Întreprinzătorii clujeni Akos și Kinga Nagy au înființat în comuna Feleacu un atelier de producție de brânzeturi după o rețetă inspirată din scrierile călugărilor trapiști.
Brânzeturile sunt maturate în atelier Caseus în două variante, trei luni și nouă luni. Tânărul producător local Akos Nagy, artizan pasionat de lumea brânzeturilor, și-a dedicat doi ani pentru a experimenta cu diverse rețete până a ajuns să se decidă asupra unor sortimente precum Port Trapist.
“Momentul în care s-a decis să-și urmeze pasiunea, investind într-un atelier de brânzeturi, a fost după ce a gustat un cașcaval afumat în formă de cuib, care i-a cucerit papilele gustative”, conform platformei Culinaractiv.
„Brânza Trapist își are originile în Franța (Valea Loarei), mai exact în mănăstirea călugărilor trapiști numită Notre Dame du Port du Salut. Căutând o rețetă de brânză pentru consumul zilnic, ne-am orientat spre brânza Trapist, care este destul de populară.
În ciuda popularității ei, nu am reușit să găsim pe meleagurile noastre o rețetă de brânză Trapist de foarte bună calitate. Acest lucru se datorează faptului că brânza Trapist a fost recreată de către un profesor de alimentație publică din Ungaria în anii ’70 cu scopul de a produce un aliment accesibil tuturor, fără a pune accent pe calitatea produsului”, explică antreprenorii din Gheorgheni.
Ei fabrică și brânzeturi de tip Hollander, Ricotta și Mozzarella. Laptele de vacă provine de la producători locali, se pasteurizează și se îmbogățește cu cheag și culturi lactice selecționate, iar brânza se prepară manual.
Aceasta se maturează în crustă naturală de fungus, rezultând brânzeturi artizanale de cea mai înaltă calitate. Livrările se efectuează o dată pe săptămână în localitățile Cluj-Napoca, Florești, Baciu, Apahida și Feleacu. Kinga Nagy a înființat și o seră de legume pe acoperișul locuinței din Gheorgheni.