Digitalizare Fiscalitate Fonduri Europene Slider Ultimele stiri

SPV se digitalizează prin două proiecte de 9 milioane de euro cu finanțare UE

Nu peste mult timp, românii își vor putea depune declarațiile și face plățile către Fisc prin intermediul telefonului mobil sau tabletei. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) dezvoltă în premieră aplicații de mobil pentru Spațiul Privat Virtual (SPV) și extinde accesul la arhiva online, prin co-finanțare europeană de 9 milioane euro

MFP a semnat în luna septembrie o co-finanțare europeană în sumă de 43 milioane lei (9 milioane euro) pentru două proiecte prin care va fi optimizat accesul la SPV de pe dispozitive mobile și se va optimiza arhiva pentru eliberarea documentelor instituției prin intermediul portalului.

Ambele proiecte sunt co-finanțate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, pentru a îmbunătăți interacțiunea cetățenilor și a mediului de afaceri cu administrația fiscală din România.

La începutul anului viitor va fi lansată licitația pentru achiziția Serviciilor privind realizarea unei analize generale a sistemului informatic actual și definirea în detaliu a cerințelor aferente adoptării noului cadru procedural și informațional (infrastructura IT) în vederea dezvoltării portalului ANAF pentru îmbunătățirea interacțiunii cetățenilor și mediului de afaceri.

Prin smartphone sau tabletă

Proiectul de creștere a capacității administrative a MFP şi a instituțiilor subordonate va avea ca scop optimizarea și simplificarea serviciilor legate de obligațiile fiscale și nefiscale și de plata taxelor în cadrul Spațiului Privat Virtual (SPV). Totodată, acesta va facilita obținerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF.

În urma implementării proiectului, portalul ANAF va fi adaptat la dispozitive de tip smartphone şi la tabletă și va dezvolta aplicaţii pentru platformele Android și IOS prin care sunt accesibile serviciile furnizate prin SPV. De asemenea, vor fi introduse modalităţi noi de autentificare în sistem prin dispozitive mobile, iar serviciile publice vor fi disponibile non-stop și accesibile din orice loc, indiferent de tipul de dispozitiv folosit, PC/laptop sau dispozitive (telefoane, tablete) mobile”, se precizează în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Noile servicii vor permite schimbul electronic de documente, completarea de formulare online, furnizarea de notificări automate și dovezi referitoare la manipularea datelor transmise.

Valoarea proiectului este de 23.949.126,48 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 20.133.401,56 de lei, iar contribuția proprie – 3.835.724,92 de lei.

Documente eliberate prin SPV

Cel de-al doilea proiect, Creșterea capacității administrative a MFP și a instituțiilor subordonate în vederea îmbunătățirii interacțiunii cetățenilor și mediului de afaceri pentru obținerea de documente din arhiva instituției, are în vedere optimizarea și simplificarea serviciului de eliberare a documentelor din arhiva instituției prin intermediul portalului SPV.

Astfel, beneficiarii vor avea un acces facil și imediat către servicii publice disponibile non-stop și din orice loc, independent de tipul de dispozitiv folosit, PC/laptop sau dispozitive (telefoane, tablete) mobile. Totodată, vor fi îmbunătățite schimbul electronic de documente, completarea de formulare online, furnizarea de notificări automate și dovezi referitoare la manipularea datelor transmise”, spun reprezentanții Fiscului.

Prin soluția implementată, Ministerul Finanțelor urmărește reducerea poverii administrative pentru contribuabili persoane fizice și juridice prin reducerea duratei de obținere de către beneficiari a documentelor solicitate de până la 5 – 7 zile lucrătoare de la solicitare și două drumuri la ghișeu, la o zi lucrătoare fără deplasare la ghișeu.

Valoarea proiectului este de 26.949.305,69 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 22.633.067,94 lei, iar contribuția proprie – 4.316.237,75 lei.

Digitalizarea și aplicarea de standarde în colaborarea dintre administrația fiscală și contribuabili reprezintă o prioritate a Ministerului Finanțelor Publice, ceea ce se va reflecta în creșterea gradului de încredere reciprocă prin asigurarea unui nivel ridicat de transparență și predictibilitate.

Related posts

Germanii de la Bosch caută peste 300 de oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

Grupul Inditex și-a activat magazinele Zara din Vivo Cluj

Nora Dumitrescu

Continental: 15 ani de istorie la Sibiu

Papuc Irina

Conferința „Putere prin oameni” 2018: Comunicarea cu echipa, delegarea și încrederea sunt atribute principale ale liderului de succes

redactia

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

Clujana își face rețea în Transilvania. Va deschide magazine la Sibiu și Bistrița

Nora Dumitrescu

Sibiu: Viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, finanțare europeană de 160.000 de euro

Stefana Muresan

Centrul de Oncologie OncoHelp din Timișoara inaugurează cel mai modern ambulatoriu de radioterapie din vestul țării

Nicolae Pop

România: prețurile la serviciile culturale au înregistrat cel mai mare declin din UE, în ultimul deceniu

Papuc Irina

A patra ediție a CEARC, eveniment marca VITACOM, ”Autostrada afacerilor profitabile”

Stefana Muresan

Swiss Capital, campionul intermedierilor pe piața bursieră din România. Topul brokerilor în 2018

redactia

Universitatea de Vest din Timișoara, membru observator al EuniverCities

Ligia Voro

Start-Up Nation 2018, aproape de lansare

Ligia Voro

Licitație pentru pasarela pietonală peste Someș în valoare de peste 12 milioane de lei

redactia

ADR Vest a semnat două noi contracte pe Programul Operaţional Regional, suma nerambursabilă finanţată fiind de zece milioane de lei

Robert Bloancă

Hidroelectrica, dividende de peste un miliard de lei

Stefana Muresan

Hotelul clujean West City, renovat în pandemie

Nora Dumitrescu

Primele şase autobuze noi Mercedes au sosit la Oradea, urmează hibridele

Traian Dan

BCR a lansat Școala de Business, un program de educație pentru antreprenori

Traian Dan

AFIR vrea să aducă în ţară un miliard de euro prin PNDR

Stefana Muresan

Cîțu: Românii pot cere amânarea ratelor. Pentru cheltuielile anunțate fondurile au fost suplimentate cu 7 miliarde de lei

Ion Surdu

Patronii din Maramureș vor să se pună bine cu finanțele

Nora Dumitrescu

Congresul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, 22-26 mai, Cluj-Napoca si Turda

Stefana Muresan

Adoptă transformarea digitală strategică la cea de-a 8a ediție GoTech World

Ligia Voro

Leave a Comment