Judete Mediu Sibiu Ultimele stiri

Unul dintre puținele județe care are un plan județean de gestionare a deșeurilor: Acces la fonduri de milioane pentru investiții necesare

Adaptarea prevederilor din Planul Național de Gestiune a Deșeurilor la nivel județean va permite administrațiilor județene să atragă fonduri europene de milioane pentru a investi în acest domeniu. Acest lucru înseamnă implementarea unor tehnologii mai avansate în colectarea și prelucrarea deșeurilor, respectiv transformarea deșeurilor în resurse utile și nepoluante ce se pot întoarce în economie pentru a genera venituri la bugetul public. 

În județul Sibiu, Planul Județean de Gestiunea Deșeurilor 2019 – 2025 a parcurs cu succes procedura de evaluare strategică de mediu și a primit luna trecută decizia favorabilă a Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu. Realizarea acestui document strategic era nu doar o obligație legală, ci și o condiție în accesarea de fonduri europene pentru îmbunătățirea sistemului de management integrat al deșeurilor, constituind unul dintre documentele care se anexează cererii de finanțare.

„Suntem unul dintre puținele județe din România care și-au revizuit obiectivele și acțiunile în conformitate cu Planul Național de Gestiunea Deșeurilor și am avansat în pregătirea unei noi cereri de finanțare ca să atragem și fondurile necesare pentru investiții care să ne aducă la standarde europene și în acest domeniu critic”, spune președintele Consiliului Județean Sibiu. Printre județele care au reușit să aprobe acest plan se numără Satu Mare și Ilfov.

Planul a fost prezentat consilierilor județeni și consilierilor locali ai municipiului Sibiu într-o sesiune online în data de 24 iulie și ulterior supus aprobării în ședința Consiliului Județean din 30 iulie. Planul a fost adoptat cu 31 de voturi pentru și o abținere.

Planul trasează mai departe pașii pe care îi are de parcurs Sibiul în perioada 2020-2025 pentru a produce mai puține deșeuri, a valorifica acele materiale ce pot fi reciclate dacă se colectează selectiv și a reduce cantitățile de deșeuri pe care le depozităm la groapă.

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Județean precizează că are în derulare documentațiile necesare pentru a accesa fonduri disponibile în cadrul Planului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) pentru investiții prin care să modernizeze sistemul de colectare de la populație, să eficientizeze stațiile de sortare și compost din județ și să introducă noi tehnologii prin care să nu fe poluat mediul. „E important să trecem la tehnologii mai avansate și în acest domeniu, care să ne ajute să transformăm deșeurile în resurse utile și nepoluante ce se pot întoarce în economie pentru a genera venituri la bugetul public”, precizeaă autoritățile județene din Sibiu.

Printre principalele noutăți din Planul Județean de Gestiunea Deșeurilor se numără crearea a 12 centre de aport voluntar, care urmează să fie construite în județ, unde populația va putea aduce în condiții civilizate deșeurile din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (ex. obiecte de mobilier), deșeuri periculoase (ex. vopsele, medicamente), electrice și electronice, dar și deșeuri textile; precum și construirea unei instalații de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă cu tehnologie de vârf. „Având în vedere interdicția de a mai depozita la groapă deșeuri fără a le trata în prealabil, planul Județean prevede ca prin fondurile europene disponibile în cadrul Planului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) să fie realizată și pusă în funcțiune începând cu 2024 o instalație, cu capacitate medie de minim 40.000 t/an pentru tratarea mecanică a deșeurilor (adică separare, mărunțire, trecere prin sită a părții organice din deșeul rezidual), și minim 54.000 t/an capacitate de procesare anaerobă a acestora (adică tratare în lipsa oxigenului). Așa cum indică și denumirea, operațiunile se desfășoară în interior, în spații închise”, precizează CJ Sibiu.

Related posts

MPR Partners este membru al Consiliului Național de Transformare Digitală

Ionut Oprea

Președintele ANAT: Încasările din turism au urcat cu circa 20%

Stefana Muresan

Primaria Cluj-Napoca va achizitiona 22 de tramvaie noi, contract de 190 mil. lei – 85% fonduri europene

Stefana Muresan

Semnarea Declarației de Cooperare dintre orașele digitale. Gheorghe Falcă: Aradul, al treilea oraş smart şi pe mobilitate din România

redactia

MIPIM 2018 announces bumper edition for hotel & tourism

Ionut Oprea

Cât vor primi orașele și comunele Maramureșului pentru dezvoltarea locală

Nora Dumitrescu

Tractoarele IRUM, potențial de Duster agricol

Ligia Voro

Lanțul de showroom-uri Divani & Sofa, reactivat în Transilvania

Nora Dumitrescu

Mentorat pe bani europeni pentru 49 de antreprenori din Ardeal

Nora Dumitrescu

Cluj, Timișoara, Brașov, orașe ale clădirilor eco

Nora Dumitrescu

Pandemia scade chiriile la Cluj. Reduceri de până la 10%

Nora Dumitrescu

Azomureș a finalizat lucrările aferente opririi planificate a instalațiilor 

Ligia Voro

Trei clădiri ale Spitalului Județean Sibiu, reabilitate termic din fonduri europene

redactia

Aquapark de 25 de milioane de euro, blocat între ministere

Nora Dumitrescu

La Operational HR am dezbătut provocările și tendințele departamentelor de resurse umane actuale!

redactia

Aplicația MyAccount Telekom, utilizată de un număr dublu de clienți în T2

Traian Dan

Romgaz, contract de peste 50 mil. lei cu Complexul Energetic Hunedoara

redactia

Fonduri europene în valoare de 610 milioane de euro au fost atrase în 10 ani, în Oradea, de 18 specialiști

redactia

Regio 2014-2020: Peste o jumătate de miliard de lei pentru drumurile din Nord-Vest

Stefana Muresan

Nemții de la Reinert, investesc 5 milioane de Euro în Eurobusiness I Oradea

Traian Dan

CJ Cluj a investit în acest an 183 mil. euro în reabilitarea infrastructurii rutiere judeţene

redactia

Patru noi destinaţii de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

redactia

10 oferte pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești

Ligia Voro

Producătorii de brânzeturi din Ardeal se perfecționează în Alpi

Nora Dumitrescu

Leave a Comment