Judete Mureș Sanatate Ultimele stiri

Chirurgia laparoscopică pediatrică cu multiple beneficii pentru pacienți, posibilă la Spitalul de Urgență Târgu Mureș

Chirurgia laparoscopică pediatrică a cunoscut o amplă dezvoltare în lume și câștigă teren şi în România. Secţia Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost dotată recent cu un aparat de laparoscopie, fiind o premieră pentru centrul medical introducerea acestei aparaturi în chirurgia pediatrică.

Avantajele pe care le aduce chirurgia laparoscopică pot fi superioare chirurgiei clasice, incizia largă din chirurgia clasică este înlocuită cu câteva incizii mici, cu cicatrici mai puțin vizibile după operație, durata de spitalizare este mai redusă. Sunt numeroase intervențiile ce pot fi rezolvate prin chirurgia laparoscopică, însă medicul chirurg pediatru va decide care este cea mai bună abordare în funcție de situație.

În plus, laparoscopia poate fi utilizată și ca o metodă excelentă de diagnostic, oferind o bună vizualizare a structurilor anatomice explorate.

”Utilizarea laparoscopiei în chirurgia adultului este deja uzuală, folosindu-se de mai bine de 20 de ani. La copii utilizarea chirurgiei laparoscopice s-a introdus mai recent. Se merge foarte mult pe proceduri minim invazive, cât mai puțin traumatice, cu spitalizări de scurtă durată și cu plăgi mai puțin vizibile, astfel încât aceste proceduri au ajuns să fie introduse treptat în practica chirurgiei pediatrice, la început în țările mai dezvoltate, iar de ceva timp și în România.

Chirurgia laparoscopică vine atât în ajutorul medicilor, cât şi al pacienţilor, pentru anumite proceduri pe care le putem face, în special la nivelul cavității abdominale, a cavității toracice – acest lucru presupune probleme traumatice, tumorale, de diagnostic, tratarea unor malformații etc. Făcând o procedură minim invazivă, putem “vedea” în abdomenul copilului, putem avea acces mult mai ușor în locuri unde prin chirurgia deschisă accesul este limitat”, a precizat Conf. Dr. Horea Gozar, șeful Secţiei Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Intervențiile minim invazive, moderne vor fi accesibile micuților pacienți, aparatura permițând dezvoltarea în chirurgia diagnostică, digestivă, urologică, tumorală și cea de urgență. Laparoscopul care a intrat în dotarea Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este unul modern, de ultimă generație, cu ajutorul căruia se vor putea realiza intervenții, de la cele uzuale, precum apendicectomia, până la intervenții pentru malformații congenitale, tumorale, de diagnostic. ”Astfel, se poate vedea cât de mare este amploarea în cazul unei rupturi de ficat sau o ruptură de splină fără să faci o tăietură care să cuprindă tot abdomenul. Se poate efectua o astfel de procedură laparoscopică pentru a se vedea amploarea traumei și poziționarea ei.

După o intervenție simplă se poate reduce perioada de spitalizare la 1-2 zile, iar la intervenţiile mai complexe se poate reduce cu 3-4 zile durata de spitalizare. În plus, se reduce trauma acestor copii, se refac mai repede, nu rămân cu cicatrici vizibile. Nu este totuna să ai o plagă pe tot abdomenul, pentru toată viața, sau să ai două-trei incizii mici, care se vindecă ușor”, a explicat Conf. Dr. Horea Gozar.

Laparoscopia, beneficii pe zona de urologie pediatrică

Laparoscopul este dotat cu citoscop făcând posibilă rezolvarea cazurilor urologice pediatrice, care ridicau anumite dificultăți prin chirurgia deschisă. Specialiștii Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au o experiență importantă la nivel național pe zona de urologie pediatrică. În timp, în cadrul Clinicii va putea fi accesată o paletă largă de intervenții prin chirurgia laparoscopică. ”Este nevoie de o oarecare experiență, iar în timp vor fi făcute mai multe intervenții. Aparținătorii pot solicita efectuarea unei intervenții laparoscopice, nu deschise”, a adăugat șeful Secţiei Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Personal calificat

Pentru a putea dezvolta noile proceduri de chirurgie laparoscopică personalul medical al Clinicii Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a urmat cursuri de specializare la Spitalul Marie Curie din București. Personalul medical este format din șapte medici, majoritatea dorind să se dezvolte și pe alte specialități. În prezent, doi medici urmează a doua specialitate, unul pe chirurgie plastică și al doilea pe ortopedie pediatrică astfel încât să existe o acoperire și o performanță mai bună pe mai multe domenii.

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică are 25 de paturi, bloc operator cu două săli de operație. Pe viitor se dorește dezvoltarea unei colaborări cu Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județeam de Urgență Târgu Mureș și va fi dată în folosință o nouă sală de operație. ”Dorim să dezvoltăm, în colaborare cu Secţia Clinică Pediatrie, și partea de endoscopie, gastroscopie, colonoscopie pentru rezolvarea non-invazivă a unor cazuri din patologia digestivă. Pentru aceasta, în viitor vom mai avea o sală de operație reamenajată, pentru investigații, intervenții mai mici.

