Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Horațiu Sebastian Călugăr, proprietar și administrator CIS GAZ SA: „Dacă ţi-ai asumat un lucru, trebuie să ai puterea şi onoarea să îl duci până la capăt, indiferent de rezultat”

Dacă e să ne gândim la omul de afaceri Horațiu Sebastian Călugăr, proprietar și administrator al CIS GAZ SA, credem că are principalul merit de a fi vizionar și de a visa realist. A văzut acum mai bine de un deceniu că afacerea de familie CIS GAZ poate evada dintre granițele strâmte ale județului Mureș spre național. De la un moment dat, și granițele naționale s-au dovedit prea restrictive. O poveste despre devenire, despre moștenire în interviul pe care ni l-a acordat.

 

Cum v-ați apropiat de lumea afacerilor?

Încă de la o vârstă fragedă am dorit să-mi dobândesc o independență financiară. Bineînțeles, atunci eram mânat de alte lucruri specifice vârstei, însă pe parcurs am conștientizat că îmi doresc să urmez calea antreprenoriatului. Și am început cu începutul, în business-ul familiei, ca funcționar administrativ, apoi am început să preiau mai multe activități, printre care și cea de taximetrie, unde m-am lovit și de prima provocare în parcursul meu: după trei ani, activitatea a fost închisă din motive de nerentabilitate.

 

Ce ați învățat din acest eșec?

Chiar dacă la momentul acela l-am privit ca pe un eșec, acum pot mărturisi că acela a fost unul dintre momentele importante din ascensiunea carierei mele. Până la urmă s-a dovedit a fi o experiență pozitivă. Am dobândit abilități practice destul de devreme, care m-au ajutat mai târziu, am învățat multe despre relațiile financiar-bancare și despre relațiile cu oamenii, dar și despre responsabilitatea de a gestiona toate aceste lucruri: aveam 24 de mașini, din care 12 erau proprii, cu 24 de șoferi, în 2 schimburi.
În perioada aceea, a fost și primul moment în care am simțit cumva independența financiară, de a nu depinde de un loc de muncă, am simțit gustul antreprenoriatului. De asemenea, am căpătat trăsături foarte importante în construirea caracterului meu: am fost provocat și lăsat să pierd, să învăț din greșelile mele fără să fiu tras la răspundere pentru acest lucru.

 

Cum ați început să activați în domeniul furnizării de gaze naturale?

Liberalizarea pieței de gaze naturale din anul 2004 ne-a creat premisele pentru inițierea procesului de licențiere a firmei ca furnizor de gaze naturale. Așadar, la sfârșitul anului 2005-începutul anului 2006 CIS GAZ furniza deja gaze naturale către primii consumatori industriali.

Într-adevăr, am fost în piață încă de la momentul acestor schimbări, pe acest fond structural, instituțional și legislativ, unde sectorul gazelor naturale trecea prin tot felul de restructurări, iar asta ne-a ajutat foarte mult. Am simțit pe propria piele și afacere toate reglementările care au survenit, dar am acumulat și foarte multă experiență, care ne ajută și azi să livrăm produse și servicii de calitate.
Altfel, ca tânăr antreprenor, îmi aduc aminte că a fost o perioadă plină de provocări, însă fiind și foarte tare încurajat de tatăl meu, am depus actele și am luat licența, iar de acolo am început să documentez și să analizez ce înseamnă să fii furnizor de gaze naturale în România, concentrându-mă în special pe zona de legislație și reglementări și asta a contat. Îmi aduc aminte cum diverși jucători din piață îmi solicitau opinii referitoare la anumite reglementări.

Apoi, am început să facem pași: de la obținerea licenței până la vânzarea primului mc de gaz au trecut cam 9 luni. Însă, preocuparea noastră pentru creșterea CIS GAZ a fost constantă: după program, stăteam alături de un coleg inginer, care se ocupa de analize și de studiu, și am identificat împreună bazele de consumatori, reușind să facem un top al marilor consumatori de gaze naturale din România, un top 500, ceea ce pentru perioada aceea a însemnat un lucru foarte mare.

Cu toate acestea, firma nu avea capital să furnizeze volume mari de gaze naturale, mai ales la unii din top 500 consumatori din România, însă asta nu ne-a oprit: le-am trimis faxuri în care ne prezentam și le spuneam că dorim să le facem cunoscută oferta noastră. Am primit și răspunsuri. Primul cred că a fost de la Rulmentul Bârlad. Apoi a urmat încheierea primului contract la Orăștie cu fabrica de cărămida POROTEROM SRL, al doilea cu RIFIL Săvinești și al treilea cu Lazăr SRL Reghin.

De acolo a fost o dezvoltare organică.

 

Care a fost avantajul pe care l-ați avut în piață raportat la competitorii dvs.?

Ne-a ajutat foarte mult faptul că am beneficiat de expertiza CIS GAZ și puteam să livrăm servicii: atât de proiectare, cât și execuția propriu-zisă a instalațiilor. Aproape pentru toți primii clienți am făcut racordări directe în SNT(Sistemul Național de Transport Gaze Naturale), o alternativa fata de racordarea clasica in sistemul de distribuție de gaze naturale, ceea ce era un mare avantaj, pentru că salvam uneori și 30% din costul gazelor pentru clienți.

Ulterior, am dezvoltat și un serviciu de consultanță pentru acei consumatori pe care nu îi puteam prelua, pentru că erau prea mari valorile, riscurile. Am livrat 20-25 de proiecte pentru fabrici renumite, energofage, cu care am rămas în relații foarte bune, am continuat să fim parteneri, chiar dacă pentru unii nu mai suntem furnizori de gaze naturale.

