Judete Mureș Sanatate Ultimele stiri

Chirurgia laparoscopică pediatrică cu multiple beneficii pentru pacienți, posibilă la Spitalul de Urgență Târgu Mureș

Chirurgia laparoscopică pediatrică a cunoscut o amplă dezvoltare în lume și câștigă teren şi în România. Secţia Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost dotată recent cu un aparat de laparoscopie, fiind o premieră pentru centrul medical introducerea acestei aparaturi în chirurgia pediatrică.

Avantajele pe care le aduce chirurgia laparoscopică pot fi superioare chirurgiei clasice, incizia largă din chirurgia clasică este înlocuită cu câteva incizii mici, cu cicatrici mai puțin vizibile după operație, durata de spitalizare este mai redusă. Sunt numeroase intervențiile ce pot fi rezolvate prin chirurgia laparoscopică, însă medicul chirurg pediatru va decide care este cea mai bună abordare în funcție de situație.

În plus, laparoscopia poate fi utilizată și ca o metodă excelentă de diagnostic, oferind o bună vizualizare a structurilor anatomice explorate.

”Utilizarea laparoscopiei în chirurgia adultului este deja uzuală, folosindu-se de mai bine de 20 de ani. La copii utilizarea chirurgiei laparoscopice s-a introdus mai recent. Se merge foarte mult pe proceduri minim invazive, cât mai puțin traumatice, cu spitalizări de scurtă durată și cu plăgi mai puțin vizibile, astfel încât aceste proceduri au ajuns să fie introduse treptat în practica chirurgiei pediatrice, la început în țările mai dezvoltate, iar de ceva timp și în România.

Chirurgia laparoscopică vine atât în ajutorul medicilor, cât şi al pacienţilor, pentru anumite proceduri pe care le putem face, în special la nivelul cavității abdominale, a cavității toracice – acest lucru presupune probleme traumatice, tumorale, de diagnostic, tratarea unor malformații etc. Făcând o procedură minim invazivă, putem “vedea” în abdomenul copilului, putem avea acces mult mai ușor în locuri unde prin chirurgia deschisă accesul este limitat”, a precizat Conf. Dr. Horea Gozar, șeful Secţiei Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Intervențiile minim invazive, moderne vor fi accesibile micuților pacienți, aparatura permițând dezvoltarea în chirurgia diagnostică, digestivă, urologică, tumorală și cea de urgență. Laparoscopul care a intrat în dotarea Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este unul modern, de ultimă generație, cu ajutorul căruia se vor putea realiza intervenții, de la cele uzuale, precum apendicectomia, până la intervenții pentru malformații congenitale, tumorale, de diagnostic. ”Astfel, se poate vedea cât de mare este amploarea în cazul unei rupturi de ficat sau o ruptură de splină fără să faci o tăietură care să cuprindă tot abdomenul. Se poate efectua o astfel de procedură laparoscopică pentru a se vedea amploarea traumei și poziționarea ei.

După o intervenție simplă se poate reduce perioada de spitalizare la 1-2 zile, iar la intervenţiile mai complexe se poate reduce cu 3-4 zile durata de spitalizare. În plus, se reduce trauma acestor copii, se refac mai repede, nu rămân cu cicatrici vizibile. Nu este totuna să ai o plagă pe tot abdomenul, pentru toată viața, sau să ai două-trei incizii mici, care se vindecă ușor”, a explicat Conf. Dr. Horea Gozar.

Laparoscopia, beneficii pe zona de urologie pediatrică

Laparoscopul este dotat cu citoscop făcând posibilă rezolvarea cazurilor urologice pediatrice, care ridicau anumite dificultăți prin chirurgia deschisă. Specialiștii Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au o experiență importantă la nivel național pe zona de urologie pediatrică. În timp, în cadrul Clinicii va putea fi accesată o paletă largă de intervenții prin chirurgia laparoscopică. ”Este nevoie de o oarecare experiență, iar în timp vor fi făcute mai multe intervenții. Aparținătorii pot solicita efectuarea unei intervenții laparoscopice, nu deschise”, a adăugat șeful Secţiei Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Personal calificat

Pentru a putea dezvolta noile proceduri de chirurgie laparoscopică personalul medical al Clinicii Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a urmat cursuri de specializare la Spitalul Marie Curie din București. Personalul medical este format din șapte medici, majoritatea dorind să se dezvolte și pe alte specialități. În prezent, doi medici urmează a doua specialitate, unul pe chirurgie plastică și al doilea pe ortopedie pediatrică astfel încât să existe o acoperire și o performanță mai bună pe mai multe domenii.