Eu consider că este foarte importantă colaborarea dintre diferite specialități, nu numai cu pediatria, ci și cu alte specialități chirurgicale, pentru că pe primul plan este pacientul, nimic altceva. Cu cât formăm mai multe echipe multidisciplinare în care să discutăm cazurile, cu atât avem șanse ca lucrurile să meargă mai bine”, a precizat Conf. Dr. Horea Gozar.

Adresabilitate ridicată

Centrul din Târgu Mureș se numără printre cele mai bune centre medicale din țară în domeniul chirurgiei pediatrice, cu o adresabilitate mare a pacienților din întreaga țară. Lunar există o medie de aproximativ 150 de internări. Aici sunt rezolvate urgențe din zona de patologie traumatică, dar și operații planificate, cele mai dificile intervenții fiind pe zona de malformații congenitale – digestive, renale, genito-urinare, care sunt destul de complexe și se pot rezolva în foarte puține locuri din țară, centrul medical Târgu Mureș fiind unul dintre ele. ”Cu adevărat bine se rezolvă în centrele mari universitare, de tradiţie (n.red. cazurile complexe de chirurgie pediatrică). Unii sunt mai buni pe o patologie, alții pe altă patologie. Acesta este și motivul pentru care ne-am reunit câțiva dintre coordonatorii de programe din centrele tradiționale pentru a elabora protocoale și de a standardiza anumite proceduri, în funcție de dotarea și posibilitățile centrului respectiv. Ai nevoie de dotare și de personal calificat în domeniul respectiv, trebuie să ai o linie de urgență, capacitatea de a observa și de a duce cazurile la bun sfârșit, ori lucrurile acestea nu sunt posibile oriunde. Centrul din Târgu Mureș este unul dintre cele mai bune centre din țară în domeniul chirurgiei pediatrice, cu o adresabilitate foarte mare”, a declarat șeful Secţiei Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Turnul de laparoscopie și endurologie a fost achiziționat ca urmare a alocării de fonduri de către Ministerul Sănătății.

Arina TOTH

(Publicat în ediția print TB nr. 90 – Noiembrie/Decembrie 2019)

Related posts

Castrul roman de la Turda, reabilitat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Măsuri împotriva Covid-19 la nivel european. „Să învățăm din exemplele pozitive și din greșelile celorlalte state”

Ion Surdu

Firma orădeană Glow, cunoscută pentru confecții de lux, s-a reprofilat pe măști

Traian Dan

Theodora Golf Club, promovat la ITB Berlin, cel mai important târg internațional de turism din lume

Stefana Muresan

Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar București, dotată de Salvați Copiii

Ligia Voro

Trei autostrăzi, realizate prin parteneriat public-privat

Stefana Muresan

SIBIU: O linie de producție a medicamentelor oncologice este scoasă la vânzare, cu prețul de pornire de peste 10 milioane de euro

Papuc Irina

Roman Brașov se pregătește să își cheme pensionarii la muncă în cazul câștigării contractului de dotare a armatei

redactia

Topul Celor mai doriți angajatori în 2019

Ligia Voro

FOTO/ Reportaj din interiorul IPEC, producător mondial de farfurii din Alba-Iulia. 50 de milioane de produse sunt exportate anual în toată lumea

Papuc Irina

”Mall-uri țărănești”, pe bani europeni, în două comune din Alba

Stefana Muresan

Motociclete de intervenție urbană pentru Brașov, Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Primăria Sibiu și Spitalul de Pediatrie atrag fonduri europene pentru dotarea Spitalului în lupta cu COVID

Papuc Irina

TOP companii din Regiunea Centru după cifra de afaceri

A. I.

Zalăul va avea un parc de agrement de 6 milioane de lei

Nora Dumitrescu

Remus Borza, Lucian Isar și Răzvan Nicolescu vin la Tîrgu Mureș

Ligia Voro

Un clujean vrea să decongestioneze intersecția de la centura Vâlcele – Apahida

Nora Dumitrescu

Aeroportul din Brașov a primit certificatele de urbanism pentru câteva elemente de construcție

redactia

Ședintă tehnică de lucru în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență Cluj

Stefana Muresan

Premieră pentru Sud Estul Europei: Spitalul Monza, intervenţii de chirurgie cardiacă cu robotul chirurgical

Stefana Muresan

Palatul Principilor din Alba Iulia, în plin proces de restaurare. Lucrări de peste 16 milioane de lei

redactia

Arad: Peste 300 km de drumuri județene intră în modernizare

Stefana Muresan

13 milioane de lei pentru închiderea unui depozit de deşeuri la Oradea

Traian Dan

Proiectul Regional „Apaserv” aferent județului Satu Mare debutează cu semnarea contractelor pentru comunele Bătarci, Târșolț și Orașu Nou

Gruita Ienasoiu

Leave a Comment