Salonta este un oraș mic în partea de sud al Județului Bihor, cu un tranzit rutier în continuă creștere și aer din ce în ce mai poluat. În zonele mărginașe ale localității, în trecut cetățenii aveau vii cu mulți pomi fructiferi, grădini de legume, iar acestea ridicau mereu calitatea aerului. Însă terenurile au început să fie construite, fapt ce a atras după sine tăierea pomilor și a copacilor ce curățau aerul și îl îmbogățeau cu oxigen.
De aici s-a născut inițiativa de a forma un inel verde în jurul orașului, prin plantarea a 18.000 mii de copaci, care le-ar asigura locuitorilor aer mai curat, proaspăt, bogat în oxigen și o zonă excelentă pentru diferite activități în aer liber, cum ar fi plimbarea, alergatul, mersul cu bicicleta etc. În proiect se definesc aproximativ 18.000 de copaci, un număr ce reprezintă în același timp și numărul cetățenilor salontani.
Plantarea copacilor a început în primăvara acestui an, formându-se deja aproape un sfert din inelul verde. 4.000 de stejari și-au ocupat locul în marginea orașului, formându-și rădăcini din ce în ce mai puternice. Primăria Municipiului Salonta a primit ajutor semnificativ și susținere din partea Direcției Silvice Bihor, de unde au primit cei 4.000 de copăcei.
O investiție importantă pe viitor este reprezentată de centura ocolitoare, mult așteptată, a orașului. Acel drum nou va elibera centrul de traficul intens și l-ar dirija pe o bandă ce ocolește întregul oraș. Prin construirea centurii ar scădea deja semnificativ nivelul de poluare al orașului, însă pentru rezultatele și mai bune, aceasta va fi așezată în afara inelului verde, cei 18.000 mii de copaci formând astfel o barieră naturală între centură și oraș.