Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectantul Parcului Est din Cluj, recompensat cu 1,5 milioane euro

Amenajarea Parcului Est (45 ha), unul dintre cele mai importante proiecte pentru comunitatea clujeană, va fi realizată în urma unui concurs internațional de soluții. Competiția a fost lansată oficial prin publicarea temei de concurs în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Suprafața cuprinde luciul de apă și malurile lacului 3, zona fostei pepiniere și o porțiune umedă ce constituie un biotop unic în mediul urban. Tema de concurs subliniază imperativul de protecție a habitatului sălbatic existent. Parcul Est va avea grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie

Vor fi  terenuri de tenis, baschet sau minifotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate. Se propune un amfiteatru cu 400 de locuri ce va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. Porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (între 3.000 și 5.000 mp).

Biotopul natural va fi protejat pe parcursul lucrărilor prin reguli stabilite prin legislație și în tema de concurs. Tăierea arborilor maturi va fi interzisă, cu excepția celor care pun în pericol siguranța cetățenilor. Viitorul sistem de iluminat trebuie să respecte anumite proprietăți (stâlpi de maximum 4 m, lumină dirijată în jos pentru a nu disturba comportamentul păsărilor). Protecția habitatului sălbatic reprezintă prioritatea  demersului de proiectare.

Redactarea temei de concurs a fost precedată de dezbateri publice și consultări, inclusiv prin distribuirea în spațiul virtual a unui chestionar pentru a afla care sunt cu adevărat nevoile clujenilor legate de un nou spațiu verde. Inițial, în 2018, administrația locală a propus amenajarea unui aquapark, însă cetățenii au respins propunerea, alegând amenajarea unui nou spațiu verde, unde să se poată bucura de liniște și natură.

Locul I (contractul de proiectare) va fi răsplătit cu 6,2 milioane de lei, premiul II, cu 120.000, premiul III, cu 60.000, toate fără taxa pe valoarea adăugată. Jurizarea se desfășoară între 5 și 7 februarie. Publicarea rezultatelor va fi făcută,în 8 februarie, limita pentru contestații fiind 20 februarie. Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România în conformitate cu regulamentul Uniunii Internaționale a Arhitecților.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lotul 1 din Autostrada Sebeș – Turda, aproape de finalizare

Articolul următor

ANL construiește un nou bloc la Turda

Citește și:
Sălajul are nevoie de autostrăzi pe bune, nu doar pe hârtie.
Citeste mai mult

Autostrăzile pe hârtie ale Sălajului

În teorie, județul din Nord-Vestul României trebuia să aibă finalizate trei secțiuni din Autostrada Transilvania (A3), practic încă…
În cadrul galei de decernare a Premiilor Progresiv 2023, eveniment care premiază inovația și performanța în piața de retail & FMCG, Farmec a ridicat trofeul la categoria Best New Non-food Product, pentru cea mai recentă gamă lansată: Gerovital Must Have.
Citeste mai mult

Farmec ia premii în serie la București

Trei distincții au fost obținute, în ultima perioadă, de către fabricantul de produse cosmetice din Cluj-Napoca. În cadrul…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share