Judete Mediu Sibiu Ultimele stiri

Unul dintre puținele județe care are un plan județean de gestionare a deșeurilor: Acces la fonduri de milioane pentru investiții necesare

Adaptarea prevederilor din Planul Național de Gestiune a Deșeurilor la nivel județean va permite administrațiilor județene să atragă fonduri europene de milioane pentru a investi în acest domeniu. Acest lucru înseamnă implementarea unor tehnologii mai avansate în colectarea și prelucrarea deșeurilor, respectiv transformarea deșeurilor în resurse utile și nepoluante ce se pot întoarce în economie pentru a genera venituri la bugetul public. 

În județul Sibiu, Planul Județean de Gestiunea Deșeurilor 2019 – 2025 a parcurs cu succes procedura de evaluare strategică de mediu și a primit luna trecută decizia favorabilă a Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu. Realizarea acestui document strategic era nu doar o obligație legală, ci și o condiție în accesarea de fonduri europene pentru îmbunătățirea sistemului de management integrat al deșeurilor, constituind unul dintre documentele care se anexează cererii de finanțare.

„Suntem unul dintre puținele județe din România care și-au revizuit obiectivele și acțiunile în conformitate cu Planul Național de Gestiunea Deșeurilor și am avansat în pregătirea unei noi cereri de finanțare ca să atragem și fondurile necesare pentru investiții care să ne aducă la standarde europene și în acest domeniu critic”, spune președintele Consiliului Județean Sibiu. Printre județele care au reușit să aprobe acest plan se numără Satu Mare și Ilfov.

Planul a fost prezentat consilierilor județeni și consilierilor locali ai municipiului Sibiu într-o sesiune online în data de 24 iulie și ulterior supus aprobării în ședința Consiliului Județean din 30 iulie. Planul a fost adoptat cu 31 de voturi pentru și o abținere.

Planul trasează mai departe pașii pe care îi are de parcurs Sibiul în perioada 2020-2025 pentru a produce mai puține deșeuri, a valorifica acele materiale ce pot fi reciclate dacă se colectează selectiv și a reduce cantitățile de deșeuri pe care le depozităm la groapă.

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Județean precizează că are în derulare documentațiile necesare pentru a accesa fonduri disponibile în cadrul Planului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) pentru investiții prin care să modernizeze sistemul de colectare de la populație, să eficientizeze stațiile de sortare și compost din județ și să introducă noi tehnologii prin care să nu fe poluat mediul. „E important să trecem la tehnologii mai avansate și în acest domeniu, care să ne ajute să transformăm deșeurile în resurse utile și nepoluante ce se pot întoarce în economie pentru a genera venituri la bugetul public”, precizeaă autoritățile județene din Sibiu.

Printre principalele noutăți din Planul Județean de Gestiunea Deșeurilor se numără crearea a 12 centre de aport voluntar, care urmează să fie construite în județ, unde populația va putea aduce în condiții civilizate deșeurile din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (ex. obiecte de mobilier), deșeuri periculoase (ex. vopsele, medicamente), electrice și electronice, dar și deșeuri textile; precum și construirea unei instalații de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă cu tehnologie de vârf. „Având în vedere interdicția de a mai depozita la groapă deșeuri fără a le trata în prealabil, planul Județean prevede ca prin fondurile europene disponibile în cadrul Planului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) să fie realizată și pusă în funcțiune începând cu 2024 o instalație, cu capacitate medie de minim 40.000 t/an pentru tratarea mecanică a deșeurilor (adică separare, mărunțire, trecere prin sită a părții organice din deșeul rezidual), și minim 54.000 t/an capacitate de procesare anaerobă a acestora (adică tratare în lipsa oxigenului). Așa cum indică și denumirea, operațiunile se desfășoară în interior, în spații închise”, precizează CJ Sibiu.

Related posts

Electrica – plan record de investiţii, în valoare de 900 milioane de lei

Stefana Muresan

Transilvania Train, Orient Express-ul de România, va porni joi la drum, din Gara Brașov

Stefana Muresan

AjutamRomania.ro, platforma dedicată nevoilor unităților medicale în lupta cu COVID-19

Ligia Voro

170 km de drumuri ce duc spre 40 de obiective turistice din vestul țării vor intra în reabilitare

redactia

Investiție de peste 4,7 milioane de lei în Parcul Soarelui din Oradea

Traian Dan

CFR a demarat procedurile de recepţie pe categorii de lucrări între Simeria şi Sighişoara

redactia

Continental Sibiu se extinde: un spațiu de producție și un centru de cercetare vor fi inaugurate până la final de an

Papuc Irina

UPDATE. Mesajul FOREN 2018 va fi conturat în cadrul unui workshop

Ligia Voro

Elit si Vericom fac parte, oficial, din compania Smithfield

Stefana Muresan

Soft folosit de bancherii de pe Wall Street cu profit de peste 700.000 de Euro, dezvoltat de doi târgumureșeni

Stefana Muresan

Burleanu, numit de UEFA în grupul de lucru dedicat strategiei comerciale

Ligia Voro

Chinezii, contactați să trimită materiale sanitare în Bistrița

Nora Dumitrescu

Declarată stațiune turistică de interes național, Oradea vrea și stațiune balneară

Traian Dan

Directiva privind impozitarea produselor energetice și electricității, sub lupa Comisiei Europene

Ligia Voro

Hidroelectrica selectează consultantul juridic pentru listarea la bursă

Ligia Voro

Fabricile din Sebeș și Cugir ale Daimler vor produce componente pentru maşinile hibride din gama Mercedes-Benz

Stefana Muresan

A debutat noul sezon al Targurilor Produs de Cluj

Stefana Muresan

POZITIV TB – Renate Popescu: „Îi sfătuiesc pe colegii mei să apeleze cât mai mult la procedee digitale”

Traian Dan

Ventilator pulmonar mecanic donat de Rotary Satu Mare Spitalului Județean

Traian Dan

Se reia transportul auto și feroviar de călători între România și Ungaria

Traian Dan

Spitalul judeţean şi cel municipal din Oradea, reabilitate cu fonduri europene de 12 mil. euro

Stefana Muresan

Ministerul Turismului introduce localităţi din Maramureş, Sibiu şi Sălaj în lista zonelor cu prioritate la investiţii

Stefana Muresan

Constructorul Conrep va moderniza o axă rutieră importantă din Maramureș

Nora Dumitrescu

Producătorii de mobilier au birou de cercetare în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Leave a Comment