Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Firmele care sprijină învățământul dual beneficiază de facilități fiscale

Profitul reinvestit pentru susținerea învățământului profesional – dual prin asigurarea pregătirii practice a elevilor, asigurarea burselor elevilor, precum și a cheltuielilor pentru formarea de calitate a elevilor va fi scutit de impozit.

De asemenea, cheltuielile de sponsorizare și mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, se vor scădea din impozitul pe profit.

Microîntreprinderile care acordă burse elevilor din sistemul profesional – dual vor scădea sumele sumele aferente din veniturile microîntreprinderilor până la nivelul de reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pe trimestrul în care au datorat sumele respective.

Toate aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de lege adoptat marți, 27 octombrie 2020, de către Camera Deputaților.
Conceptul de învățământ profesional – dual nu reprezintă o modalitate de privatizare a educației ci, mai degrabă, face trimitere la nevoia unei sincronizări între cererea de pe piața forței de muncă și oferta de resursă umană, ca rezultat al formării profesionale realizate de învățământul profesional – dual, se precizează în expunerea de motive.

Toate aceste măsuri țin de politica fiscal-bugetară națională de susținere a învățământului și creștere a forței de muncă calificată. Astfel de măsuri nu intră în sfera ajutorului de stat, Comisia Europeană statuând că stimulente fiscale pentru susținerea formării/educației nu sunt considerate ajutor de stat, ci măsuri fiscale generale de care beneficiază toți operatorii economici. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie promulgat de președinte.

În județul Bihor învățământul profesional – dual a început să fie implementat în urmă cu trei ani, prin Asociația Firmelor Bihorene (AFB). Atunci s-a început cu o clasă de 14 elevi care erau pregătiți pentru meseria de mecanic auto. Acum s-a ajuns la 80 de elevi, care se pregătesc pentru a deveni mecanici auto, electricieni auto și tâmplari.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un nou proiect major la Oradea, pasaj suprateran peste calea ferată Oradea – Arad

Articolul următor

Proiect de telegondolă în zona Turda

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share