Brașov Educație Judete Ultimele stiri

Universitatea „Transilvania” din Brașov: Infrastructură de cercetare high-tech la cel mai mare institut construit cu fonduri europene

Activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) în Universitatea „Transilvania” din Brașov (UNITBV) se desfășoară preponderent în cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare (ICDT), cel mai mare institut al unei universități românești construit cu finanțare europeană. Acesta cuprinde 12 clădiri cu autonomie energetică ridicată, concentrând 30 de centre de cercetare dotate cu 68 de linii integrate de echipamente high-tech.

Universitatea „Transilvania” din Brașov este cea mai mare universitate din Regiunea Centru, care oferă celor 19.526 de studenți o arie variată de programe de studii și domenii pentru cercetarea științifică. UNITBV integrează ramuri de știință inginerești, sociale, umaniste, artistice, medicale, matematice, ale sportului și educației fizice. Cercetarea interdisciplinară este astfel o reflectare firească a structurii instituționale, dar și o direcție strategică de afirmare a Cercetării-Dezvoltării-Inovării (CDI).

Infrastructura de cercetare

Activitatea CDI se desfășoară preponderent în cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare al UNITBV, acesta fiind cel mai mare institut al unei universități românești construit cu finanțare europeană. Potrivit prorectorului cu Cercetarea Științifică și Informatizarea, prof. dr. Carmen Buzea, aici activează 30 de centre de cercetare în cadrul cărora cercetători, doctoranzi și cadre didactice implementează proiecte de cercetare fundamentală și aplicativă. Institutul dispune de o infrastructură de cercetare modernă, centrele de cercetare fiind dotate cu 68 de linii integrate de echipamente high-tech, unele având caracter de unicat la nivel național, precizează Carmen Buzea.

Aflăm că una din aceste linii integrate de echipamente este sistemul pentru analiza comportării structurilor în teste de oboseală. Sistemul este destinat încercărilor dinamice de tipul solicitărilor de oboseală ciclice pe orice structură sau sistem mecanic. „În mod concret echipamentul poate fi utilizat pentru încercarea epruvetelor din materiale izotrope, din lemn sau din materiale avansate (materiale compozite sau structuri de tip sandwich), dar și pentru determinarea curbelor lui Wohler în solicitări ciclice de oboseală”, explică prorectorul universității brașovene.

Statistica universității brașovene arată că în anul 2019 în cadrul instituției au fost implementate 136 de granturi, proiecte și contracte de cercetare științifică, educație și asistență tehnică, cu o valoare totală a sumelor încasate de 1.816.845 euro. „Astfel, 22 de proiecte au fost finanțate în cadrul Planului Național de Cercetare Dezvoltare Inovare (PNCDI III), 45 de proiecte au fost finanțate de organismele și agențiile internaționale (în special în cadrul programelor Erasmus+ și Horizon 2020), iar 65 de contracte au fost finanțate de companii și organizații din mediul economic și social”, ne spune prorectorul Carmen Buzea.

O direcție prioritară de dezvoltare, în acest sens, o constituie colaborarea cu partenerii economici în domeniul cercetării, care este susținută și de componenta didactică. Astfel, universitatea oferă o serie de programe de masterat concepute în colaborare cu companiile care sunt angajatori tradiționali ai absolvenților, cum ar fi masteratul de Simulare și testare în inginerie mecanică ori masteratul de Ingineria proceselor de fabricație avansate. „Colaborarea cu companiile locale și regionale se realizează preponderent sub forma contractelor de cercetare și de asistență tehnică. Prin proiectele CDI echipele universității răspund nevoilor concrete ale organizațiilor, fiind implementate proiecte de optimizare a proceselor și produselor, testări și simulări ori dezvoltarea de noi produse”, menționează prorectorul UNITBV.

Tot la UNITBV își desfășoară activitatea și Incubatorului Tehnologic și de Afaceri (ITA-UniTBv), acolo unde angajatorii sunt implicați în proiecte de promovare a inițiativelor antreprenoriale în rândul studenților, dar și prin participarea UNITBV în cadrul clusterelor de inovare ori colaborarea cu agenți economici pentru propunerea brevetelor de invenție.

Colaborarea cu mediul economic

Potrivit conducerii UNITBV, colaborarea cu companiile și alte organizații locale (ONG-uri, administrația publică) se realizează pe mai multe paliere: programe de studii dezvoltate în parteneriat, cooperarea pentru activitățile de campus recruitment, organizarea de evenimente – cum este AFCO – Absolvenți în Fața Companiilor, Podiumul Companiilor, consultări periodice cu Consiliul reprezentaților mediului economic și socio-cultural, participarea UNITBV în clustere de inovare și, bineînțeles, prin proiecte comune de cercetare-dezvoltare-inovare.

