeană a demarat în regim de urgență producția a două igienizante pentru mâini Farmec pentru uz personal, a unui nou săpun lichid antibacterian Farmec, precum și a produsului Nufăr dezinfectant universal într-un format extins, cu trigger, pentru o utilizare mai practică, precum și la volume mai mari.

Medicamente de la Școala japoneză

Începutul lunii mai a adus o altă noutate – Favipiravir şi Nafamostat, două medicamente care tratează Covid-19, vor ajunge în vară în România, datorită companiei Terapia Cluj. Aceasta le va importa de la una din sucursalele sale din Japonia.

„Şcoala japoneză a lansat în studii clinice două preparate care se fabrică în Japonia. Este vorba despre Favipiravir și Nafamostat. Despre primul produs s-a mai vorbit și la începutul pandemiei și sunt o serie de studii cu rezultate încurajatoare. Acest preparat este unul anti-gripal la bază, dar se pare că are și efecte împotriva SARS Cov-2. Cel de-al doilea preparat este un produs injectabil și din nou sunt date de literatură care arată că în fazele severe ale bolii, împreună cu anti-coagulante, este un preparat care limitează efectele și simptomele bolii”, a explicat Dragoș Damian.

Producătorul român estimează că medicamentele vor ajunge până la sfârșitul verii în țară. „Noi avem o sucursală în Japonia și am reușit destul de repede să punem în fabricație aceste produse. O să urmeze, bineînțeles, formalitățile de import, de înregistrare a medicamentelor și cam 20 de doze din fiecare dintre cele două produse, noi estimăm că o să ajungă în România în lunile iulie și august”, a adăugat acesta. Mai mult decât atât, dacă aceste medicamente își dovedesc eficiența, atunci ar putea fi fabricate și în România.

Implicarea rețelelor private de sănătate

„Regina Maria” și Medlife sunt două dintre cele mai cunoscute rețele private de sănătate ce oferă servicii medicale. În toiul pandemiei, acestea s-au implicat prin majorarea capacității de procesare a testelor pentru Covid-19 și pentru a studia pacienții privind dinamica anticorpilor.

În luna aprilie rețeaua de sănătate „Regina Maria” a anunțat că activează al treilea laborator pentru prelucrarea testelor pentru Covid-19. Astfel, capacitatea Laboratorului Genetic Center din Cluj a fost completată până la 860 de teste/zi, în plus față de capacitățile Laboratorului Central și a Laboratorului Genetic Center din București. În laboratorul Genetic Center din Cluj se pot prelucra teste RT PCR pentru Covid-19 nonstop, 24/24, timp de 5 zile pe săptămână, iar sâmbăta și duminica timp de 12 ore pe zi. Testele nu pot fi efectuate la cerere, iar prelucrarea acestora se realizează la solicitarea instituțiilor și a spitalelor publice, a centrelor de dializă, precum și pentru pacienții programați la intervenții chirurgicale în cadrul spitalelor „Regina Maria”, au precizat reprezentanții rețelei.

Pe data de 11 mai MedLife a anunțat că demarează, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Spitalul Clinic Colentina, primul studiu pe pacienți infectați privind dinamica anticorpilor dobândiți natural pentru Covid-19. Studiul se va derula pe pacienți internați în cele două spitale, care au fost confirmați pozitiv prin testul RT PCR. Din punct de vedere metodologie, se vor utiliza două metode serologice pentru detectarea anticorpilor, Chemiluminiscenta și ELISA. Interpretarea se va face în baza unui cumul de date clinice și paraclinice urmărite pe durata internării. În plus, subiecții vor fi chestionați în detaliu pentru a evalua impactul bolii asupra sănătății, a atitudinilor și a stilului de viață.

Subiecții înrolați în studiu vor fi testați pentru anticorpi și post externare pe o durată de minimum 3 luni pentru a se monitoriza în dinamică evoluția rezultatelor. Potrivit reprezentanților MedLife, vor fi alocate pentru acest studiu peste 5000 de teste.

În acest context, compania a mai anunțat că își dezvoltă propria divizie de cercetare, având investiții alocate în valoare de peste 500.000 euro pentru anul acesta.

Acord fără precedent în lupta cu Covid-19 între 6 giganți farmaceutici

Șase lideri mondiali în produsele plasmatice – Takeda, CLS Behring, Biotest, BPL, LFB și Octapharma – au anunțat în aprilie un acord fără precedent în lupta împotriva Covid-19: au încercat să dezvolte un posibil tratament împotriva coronavirusului, derivat din plasmă umană. Companiile au anunțat că vor începe în curând testarea dezvoltării unui medicament anti-SARS-CoV-2, medicament bazat pe imunoglobulină hiperimună policlonală, care poate avea potențialul de a trata persoanele cu complicații severe.

Dezvoltarea acestui tip de medicament necesită donații de cantități mari de plasmă de la persoane care s-au recuperat complet după ce au contactat Covid-19 și al căror sânge conține anticorpi care pot combate virusul. Odată colectată, plasma va fi transportată la centrele de prelucrare unde va începe procesul de inactivare a virusului în trei etape și purificare înainte de introducerea acestuia în produsul finit.

Și România începe colectarea plasmei de la pacienți vindecați pentru a trata pacienții cu coronavirus. Ordinul ministrului Sănătății de stabilire a protocolului pentru colectarea plasmei umane de la pacienții vindecați de COVID-19 a fost semnat pe 22 aprilie.

(Articol publicat în ediția print TB nr. 94 – mai/iunie 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Director al Continental Sibiu, reales în fruntea Clubului Economic German Transilvania

Articolul următor

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 8: Oprea Avicom și Puiul de Crăiești. Succesul construit pas cu pas

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share