Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clienții casnici se vor putea racorda gratuit la rețeaua de distribuție a gazelor

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat ordinul 179 din 9 octombrie 2020, prin care racordarea clienților casnici la rețele de distribuție a gazelor naturale este gratuită. Racordarea va fi gratuită după publicarea ordinului în Monitorul Oficial, indiferent de distanța față de rețea.

Potrivit actului normativ, viitorii clienți casnici și non casnici vor trebuidepună o cerere pentru realizarea unui racord și, după caz, a unei stații de măsurare, stații de reglare-măsurare a gazelor naturale, punct de măsurare sau punct de reglare a gazelor naturale.

Cererea în vederea racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale se depune la operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale (OSD).
Cererea trebuie să fie însoțită de: documente care atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra terenului și construcției unde sunt amplasate obiectivele pentru care se solicită racordarea; documente de identificare ale solicitantului și, după caz, ale persoanei fizice sau juridice mandatate de acesta să îl reprezinte în relația cu OSD; actul de identitate, pentru persoanele fizice, respectiv certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru persoanele juridice și, după caz, mandatul; orice alte înscrisuri pe care solicitantul consideră necesar să le depună în susținerea cererii.

Actul normativ prevede că nu se percep taxe de analiză a cererii de racordare.

În ordinul se precizează că distribuitorul va face toți pașii următori până la recepția și punerea în funcțiune a obiectivului solicitat de consumator, pe cheltuiala proprie.

Asta înseamnă că se va ocupa de evaluarea cererii de racordare; stabilirea soluției tehnice pentru realizarea obiectivului; eșalonarea lucrărilor necesare racordării și actualizarea planurilor de investiții cu lucrările necesare stabilite; emitere avizului tehnic de principiu. În cazul în care nu este conductă necesară racordării, distribuitorul emite avizul tehnic de racordare. Tot el este și cel care se ocupă cu obținerea certificatului de urbanism, a avizelor și autorizațiilor emise de organismele abilitate, precum și a autorizației de construire a obiectivului. Proiectarea obiectivului necesar racordării, precum și verificarea documentației tehnice aferente obiectivului se realizează tot de către distribuitor. La fel și recepția și punerea în funcțiune a obiectivului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

66.500 de euro: primul credit „Noua Casă” acordat de Banca Transilvania pentru un apartament în București

Articolul următor

Start în Sălaj la megaproiectul european de apă și canalizare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share