Educatie Energie Timiș

Universitatea de Științe Agricole Timișoara face o centrală electrică pe biogaz în urma unei investiții de peste un milion de euro

Universitatea de Științe Agricolă și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara va finaliza la finalul anului viitor o centrală electrică care va funcționa pe biogaz. Aceasta va asigura instituției de învățământ superior, alături de o instalație de panouri fotovoltaice, o treime din consumul anual de energie electrică folosită în cadrul campusului.

1,1 milioane de euro, peste cinci milioane de lei este valoarea finanțării primite de Universitatea de Științe Agricolă și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara, din fonduri nerambursabile norvegiene, pentru ridicarea unei noi centrale electrice care va funcționa pe biogaz. 85% din sumă este asigurată sub formă de sume nerambursabile, restul de 15% fiind din sursele proprii ale USAB. Centrala va fi finalizată în cea de a doua jumătate a anului viitori, iar împreună cu o instalație de panouri fotovoltaice va scuti instituția de învățământ superior de sute de mii de euro cheltuiți anual pe plata energiei electrice.

Centrala va funcționa în zona campusului din Timișoara și va produce biogazul în urma utilizării ca și combustibil a dejecțiilor animale provenite de la stațiunea didactică proprie, dar și din resturile vegetale rezultate din cultivarea celor 2.500 de hectare de teren agricol a universității. De asemenea, aici vor ajunge și resturile rămase la cantina instituției. Centrala se va ridica pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, ideea nu a fost de a acoperi integral consumul de energie electrică ci de a face din proiect un exemplu că o asemenea investiție este fiabilă, am aflat de la Cosmin Popescu, rectorul universității timișorene.

”Noi apreciem că din cele două surse, centrala pe biogaz și panourile fotovoltaice vom reuși să asigurăm aproximativ 30% din totalul consumului energetic al instituției noastre. Nu aveam nevoie de mai mult, noi ne-am propus să fie un model de bune practici. Ne dorim să arătăm că sistemul funcționează, că economia circulară poate deveni realitate. În urma procesului nu vor rămâne niciun fel de deșeuri, totul se folosește integral. Resturile rămase în urma procesului de fermentație vor fi folosite ca și îngrășământ, este acel pământ de flori pe care îl găsim la saci în magazine, un pământ extrem de bun calitativ, cu toate elementele minerale necesare. Prin intermediul acestei stații de biogaz vom reduce emisiile de carbon în atmosferă cu aproximativ 2500 de tone”, am aflat de la Cosmin Popescu, rectorul universității timișorene.

Trebuie precizat că sistemul nu va produce niciun fel de disconfort pentru public, procesul se desfășoară în mod anaerob, sistemul fiind complet închis. Odată sosite la stație, deșeurile intră în sistem, iar acesta este complet închis, fără niciun fel de emisii exterioare. Procesul de fermentare în urma căruia deșeurile sunt ”digerate” și se produce biogazul este realizat în anumite rezervoare închise, fără a fi necesară prezența aerului.

Economia realizată la bugetul universității în urma folosirii curentului electric produs de panouri și de noua centrală pe biogaz este apreciată la 100.000 – 200.000 de euro pe an.

Related posts

Regiunea Vest a obţinut finanţare pe proiecte în valoare de peste un miliard de euro pe Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

Hidroelectrica a semnat primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual

Ligia Voro

Compania Continental a produs anvelopa cu numărul 250 de milioane la fabrica din Timișoara

Robert Bloancă

Trenurile de pe ruta Timişoara – Iaşi intră în lumea civilizată, după ce vor avea în compunere vagoane modernizate

Robert Bloancă

12 constructori, in cursa pentru centura Timisoarei

Stefana Muresan

Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest: contracte de finanțare semnate pentru 106 proiecte cu o valoare totală de peste 150 mil. euro, in acest an

Stefana Muresan

Energy Challenge 2017 şi-a desemnat câștigătorii!

Ligia Voro

Sub președinția României la Consiliul Uniunii Europene, 800 de experți UE prezenți în Timișoara

redactia

Academie în domeniul automobilismului, la Timișoara

Stefana Muresan

Romgaz investește pentru România

Consiliul Județean Timiș a lansat licitația pentru un nou drum de legătură dintre Aeroportul Timișoara și autostrada A1

Robert Bloancă

Aeroportul Internaţional Timişoara închide un ciclu de cinci ani, cu rezultate excelente

Robert Bloancă

Synevo, 14 centre de recoltare amplasate în vestul țării

redactia

ANRE: Producţia de gaze naturale în Marea Neagră, de anul viitor

Stefana Muresan

Romgaz a semnat contractul pentru o nouă centrală termoelectrică la Iernut

Ligia Voro

Şapte instituţii de învăţământ superior din România au fost alese Unversităţi Europene

Robert Bloancă

Pe Aeroportul Internaţional Timişoara repornesc cursele spre Londra, Barcelona, Bruxelles, Madrid şi Valencia

Robert Bloancă

Peste 6.500 de participanți la „școala” națională online, organizată de JA

Traian Dan

Una dintre firmele lui Ion Ţiriac ridică un nou complex imobiliar mixt pe locul fostului abator al oraşului

Robert Bloancă

Prețul gazelor românești cu 33% mai mare decât cel din import

Ligia Voro

Operații gratuite la Timișoara, proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare de un milion de euro

redactia

UVT, în topul celor mai bune universități din țările în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală

Stefana Muresan

Drumurile din județele Arad și Timiș sunt reabilitate și modernizate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional

Robert Bloancă

Ardealul atacă supremația Bucureștiului în instalațiile electrice

Nora Dumitrescu

Leave a Comment