În vremea respectivă puteam gestiona afacerea cu 2 oameni, nu era atâta birocrație și reglementări ca acum. Din 2012-2013 am început să aducem în departament mai mulţi oameni, pentru că, odată cu reglementările noi, au început nevoile tehnice, s-a trecut de la rezervare anuală la rezervare lunară apoi la rezervare zilnică. Acum se lucrează zi de zi, 365 de zile pe an.

Totodată, un alt avantaj a fost pe partea financiară: iarna aveam încasări pe partea de furnizare, deoarece se consuma mult gaz. Vara scădeau vânzările de gaz, dar aveam încasări din activitatea de bază a companiei, lucrările de instalaţii şi construcții conducte pe care le executam.

 

Cum ați dezvoltat segmentul de distribuție de produse?

CIS GAZ este, în primul rând, o un business cu și despre oameni. Una din marile provocări, nu știu dacă a fost cea mai mare, a fost transformarea relaţiilor de business şi personale ale tatălui meu în relaţiile mele de business, un lucru deloc uşor, fiind un decalaj de generaţii. A fost nevoie să conving toate sferele de oameni de afaceri să meargă mai departe în noua formulă de management. Riscul a fost ca eu să nu fiu acceptat de anumiţi oameni, mai conservatori. Însă, până la urmă, totul a căpătat un caracter facil, iar în momentul de față avem parte de parteneriate de lungă durată, cărora le mulțumim pentru încrederea acordată.

 

Cum a avut loc tranziția de la un sistem de management la unul nou?

Cred că pe parcursul anilor în care am adus noi oportunități de dezvoltare şi profit companiei am demonstrat tuturor că sunt pregătit să fac faţă oricăror provocări.

Mi-am dorit un sistem propriu de management. Să înţeleg cum să fac să funcţioneze mai bine ceea ce exista deja. Mi-a luat mulţi ani să modernizez  sistemul de lucru al firmei, pentru că nu a fost doar tranziţia mea, ci şi o tranziţie pentru toată echipa firmei.

Este greu să convingi o echipă bine închegată, în jurul altui lider, să te urmeze, dacă nu eşti suficient de competent.

 

Cum ați văzut dezvoltarea business-ului creat de tatăl dvs.?

În momentul de față, am început o restructurare a companiei, care sperăm noi să se finalizeze în următoarea perioadă. Am dorit să rămânem tot în zona de industrie, nu am plecat foarte departe de serviciile de instalaţii şi întreţinere a conductelor. Mai mult, încercăm să diversificăm oferta și gama de servicii pe care o oferim. Ne vom concentra și pe vânzarea către clienții casnici, dar încercăm să construim și pachete prin care să vindem gaze naturale, energie electrică și serviciile de verificări și întreținere instalații ale acestora.

 

Ce ați preluat ca filosofie de viaţă de la tatăl dvs.?

Cel mai important lucru pe care l-am preluat de la tatăl meu este seriozitatea, respectarea cuvântului dat. Am învățat că este important să te ţii de un angajament, chiar dacă la un moment dat se poate transforma într-o negociere mai puțin avantajoasă. Dacă ţi-ai asumat un lucru, trebuie să ai puterea şi onoarea să îl duci până la capăt, indiferent de rezultat.

 

Care a fost cea mai dificilă decizie pe care a trebuit să o luați?

A fi antreprenor înseamnă a lua decizii dificile în fiecare zi, iar a fi antreprenor într-o piață de gaze naturale, unde piața încă nu este una stabilizată, este și mai dificil. Și tocmai din această instabilitate a domeniului am fost nevoit să luăm și decizii dificile.
O decizie care nu a fost ușoară, însă necesară, a fost să disponibilizez o întreagă echipă de pe un şantier. Nu mi-a plăcut deloc, dar a trebuit să iau această hotărâre. O altă decizie dificilă a fost cea de a semna contractul conductei de interconectare gaze Iași – Ungheni – Chișinău din Republica Moldova, mi-a luat mult timp de gândire. Aici ne-am asumat nişte angajamente îndrăzneţe şi dificil de realizat, dar care au dat până la urmă rezultate. Riscul a fost mare, puteam pierde foarte mult dacă nu ne organizam foarte bine, într-un termen foarte scurt.

 

Cum definiți succesul?

Cea mai aproape definiţie pentru mine a succesului în business este de a reuşi să devii, în domeniul tău, lider de piaţă și o persoană de referință pentru piaţă. Să fii opţiunea principală pentru fiecare client pe o perioadă nedeterminată de timp. Acest lucru se poate dacă reușești să menţii un ritm de inovare şi dezvoltare identic cu cerinţa pieţei în care lucrezi. Să le oferi clienţilor confortul că vei putea fi alături de ei, și să aduci soluţii la  provocările pe care business-urilor lor le întâmpină. Totodată, succesul înseamnă să poţi să creezi şi să pui în mişcare o echipă care să meargă, majoritatea ei, în aceeaşi direcţie cu tine.

 

Ce mesaj aveți către un tânăr antreprenor?

În primul rând să aibă curaj, să creadă în el, să aibă suficientă răbdare şi să se dedice 100% sau chiar mai mult propriei afaceri.

 

Ce vă pasionează dincolo de business?

Îmi place să călătoresc, aşa că de fiecare dată când plec în călătorii de afaceri îmi acord şi câteva zile pentru a călători şi în interes personal. Îmi place foarte mult şi iahtingul, e un sport deosebit de special şi interesant.

de Ligia VORO

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se știu constructorii pentru încă două tronsoane ale Autostrăzii Transilvania

Articolul următor

Centru multifuncțional recreativ în valoare de 4,7 milioane de euro la Marghita

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Startup Europe Week Brașov 2024

Startup Europe Week este o inițiativă a Comisiei Europene de animare a afacerilor prin organizarea simultană a unor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share