Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Start în Sălaj la megaproiectul european de apă și canalizare

La sediul Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa din Zalău s-a semnat contractul de extindere a sistemului de alimentare cu apă în zona Vârșolț – Crasna – Ban – Cizer.

Acesta este derulat de Compania de Apă Someș (CAS) în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Contractul are o valoare de 49 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), cu o durată de execuție de 24 luni.

Lucrările vor viza înființarea a 121 km de conducte de aducțiune și rețele de distribuție, cu 2.494 branșamente,cinci stații de pompare, șapte rezervoare cu o capacitate totală de 1.300 mc. Rețelele vor fi integrate în sistemul de monitorizare automată existent la nivel regional.

Intervențiile propuse se vor executa pe raza unităților administrativ teritoriale din Vârșolț, Crasna, Horoatu Crasnei, Bănișor, Cizer, Pericei, Meseșenii de Jos și 14 localități aparținătoare. Contractul de lucrări va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de CAS la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță.

Acesta va duce la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării precum şi la eliminarea vulnerabilităților prezente ȋn particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice.

Megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj are o valoare totală de 355 de milioane de euro, fără TVA. Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile (85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene), 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Un credit bancar de 7,82% va fi asumat de CAS pentru cofinanțarea proiectului.

Obiectivul vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și de protecție a sănătății populaţiei în localități cu peste 50 de locuitori, colectarea și epurarea apelor uzate în vederea conformării cu cerințele UE privind calitatea apei destinate consumului uman.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clienții casnici se vor putea racorda gratuit la rețeaua de distribuție a gazelor

Articolul următor

„Supply Chain & Logistics Forum”: cum asigurăm managementul eficient al lanțului de aprovizionare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share