IT&C Ultimele stiri

Clujul și-a făcut platformă interactivă a patrimoniului cultural

Planul de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) Cluj a dezvoltat o platformă activă a monumentelor istorice din județ, în cadrul proiectului convenit cu Banca Mondială.

Realizatorii PATJ a adresat un apel celor interesați de patrimoniul cultural al Clujului să acceseze platforma activă a monumentelor pentru a afla unde sunt ele localizate, cum arată și în ce stare se află acestea. Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat încheierea acordului de asistență tehnică cu BM în vederea creării PATJ.

Elaborarea acestui document este necesară întrucât planul în vigoare datează din 1998 şi se dorește ca noul plan să reflecte actualele direcții și priorități de dezvoltare a judeţului. În baza acordului de asistență tehnică, BM – Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare va asigura asistența tehnică necesară în vederea elaborării PATJ prin intermediul mai multor activități.

În cadrul proiectului au fost elaborate 10 studii de fundamentare în domenii precum cadrul natural, zonele naturale protejate și mediul, populația, rețeaua de localități, resursele naturale şi economia, transporturile şi căile de comunicație, echiparea tehnico-edilitară a teritoriului, patrimoniul cultural, riscurile naturale, planificarea teritoriului în contextul politicilor şi strategiilor europene și analiza impactului social.

A mai fost elaborat un studiu de fundamentare pe tema capacității administrative. În baza acestor studii și în acord cu prevederile legale în vigoare, BM va acorda sprijin tehnic pentru elaborarea PATJ. Aceasta va oferi asistență CJ pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare teritorială a Clujului, luând în considerare direcțiile și prioritățile în plan teritorial, stabilite în baza diagnosticului prospectiv.

Banca va ajuta CJ pentru elaborarea unui plan de acțiune detaliat pentru implementarea măsurilor propuse în PATJ, cu scopul de a asigura dezvoltarea teritorială. Acesta va include precizarea responsabilităților și a surselor de finanțare a politicilor publice, programelor și proiectelor de investiții publice necesare dezvoltării durabile și competitive a teritoriului.

Totodată, va include un plan de consultare și implicare a actorilor relevanți și a comunității în procesul de planificare, propuneri de măsuri pentru contracararea potențialelor disfuncționalități fizice sau economice, în funcție de concluziile diagnosticului precum și alocarea responsabilităților și surselor de finanțare pentru politici publice, programe și investiții publice necesare pentru dezvoltarea sustenabilă și competitivă a teritoriului județului.

Acordul urmează a fi încheiat pe 25 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit prin voința părților, valoarea sa fiind de 630.000 euro.

Related posts

Europarlamentarul Mircea Hava: Fondurile europene, prima opțiune pentru economia României

Transilvania Business

Sustenabilitate, responsabilitate socială și implicare în contextul pandemiei: teme de dezbatere la „POSITIVE BUSINESS. A talk about sustainability and positive impact in business”

Transilvania Business

Studenții de la USAMV Cluj-Napoca “dau examen de licență” la Festivalul Alimentului

Ligia Voro

Producătorul francez Lacoste vinde fabrica din Sibiu uneia dintre cele mai mari companii de textile și îmbrăcăminte din lume

Stefana Muresan

Karpaten Meat din Sibiu, 10 mil. euro din afaceri cu bovine

Stefana Muresan

Piața imobiliară în primele 3 trimestre: 290.000 mp de birouri închiriați, 11 noi branduri de retail și 50% din tranzacțiile cu spații industriale, generate de cerere nouă

Papuc Irina

Producția noului Ford Puma, lansată la Craiova

Ligia Voro

Swiss Capital, premiat la deschiderea Anului Bursier 2019

redactia

Conferința Europeană de Istorie Rurală „RURAL History 2023”, la Cluj-Napoca

Ligia Voro

CNIPMMR solicită ca măsurile privind telemunca să fie aplicate și IMM-urilor

Traian Dan

Clujul va aloca 3,5 milioane de euro pentru bursele elevilor

Nora Dumitrescu

Acționarii Farmaceutica Remedia au aprobat contractarea de noi credite

Ligia Voro

O treime din firmele înfiinţate în 2017 lucrează cu Banca Transilvania

Stefana Muresan

Ministerul Transporturilor a emis ultimul set de autorizații pentru modernizarea căii ferate între Simeria și Arad, constructor asocierea Astaldi SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – SC Thales Systems România SRL

Stefana Muresan

GTS Telecom deschide centru de date la Cluj

Participare gratuita evenimente BusinessMark – HR, Real Estate, CFO, Supply Chain

Ionut Oprea

CJ Sibiu a semnat cel de-al treilea contract de finanțare pentru Spitalul de Pneumoftiziologie

Ligia Voro

MT a aprobat cererea de finanţare pentru construcţia autostrăzii Târgu Mureş – Ogra – Câmpia Turzii, proiect evaluat la 1,83 miliarde lei

Stefana Muresan

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) în creștere la BNR

Traian Dan

Kastamonu Reghin, investiții de 4 mil. euro în cea de-a treia linie de melaminare a PAL-ului

redactia

CBRE a fost desemnată să administreze proiectele imobiliare One Tower și One Mircea Eliade

Papuc Irina

Made in România. Ce materiale promoționale și cadouri vor primi oficialii europeni care vor participa la reuniunile prezidate de România

redactia

Un nou incubator de afaceri în Odorheiu Secuiesc

Ligia Voro

Microîntreprinderile și IMM-urile pot obține credite cu dobândă zero

Traian Dan

Leave a Comment