Transport Ultimele stiri

Blue Air, salvată de Europa. Restructurare sau lichidare în șase luni

Uniunea Europeană va garanta despăgubirea companiei low-cost Blue Air cu până la 62 de millioane de euro. Condiția este ca aceasta să prezinte un plan de restructurare sau de lichidare, în termen de șase luni.

Comisia Europeană (CE) a aprobat o garanție românească pentru împrumuturi menită să despăgubească Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de coronvirus, în temeiul normelor Uniunii Europene (UE) privind ajutoarele de stat.

„Sectorul aviației a fost grav afectat de pandemia de COVID-19. Această garanție pentru împrumuturi îi va permite României să despăgubească parțial Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei. Totodată, garanția îi va oferi companiei resursele necesare pentru a acoperi o parte din nevoile urgente și imediate de lichidități cu care se confruntă.

Se vor evita astfel perturbările pentru pasageri și se va asigura conectivitatea regională, în special pentru numărul semnificativ de cetățeni români care lucrează în străinătate și pentru numeroase mici întreprinderi locale care depind de biletele accesibile oferite de Blue Air pe o rețea de rute dezvoltată pentru a răspunde nevoilor specifice ale acestora”, a declarat vicepreședintele responsabil cu politica în domeniul concurenței al CE, Margrethe Vestager,

Blue Air este o companie aeriană românească privată cu sedii în România, Italia și Cipru. Cu o flotă de 18 avioane, a deservit 92 de rute și 15 țări, transportând 4 milioane de pasageri în 2019. 

Ea îndeplinea condițiile pentru a fi considerată o întreprindere aflată în dificultate la 31 decembrie 2019, înainte de pandemie. Mai precis, înregistra pierderi din cauza investițiilor ample pe care le-a întreprins începând din 2016 pentru a-și îmbunătăți rețeaua de rute.

Compania a redevenit profitabilă în 2019 și la începutul acestui an, însă, ca și altți operatori din sectorul aviației, a înregistrat pierderi semnificative din cauza pandemiei și a restricțiilor de călătorie pe care guvernul României și alte guverne au fost nevoite să le impună pentru a limita răspândirea virusului. În prezent, compania se confruntă cu nevoi urgente de lichidități.

România a notificat CE măsura de ajutor de 62 de milioane de euro care să sprijine Blue Air, compensând compania pentru pierderile cauzate direct de pandemie și oferindu-i resursele necesare pentru a-și acoperi nevoile urgente și imediate de lichidități până în ianuarie 2021.

Măsura constă într-o garanție publică de maximum 301 milioane de lei asociată unui împrumut acordat companiei. 137 de milioane va fi garanția publică menită să o despăgubească pentru daunele cauzate direct de pandemie și de restricțiile de călătorie introduse de România și de alte țări de destinație pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada 16 martie – 30 iunie.

164 de milioane de lei va fi ajutor pentru salvare sub forma unei garanții publice asociate unui împrumut destinat să acopere parțial nevoile de lichidități acute cu care se confruntă Blue Air din cauza pierderilor mari din exploatare pe care le-a suferit în urma pandemiei.

Blue Air nu era eligibilă pentru a primi sprijin în temeiul cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat al CE, care se adresează întreprinderilor care nu erau încă în dificultate la 31 decembrie 2019. Prin urmare, CE a evaluat măsura în temeiul altor norme privind ajutoarele de stat, în conformitate cu notificarea din partea României.

CE a constatat că ajutorul acordat de România va compensa daune legate direct de pandemia de COVID-19. O firmă de audit extern independentă va verifica faptul că ajutorul nu depășește valoarea daunelor suferite în perioada 16 martie – 30 iunie. În urma auditului, va trebui ca orice sprijin public primit de Blue Air peste nivelul daunelor suferite efectiv să fie returnat României.

România s-a angajat să se asigure că, după șase luni, garanția publică va înceta sau Blue Air va prezenta un plan de lichidare sau va efectua o restructurare cuprinzătoare pentru a deveni viabilă pe termen lung. O astfel de restructurare ar face obiectul aprobării de către CE.

Comisia a constatat că măsura va contribui la asigurarea continuării ordonate a serviciilor de zbor pentru 400.000 de pasageri care fie au rezervat un zbor cu Blue Air în următoarele luni, fie așteaptă să li se ramburseze biletul anulat.

În Transilvania și Banat, Blue Air efectuează zboruri de pe aeroporturile din Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea, alături de cele de pe aerogările din București, Iași și Bacău.

Related posts

Parcurile industriale ale Banatului, atracție pentru investitori în 2020

Nora Dumitrescu

Rețeaua Besser Home a ieșit din “pandemie”

Nora Dumitrescu

George Copos investește încă șase milioane de euro în Poiana Brașov

Stefana Muresan

Osea Interiors, un nume nou se lansează pe piața de amenajări interioare high-end și luxury

Ligia Voro

Fonduri europene pentru clădirile din Deva

Stefana Muresan

Comisarul Malmström va participa la o discuţie cu românii obişnuiţi

redactia

Regina Maria a preluat centrele de imagistică medicală Hiperdia din Arad, Orăştie și Cluj

redactia

Cea mai mare renovare World Class Belvedere

Stefana Muresan

EuropaProperty's 8th annual CEE Investment Awards will be the grandest spectacle to date

Stefana Muresan

Vizită la nivel înalt cu puternic impact economic

Stefana Muresan

„Evenimentele organizate în Sibiu sunt un brand pentru oraș”. Agenda Comunității și Agenda Sport nu vor fi anulate, ci adaptate

Ion Surdu

CNN face reclamă Bihorului: Munţii Apuseni şi satul Vadu Crişului, pe lista scurtă a celor mai frumoase locuri din Europa

redactia

Servicii IoT personalizate pentru Transilvania: Navigator Cloud

Transilvania Business

Orase durabile – Cum pregătim tranziția ?

Stefana Muresan

AFIR: Fermele mici, proiecte de 256 de milioane de euro

redactia

VIVO! în România

Transilvania Business

Tranzacțiile amânate în România vor duce la o reducere a volumului investițional pe plan local

Papuc Irina

Investitorii în stațiuni balneare, ajutor de minimis de maximum 200.000 de euro

Stefana Muresan

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, pregătit pentru acreditarea activității de transplant de inimă

Papuc Irina

Corina Crețu, vizită oficială în Făgăraș. Se înființează Microregiunea Țara Făgărașului

Stefana Muresan

IAR Ghimbav reia producţia de elicoptere

Stefana Muresan

Clujana iese din insolvenţă şi deschide opt noi magazine

redactia

Plantația de afine din Sic face înghețată pe loc

Nora Dumitrescu

Vivre Deco atrage 3,5 milioane euro prin plasamentul privat de obligaţiuni intermediat de BT Capital Partners

Papuc Irina

Leave a Comment