Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul și-a făcut platformă interactivă a patrimoniului cultural

Planul de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) Cluj a dezvoltat o platformă activă a monumentelor istorice din județ, în cadrul proiectului convenit cu Banca Mondială.

Realizatorii PATJ a adresat un apel celor interesați de patrimoniul cultural al Clujului să acceseze platforma activă a monumentelor pentru a afla unde sunt ele localizate, cum arată și în ce stare se află acestea. Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat încheierea acordului de asistență tehnică cu BM în vederea creării PATJ.

Elaborarea acestui document este necesară întrucât planul în vigoare datează din 1998 şi se dorește ca noul plan să reflecte actualele direcții și priorități de dezvoltare a judeţului. În baza acordului de asistență tehnică, BM – Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare va asigura asistența tehnică necesară în vederea elaborării PATJ prin intermediul mai multor activități.

În cadrul proiectului au fost elaborate 10 studii de fundamentare în domenii precum cadrul natural, zonele naturale protejate și mediul, populația, rețeaua de localități, resursele naturale şi economia, transporturile şi căile de comunicație, echiparea tehnico-edilitară a teritoriului, patrimoniul cultural, riscurile naturale, planificarea teritoriului în contextul politicilor şi strategiilor europene și analiza impactului social.

A mai fost elaborat un studiu de fundamentare pe tema capacității administrative. În baza acestor studii și în acord cu prevederile legale în vigoare, BM va acorda sprijin tehnic pentru elaborarea PATJ. Aceasta va oferi asistență CJ pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare teritorială a Clujului, luând în considerare direcțiile și prioritățile în plan teritorial, stabilite în baza diagnosticului prospectiv.

Banca va ajuta CJ pentru elaborarea unui plan de acțiune detaliat pentru implementarea măsurilor propuse în PATJ, cu scopul de a asigura dezvoltarea teritorială. Acesta va include precizarea responsabilităților și a surselor de finanțare a politicilor publice, programelor și proiectelor de investiții publice necesare dezvoltării durabile și competitive a teritoriului.

Totodată, va include un plan de consultare și implicare a actorilor relevanți și a comunității în procesul de planificare, propuneri de măsuri pentru contracararea potențialelor disfuncționalități fizice sau economice, în funcție de concluziile diagnosticului precum și alocarea responsabilităților și surselor de finanțare pentru politici publice, programe și investiții publice necesare pentru dezvoltarea sustenabilă și competitivă a teritoriului județului.

Acordul urmează a fi încheiat pe 25 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit prin voința părților, valoarea sa fiind de 630.000 euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Târg gastronomic și de vinuri - „Vinul și pâinea”, la Oradea, 19-20 septembrie 2020

Articolul următor

Sistem IoT pentru ridicarea prioritară a deșeurilor din Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share