Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea „Transilvania” din Brașov: Infrastructură de cercetare high-tech la cel mai mare institut construit cu fonduri europene

Activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) în Universitatea „Transilvania” din Brașov (UNITBV) se desfășoară preponderent în cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare (ICDT), cel mai mare institut al unei universități românești construit cu finanțare europeană. Acesta cuprinde 12 clădiri cu autonomie energetică ridicată, concentrând 30 de centre de cercetare dotate cu 68 de linii integrate de echipamente high-tech.

Universitatea „Transilvania” din Brașov este cea mai mare universitate din Regiunea Centru, care oferă celor 19.526 de studenți o arie variată de programe de studii și domenii pentru cercetarea științifică. UNITBV integrează ramuri de știință inginerești, sociale, umaniste, artistice, medicale, matematice, ale sportului și educației fizice. Cercetarea interdisciplinară este astfel o reflectare firească a structurii instituționale, dar și o direcție strategică de afirmare a Cercetării-Dezvoltării-Inovării (CDI).

Infrastructura de cercetare

Activitatea CDI se desfășoară preponderent în cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare al UNITBV, acesta fiind cel mai mare institut al unei universități românești construit cu finanțare europeană. Potrivit prorectorului cu Cercetarea Științifică și Informatizarea, prof. dr. Carmen Buzea, aici activează 30 de centre de cercetare în cadrul cărora cercetători, doctoranzi și cadre didactice implementează proiecte de cercetare fundamentală și aplicativă. Institutul dispune de o infrastructură de cercetare modernă, centrele de cercetare fiind dotate cu 68 de linii integrate de echipamente high-tech, unele având caracter de unicat la nivel național, precizează Carmen Buzea.

Aflăm că una din aceste linii integrate de echipamente este sistemul pentru analiza comportării structurilor în teste de oboseală. Sistemul este destinat încercărilor dinamice de tipul solicitărilor de oboseală ciclice pe orice structură sau sistem mecanic. „În mod concret echipamentul poate fi utilizat pentru încercarea epruvetelor din materiale izotrope, din lemn sau din materiale avansate (materiale compozite sau structuri de tip sandwich), dar și pentru determinarea curbelor lui Wohler în solicitări ciclice de oboseală”, explică prorectorul universității brașovene.

Statistica universității brașovene arată că în anul 2019 în cadrul instituției au fost implementate 136 de granturi, proiecte și contracte de cercetare științifică, educație și asistență tehnică, cu o valoare totală a sumelor încasate de 1.816.845 euro. „Astfel, 22 de proiecte au fost finanțate în cadrul Planului Național de Cercetare Dezvoltare Inovare (PNCDI III), 45 de proiecte au fost finanțate de organismele și agențiile internaționale (în special în cadrul programelor Erasmus+ și Horizon 2020), iar 65 de contracte au fost finanțate de companii și organizații din mediul economic și social”, ne spune prorectorul Carmen Buzea.

O direcție prioritară de dezvoltare, în acest sens, o constituie colaborarea cu partenerii economici în domeniul cercetării, care este susținută și de componenta didactică. Astfel, universitatea oferă o serie de programe de masterat concepute în colaborare cu companiile care sunt angajatori tradiționali ai absolvenților, cum ar fi masteratul de Simulare și testare în inginerie mecanică ori masteratul de Ingineria proceselor de fabricație avansate. „Colaborarea cu companiile locale și regionale se realizează preponderent sub forma contractelor de cercetare și de asistență tehnică. Prin proiectele CDI echipele universității răspund nevoilor concrete ale organizațiilor, fiind implementate proiecte de optimizare a proceselor și produselor, testări și simulări ori dezvoltarea de noi produse”, menționează prorectorul UNITBV.

Tot la UNITBV își desfășoară activitatea și Incubatorului Tehnologic și de Afaceri (ITA-UniTBv), acolo unde angajatorii sunt implicați în proiecte de promovare a inițiativelor antreprenoriale în rândul studenților, dar și prin participarea UNITBV în cadrul clusterelor de inovare ori colaborarea cu agenți economici pentru propunerea brevetelor de invenție.

Colaborarea cu mediul economic

Potrivit conducerii UNITBV, colaborarea cu companiile și alte organizații locale (ONG-uri, administrația publică) se realizează pe mai multe paliere: programe de studii dezvoltate în parteneriat, cooperarea pentru activitățile de campus recruitment, organizarea de evenimente – cum este AFCO – Absolvenți în Fața Companiilor, Podiumul Companiilor, consultări periodice cu Consiliul reprezentaților mediului economic și socio-cultural, participarea UNITBV în clustere de inovare și, bineînțeles, prin proiecte comune de cercetare-dezvoltare-inovare.

„Mediul economic este deopotrivă partener și beneficiar al serviciilor de educație și cercetare, motiv pentru care UNITBV urmărește consolidarea și dezvoltarea colaborării cu organizațiile locale și regionale. Această colaborare, ca orice relație de lungă durată, are aspecte ce pot fi îmbunătățite de ambii parteneri. Ne așteptăm ca reprezentanții mediului economic să înțeleagă mai bine specificul unei instituții publice de învățământ superior și constrângerile legislative care nu permit întotdeauna un răspuns extrem de prompt la nevoile și solicitările mediului privat de afaceri. Pe de altă parte, înțelegem că dinamica și competitivitatea în anumite industrii este extrem de ridicată, iar acest lucru necesită o prezență mai vizibilă din partea noastră”, ne spune Carmen Buzea.

Investiții în infrastructura de cercetare

Colaborarea cu companiile locale în domeniul CDI se concretizează în primul rând prin contracte de cercetare științifică și asistență tehnică, în domeniul științelor inginerești ori în cel al științelor sociale. În ceea ce privește studiile doctorale, există companii care susțin financiar activitatea doctoranzilor prin burse ori companii care furnizează teme pentru tezele de doctorat.

„Nu în ultimul rând, sunt o serie de companii care contribuie la dotarea laboratoarelor ICDT cu echipamente de ultimă generație. De exemplu, Laboratorul de metrologie dimensională Mitutoyo din cadrul ICDT este un laborator de cercetare și didactic utilat complet de către Mitutoyo Romania. Obiectivul laboratorului este acela de a asigura servicii interne și externe de măsurare dimensională de precizie și prelucrare a datelor experimentale cu diferite produse software de asigurare a calității. Din anul 2015 acest laborator vine în sprijinul serviciilor inovative privind dezvoltarea de produs, continuând tradiția școlii universitare brașovene de inginerie și management al calității”, explică prorectorul UNITBV.

Proiecte de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii de CDI

Am întrebat-o pe Carmen Buzea care sunt planurile de viitor ale universității brașovene privind dezvoltarea infrastructurii de cercetare și inovare. Prorectorul UNITBV ne-a răspuns că dezvoltarea infrastructurii de cercetare este realizată preponderent prin achizițiile desfășurate în cadrul proiectelor de cercetare, cu finanțare națională sau internațională. „Avem însă în vedere și accesarea fondurilor structurale, evaluând această direcție în lumina liniilor de finanțare curente și a celor preconizate pentru viitoare etapă programatică”.

(Articol publicat în ediția print TB nr. 96 – august/septembrie 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BCR a lansat concursul de desene pentru elevi „Școala Banilor Bine-Crescuți”

Articolul următor

Aproape 7 milioane de lei pentru realizarea Piațetei Nufărul din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share