Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Timişoara speră la fonduri europene pentru 11 noi proiecte de infrastructură din domeniul transporturilor

Consilierii locali timişoreni s-au reunit pentru o nouă şedinţă de plen, „de îndată”, apărută pe neaşteptate. Aleşii poporului au fost chemaţi să aprobe actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, o operaţiune necesară pentru a putea spera la finanţări europene pentru mai multe proiecte.

În fapt, este o reactualizare a unui document din 2015, unul care acum are inclus în cuprins şi două noi inele de circulaţie modificate, inelul 2 şi inelul 4, care acum cuprinde noile poduri care vor deveni odată realitate şi străzile care vor fi acum parte componentă a acestor inele.

„Planul de mobilitate urbană are ca ţintă principală îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (aerian, acvatic, feroviar, auto, velo, pietonal) din punct de vedere social, economic şi de mediu, precum şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport (art. 15 alin. (1) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi de elaborare şi actualizare a documentaţiilor de urbanism aprobate prin Ordinul nr. 233/2016). Scopul PMUD este de a permite dezvoltarea sustenabilă a mobilității în aria metropolitană Timișoara, acesta urmând a funcționa ca un suport pentru pregătirea și implementarea proiectelor și măsurilor finanțate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (și programele operaționale din viitoarele perioade de programare) și alte surse asociate bugetelor locale, dar și pentru susținerea implementării unor proiecte de interes național care influenţează mobilitatea în aria de studiu”, se spune în hotărârea de consiliu aprobată.

De fapt, această actualizare a fost solicitată de Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, pentru ca oraşul să poată beneficia de fonduri europene pentru susţinerea unor obiective de infrastructură.

„Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a încheiat un acord cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în scopul elaborării a 8 planuri de mobilitate urbană durabilă, în conformitate cu documentele Comisiei Europene şi practicilor europene, pentru cei 7 poli de creştere şi aglomerarea urbană Bucureşti – Ilfov. Planurile de mobilitate urbană oferă o viziune strategică pe termen lung iar politicile şi măsurile definite în aceste planuri se adresează tuturor modurilor şi formelor de transport din întreaga aglomeraţie, incluzând transportul public şi privat, de pasageri şi de marfă, motorizat şi nemotorizat, în mişcare sau oprire.

Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, astfel realizat, acoperă polul de creştere Timișoara, format din municipiul Timișoara și comunele Becicherecu Mic, Bucovăț, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Pișchia, Remetea Mare, Săcălaz, Șag, Sânandrei, Sânmihaiu Român și se referă la perioada 2016 – 2030”, se spune în acest Plan.

 Planul precedent a fost completat acum, fiind introduse noi proiecte, care, speră municipalitatea, vor primi bani de la Uniunea Europeană:
– Extindere linie cale tramvai pe Calea Torontalului (de la Bulevardul Cetăţii până la limita UAT Timişoara);
– Autostrada pentru biciclete;
– Extindere Calea Buziaşului (de la sensul giratoriu Gheorghe Domăşnean – până la limita UAT Timişoara);
– Sistem de transport public integrat metropolitan utilizând reţeaua de tramvai urbană şi reţeaua feroviară în zona alglomeraţiei urbane Timişoara;
– Realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou în Municipiul Timişoara;
– Inel IV: tronson Str. Armoniei – Calea Aradului;
– Realizarea drumurilor de legătura şi a utilităţilor aferente, între str.Popa Şapcă, Calea Aradului şi str. Oituz;
– Extindere la 4 benzi str. Pictor Zaicu – Demetriade;
– Amenajare zona Procopiu (str. S.Procopiu, E.Coseriu, T. Tzara si H. Hulubei);
– Achiziţie tren-tramvai – 15 buc;
– Achiziţie utilaje pentru intreţinere şi mentenanţa transportului public.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O singură ofertă pentru drumul de legătură nou, Timişoara – A1, depusă de o firmă italiană, cu filieră chinezească

Articolul următor
ulbs rectorat

Cea mai mare competiție internă de granturi de cercetare din România, lansată de o universitate din Transilvania: aproape un milion de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share