Educatie Energie Timiș

Universitatea de Științe Agricole Timișoara face o centrală electrică pe biogaz în urma unei investiții de peste un milion de euro

Universitatea de Științe Agricolă și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara va finaliza la finalul anului viitor o centrală electrică care va funcționa pe biogaz. Aceasta va asigura instituției de învățământ superior, alături de o instalație de panouri fotovoltaice, o treime din consumul anual de energie electrică folosită în cadrul campusului.

1,1 milioane de euro, peste cinci milioane de lei este valoarea finanțării primite de Universitatea de Științe Agricolă și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara, din fonduri nerambursabile norvegiene, pentru ridicarea unei noi centrale electrice care va funcționa pe biogaz. 85% din sumă este asigurată sub formă de sume nerambursabile, restul de 15% fiind din sursele proprii ale USAB. Centrala va fi finalizată în cea de a doua jumătate a anului viitori, iar împreună cu o instalație de panouri fotovoltaice va scuti instituția de învățământ superior de sute de mii de euro cheltuiți anual pe plata energiei electrice.

Centrala va funcționa în zona campusului din Timișoara și va produce biogazul în urma utilizării ca și combustibil a dejecțiilor animale provenite de la stațiunea didactică proprie, dar și din resturile vegetale rezultate din cultivarea celor 2.500 de hectare de teren agricol a universității. De asemenea, aici vor ajunge și resturile rămase la cantina instituției. Centrala se va ridica pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, ideea nu a fost de a acoperi integral consumul de energie electrică ci de a face din proiect un exemplu că o asemenea investiție este fiabilă, am aflat de la Cosmin Popescu, rectorul universității timișorene.

”Noi apreciem că din cele două surse, centrala pe biogaz și panourile fotovoltaice vom reuși să asigurăm aproximativ 30% din totalul consumului energetic al instituției noastre. Nu aveam nevoie de mai mult, noi ne-am propus să fie un model de bune practici. Ne dorim să arătăm că sistemul funcționează, că economia circulară poate deveni realitate. În urma procesului nu vor rămâne niciun fel de deșeuri, totul se folosește integral. Resturile rămase în urma procesului de fermentație vor fi folosite ca și îngrășământ, este acel pământ de flori pe care îl găsim la saci în magazine, un pământ extrem de bun calitativ, cu toate elementele minerale necesare. Prin intermediul acestei stații de biogaz vom reduce emisiile de carbon în atmosferă cu aproximativ 2500 de tone”, am aflat de la Cosmin Popescu, rectorul universității timișorene.

Trebuie precizat că sistemul nu va produce niciun fel de disconfort pentru public, procesul se desfășoară în mod anaerob, sistemul fiind complet închis. Odată sosite la stație, deșeurile intră în sistem, iar acesta este complet închis, fără niciun fel de emisii exterioare. Procesul de fermentare în urma căruia deșeurile sunt ”digerate” și se produce biogazul este realizat în anumite rezervoare închise, fără a fi necesară prezența aerului.

Economia realizată la bugetul universității în urma folosirii curentului electric produs de panouri și de noua centrală pe biogaz este apreciată la 100.000 – 200.000 de euro pe an.

Related posts

Clujenii de la Electroglobal, afaceri de 10 milioane euro în S1

Stefana Muresan

Consiliul Județean Timiș înfiinţează un centru-pilot de colectare a fructelor și legumelor

redactia

Enel deschide la Timișoara prima stație de încărcare a mașinilor electrice situată într-un aeroport

Stefana Muresan

România, pe cale să devină un jucător decisiv în energia de peste Prut

Stefana Muresan

CNAIR: S-a semnat contractul cu italienii de la Tirrena Scavi pentru proiectarea şi execuţia variantei de ocolire sud a Timișoarei, contract de 58 de mil. euro fără TVA

redactia

Hidroelectrica bate recordul istoric de profit

redactia

Asistență pentru înființarea celor 25 start up-uri selectate prin Proiectul SIA VEST

Stefana Muresan

E.ON a investit 650.000 EUR în sisteme de iluminat performante

Transilvania Business

Timişoara va găzdui conferinţa Imunoterapia cancerului, în organizarea Asociaţiei Oncohelp

Robert Bloancă

CEFC intenționează să finanțeze cu 3 miliarde dolari dezvoltarea KMG International (fostul Rompetrol)

Stefana Muresan

15 autobuze hibrid pentru transportul urban de călători în Municipiul Oradea

Traian Dan

Programul Operaţional Regional a adus contracte de un miliard de euro în Regiunea Vest

Robert Bloancă

Petrom, profit net de 1 mld. lei

Stefana Muresan

Tinerii, alături de companii și profesori, caută soluții pentru a re-Imagina lumea

Traian Dan

DIESELpoint Plus, completează portofoliul Oscar Downstream cu un serviciu premium

Transilvania Business

2 ore de educație altfel – timpul potrivit pentru a te pregăti de viitor

Ligia Voro

Milionarul român care a lucrat cel mai mare pământ din Europa cumpără teren în vestul țării cu banii de pe Insula Mare a Brăilei

redactia

Jumătate dintre români ar prefera încălzirea prin utilizarea energiei solare

Ligia Voro

Porumbul ocupă primul loc în culturile de primăvară în agricultura din Timiş

Robert Bloancă

Transelectrica estimează un profit net de circa 72 milioane de lei, triplu față de cel din 2017

Stefana Muresan

Timişoara e cu zeci de ani în urma oraşelor din vest în domeniul conceptelor de urbanism

Robert Bloancă

Magistrala de gaze naturale Sighet – Borșa, avizată la București

Nora Dumitrescu

Complexul Energetic Hunedoara, servicii de sistem de 400 de MW până în 2020

redactia

Compania Continental şi-a făcut la Timişoara centrală electrică proprie, în valoare de 2,5 milioane de euro

Robert Bloancă

Leave a Comment