Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sistem IoT pentru ridicarea prioritară a deșeurilor din Cluj

Un grup de tineri pasionați de electronică și de programare a propus un sistem de instalare de tehnologie internetul lucrurilor (IoT) care să permită monitorizarea în timp real a gradului de umplere a ghenelor de gunoi din Cluj-Napoca.

Proiectul propus în cadrul procesului de bugetare participativă, organizat anual de Primăria Cluj-Napoca, a pornit ca o soluție la problemele actuale văzute în cartiere, acolo unde ghenele cu deșeuri au grad de umplere foarte mare.

“Cu ajutorul tehnologiei IoT trimitem date în timp real despre gradul de umplere a ghenelor de gunoi, iar astfel companiile de salubritate vor urgenta colectarea acestora acolo unde este nevoie”, au explicat inițiatorii proiectului. 

Grupul a început să studieze calitatea aerului din Cluj Napoca în urmă cu trei ani. Acesta și-a propus să studieze problema aerului poluat, cum se poate monitoriza și cum pot propune soluții. 

Inițiatorii au relatat că se vor instala fizic senzori ce măsoară cantitatea de gunoi în cartierele și pe străzile care prezintă ghene de gunoi acoperite. Societatea de salubritate va cunoaște, prin intermediul unei platforme online, aceste locații.

Vor fi montați senzori la ghenele de gunoi acoperite care deservesc strângerea deșeurilor ce pot fi reciclate (hârtie și plastic). Se va crea o platformă online de tip hartă, unde populația și firma de salubritate vor putea vedea în timp real (senzorii vor trimite valori din oră în oră) cantitatea de gunoi din fiecare zonă a orașului și unde este prioritară ridicarea acestuia.

Proiectul constă în achiziția de componente electronice, apoi asamblarea și configurarea acestora pentru a forma un dispozitiv ce trimite informații în timp real către o platformă.

După achiziția componentelor electronice se vor organiza workshop-uri de electronică și programare în locații precum Cluj Hub sau Metro System Hub, la fel cum s-a făcut și în alte proiecte implicând clubul de electronică de la Palatul Copiilor din Târgu-Mureș.

Totodată se vor organiza trimestrial strângeri de deșeuri din pădurile din împrejurimile Clujului. Grupurile țintă vor fi tinerii pasionați de tehnologie care să ajute la montarea senzorilor și cetățenii direct interesați de mediul înconjurător.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul și-a făcut platformă interactivă a patrimoniului cultural

Articolul următor

Timișorenii de la Contakt își deschid magazine în Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share