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică are 25 de paturi, bloc operator cu două săli de operație. Pe viitor se dorește dezvoltarea unei colaborări cu Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județeam de Urgență Târgu Mureș și va fi dată în folosință o nouă sală de operație. ”Dorim să dezvoltăm, în colaborare cu Secţia Clinică Pediatrie, și partea de endoscopie, gastroscopie, colonoscopie pentru rezolvarea non-invazivă a unor cazuri din patologia digestivă. Pentru aceasta, în viitor vom mai avea o sală de operație reamenajată, pentru investigații, intervenții mai mici.

Eu consider că este foarte importantă colaborarea dintre diferite specialități, nu numai cu pediatria, ci și cu alte specialități chirurgicale, pentru că pe primul plan este pacientul, nimic altceva. Cu cât formăm mai multe echipe multidisciplinare în care să discutăm cazurile, cu atât avem șanse ca lucrurile să meargă mai bine”, a precizat Conf. Dr. Horea Gozar.

Adresabilitate ridicată

Centrul din Târgu Mureș se numără printre cele mai bune centre medicale din țară în domeniul chirurgiei pediatrice, cu o adresabilitate mare a pacienților din întreaga țară. Lunar există o medie de aproximativ 150 de internări. Aici sunt rezolvate urgențe din zona de patologie traumatică, dar și operații planificate, cele mai dificile intervenții fiind pe zona de malformații congenitale – digestive, renale, genito-urinare, care sunt destul de complexe și se pot rezolva în foarte puține locuri din țară, centrul medical Târgu Mureș fiind unul dintre ele. ”Cu adevărat bine se rezolvă în centrele mari universitare, de tradiţie (n.red. cazurile complexe de chirurgie pediatrică). Unii sunt mai buni pe o patologie, alții pe altă patologie. Acesta este și motivul pentru care ne-am reunit câțiva dintre coordonatorii de programe din centrele tradiționale pentru a elabora protocoale și de a standardiza anumite proceduri, în funcție de dotarea și posibilitățile centrului respectiv. Ai nevoie de dotare și de personal calificat în domeniul respectiv, trebuie să ai o linie de urgență, capacitatea de a observa și de a duce cazurile la bun sfârșit, ori lucrurile acestea nu sunt posibile oriunde. Centrul din Târgu Mureș este unul dintre cele mai bune centre din țară în domeniul chirurgiei pediatrice, cu o adresabilitate foarte mare”, a declarat șeful Secţiei Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Turnul de laparoscopie și endurologie a fost achiziționat ca urmare a alocării de fonduri de către Ministerul Sănătății.

Arina TOTH

(Publicat în ediția print TB nr. 90 – Noiembrie/Decembrie 2019)

Related posts

CJ Cluj modernizează 32 km de drumuri judeţene cu 12 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Transportatorii: e bine că s-a suspendat rambursarea creditelor

Nora Dumitrescu

Ford a lansat Family Fun Hub – un site special, cu activități recreative pentru copii

Ligia Voro

Ministerul Agriculturii a demarat procedura de recunoaștere a fabricilor de zahăr

Stefana Muresan

Fond de investiţii din Las Vegas, fuziune de 50 mil. dolari cu grupul Maxagro

Stefana Muresan

Relansarea Fulga a adus brandului vânzări mai mari cu 36%

Stefana Muresan

The MIPIM Awards 2017 winners

Ionut Oprea

Înregistrare prin sistem video în SPV și plata cu cardul pentru 30 de taxe

Traian Dan

Baia Sprie și-a instalat Wi-Fi gratuit în oraș

Nora Dumitrescu

Producătorul de materiale abrazive Carbochim Cluj, profit mai mare cu 132% la nouă luni

redactia

CNN face reclamă Bihorului: Munţii Apuseni şi satul Vadu Crişului, pe lista scurtă a celor mai frumoase locuri din Europa

redactia

La Cluj se va construi un centru integrat de transplant, unic în România, din fonduri europene

redactia

Universitatea din Sibiu a inaugurat două noi laboratoare: investiție a celui mai mare angajator din oraș

Papuc Irina

Castrul roman de la Turda, reabilitat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Municipiul Oradea, încă un pas pentru a deveni stațiune turistică

Ligia Voro

Toplița, destinație turistică pentru toate anotimpurile

Ligia Voro

Comunitatile de mame – pepiniera pentru noua generatie de antreprenori romani

Stefana Muresan

Brașov: Bilka și-a crescut afacerile cu peste 50% în primul semestru

Stefana Muresan

Falimentul unei istorii de aproape trei decenii: RAFO Onești. Și totuși…

Ligia Voro

Managerii și contabilii clujeni, învățați cum să se păzească de fisc

Nora Dumitrescu

Continuă lucrările la Drumul Apusenilor (Beiuș – Stâna de Vale – Coada Lacului)

Traian Dan

Infrastructură de transport de 10 milioane de euro la Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

Cluj Symphony Experience – un weekend în care muzica este trăită altfel la Cluj

Ligia Voro

Datacor vrea să investească 1,35 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

Stefana Muresan

Leave a Comment