„Mediul economic este deopotrivă partener și beneficiar al serviciilor de educație și cercetare, motiv pentru care UNITBV urmărește consolidarea și dezvoltarea colaborării cu organizațiile locale și regionale. Această colaborare, ca orice relație de lungă durată, are aspecte ce pot fi îmbunătățite de ambii parteneri. Ne așteptăm ca reprezentanții mediului economic să înțeleagă mai bine specificul unei instituții publice de învățământ superior și constrângerile legislative care nu permit întotdeauna un răspuns extrem de prompt la nevoile și solicitările mediului privat de afaceri. Pe de altă parte, înțelegem că dinamica și competitivitatea în anumite industrii este extrem de ridicată, iar acest lucru necesită o prezență mai vizibilă din partea noastră”, ne spune Carmen Buzea.

Investiții în infrastructura de cercetare

Colaborarea cu companiile locale în domeniul CDI se concretizează în primul rând prin contracte de cercetare științifică și asistență tehnică, în domeniul științelor inginerești ori în cel al științelor sociale. În ceea ce privește studiile doctorale, există companii care susțin financiar activitatea doctoranzilor prin burse ori companii care furnizează teme pentru tezele de doctorat.

„Nu în ultimul rând, sunt o serie de companii care contribuie la dotarea laboratoarelor ICDT cu echipamente de ultimă generație. De exemplu, Laboratorul de metrologie dimensională Mitutoyo din cadrul ICDT este un laborator de cercetare și didactic utilat complet de către Mitutoyo Romania. Obiectivul laboratorului este acela de a asigura servicii interne și externe de măsurare dimensională de precizie și prelucrare a datelor experimentale cu diferite produse software de asigurare a calității. Din anul 2015 acest laborator vine în sprijinul serviciilor inovative privind dezvoltarea de produs, continuând tradiția școlii universitare brașovene de inginerie și management al calității”, explică prorectorul UNITBV.

Proiecte de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii de CDI

Am întrebat-o pe Carmen Buzea care sunt planurile de viitor ale universității brașovene privind dezvoltarea infrastructurii de cercetare și inovare. Prorectorul UNITBV ne-a răspuns că dezvoltarea infrastructurii de cercetare este realizată preponderent prin achizițiile desfășurate în cadrul proiectelor de cercetare, cu finanțare națională sau internațională. „Avem însă în vedere și accesarea fondurilor structurale, evaluând această direcție în lumina liniilor de finanțare curente și a celor preconizate pentru viitoare etapă programatică”.

(Articol publicat în ediția print TB nr. 96 – august/septembrie 2020)

Related posts

Baumit, cu fabrică în Teiuș, profit dublu, înregistrat anul trecut

Stefana Muresan

Parc fotovoltaic de 700 de milioane de euro în județul Arad

Traian Dan

Șimleul vrea facilități fiscale pentru investitori după plecarea Ara Shoes

Nora Dumitrescu

Creații pentru Max Mara și Maison Margiela, confecționate chiar în județul Mureș. Cristina Hâncu, Târnava Sighișoara: „Să fii în România și să fii în industria textilă e foarte greu”

Transilvania Business

129 milioane euro, bani europeni, pentru facilitarea accesului la apă. Printre beneficiari locuitorii din: Bistrița-Năsăud, Brașov și Hunedoara

Stefana Muresan

Începe cel mai mare forum economic din lume. Ce avere au participanții

redactia

Cinci comune bihorene, cadastrate gratuit cu fonduri europene de către ANCPI

Traian Dan

UPU Oradea se mută în 43 de containere modulare dotate corespunzător

Traian Dan

ALISIA ENCO isi face intrarea in high life-ul modei la Monaco

Ionut Oprea

Primul laborator de tehnologii cloud, deschis la Universitatea de Vest Timișoara cu sprijinul Microsoft

redactia

12 candidați pentru Consiliul de Administrație a Romgaz

Ligia Voro

10 Years of EMS FLOOR GROUP | Bucharest – skyline transformation 2025

Ionut Oprea

Prima conferință online destinată agriculturii în Republica Moldova, LIVE pe 25 iunie 2020 de la ora 11:30

Papuc Irina

Dezbatere despre situația pieței imobiliare: a XII-a ediție a „Real Estate & Construction Forum”

redactia

Județul Alba, cea mai spectaculoasă creștere economică din România în ultimii trei ani

Stefana Muresan

Hidroconstructia Cluj va realiza lucrarile de stabilizare a versantului Nordic al dealului Hoia din Cluj, contract de peste 26 mil. lei

Stefana Muresan

Bursa de Valori București, în 2020: Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a ajuns la recordul istoric de 14,4 milioane de euro

Ion Surdu

Firmele de mobilier din Transilvania vor lucra cu artiști

Nora Dumitrescu

Bosch pune piatra de temelie pentru un nou Centru de Inginerie în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Narcis Neaga, directorul general al CNAIR, la mâna ministrului Cuc

Ligia Voro

Mihai Daraban: Este obligatoriu să promovăm România ca un hub comercial între Japonia și UE

redactia

Sports Festival reportează biletele pentru ediția din 2022

Nora Dumitrescu

IMM-urile din România pot accesa cel puțin 100.000 de euro pentru digitalizare

Traian Dan

Endava vinde divizia fintech

Ligia Voro

Leave a Comment