Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Brânza călugărilor trapiști, produsă în satul Gheorgheni

Întreprinzătorii clujeni Akos și Kinga Nagy au înființat în comuna Feleacu un atelier de producție de brânzeturi după o rețetă inspirată din scrierile călugărilor trapiști.

Brânzeturile sunt maturate în atelier Caseus în două variante, trei luni și nouă luni. Tânărul producător local Akos Nagy, artizan pasionat de lumea brânzeturilor, și-a dedicat doi ani pentru a experimenta cu diverse rețete până a ajuns să se decidă asupra unor sortimente precum Port Trapist.

“Momentul în care s-a decis să-și urmeze pasiunea, investind într-un atelier de brânzeturi, a fost după ce a gustat un cașcaval afumat în formă de cuib, care i-a cucerit papilele gustative”, conform platformei Culinaractiv.

„Brânza Trapist își are originile în Franța (Valea Loarei), mai exact în mănăstirea călugărilor trapiști numită Notre Dame du Port du Salut. Căutând o rețetă de brânză pentru consumul zilnic, ne-am orientat spre brânza Trapist, care este destul de populară.

În ciuda popularității ei, nu am reușit să găsim pe meleagurile noastre o rețetă de brânză Trapist de foarte bună calitate. Acest lucru se datorează faptului că brânza Trapist a fost recreată de către un profesor de alimentație publică din Ungaria în anii ’70 cu scopul de a produce un aliment accesibil tuturor, fără a pune accent pe calitatea produsului”, explică antreprenorii din Gheorgheni.

Ei fabrică și brânzeturi de tip Hollander, Ricotta și Mozzarella. Laptele de vacă provine de la producători locali, se pasteurizează și se îmbogățește cu cheag și culturi lactice selecționate, iar brânza se prepară manual.

Aceasta se maturează în crustă naturală de fungus, rezultând brânzeturi artizanale de cea mai înaltă calitate. Livrările se efectuează o dată pe săptămână în localitățile Cluj-Napoca, Florești, Baciu, Apahida și Feleacu. Kinga Nagy a înființat și o seră de legume pe acoperișul locuinței din Gheorgheni.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transurbis își cumpără 30 de noi autobuze electrice

Articolul următor

Clujul a atras investiții de 2 miliarde de euro într-un an

Citește și:
Sălajul are nevoie de autostrăzi pe bune, nu doar pe hârtie.
Citeste mai mult

Autostrăzile pe hârtie ale Sălajului

În teorie, județul din Nord-Vestul României trebuia să aibă finalizate trei secțiuni din Autostrada Transilvania (A3), practic încă…
În cadrul galei de decernare a Premiilor Progresiv 2023, eveniment care premiază inovația și performanța în piața de retail & FMCG, Farmec a ridicat trofeul la categoria Best New Non-food Product, pentru cea mai recentă gamă lansată: Gerovital Must Have.
Citeste mai mult

Farmec ia premii în serie la București

Trei distincții au fost obținute, în ultima perioadă, de către fabricantul de produse cosmetice din Cluj-Napoca. În cadrul…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share