București Real Estate Slider Ultimele stiri

Sondaj Crosspoint: perspectiva consumatorilor asupra pieței imobiliare

Flexibilitatea lucrului de acasă a devenit o normalitate, oamenii pun mai mult preț pe spațiul de acasă, conduc mașina proprie mai mult decât foloseau în trecut mijloacele de transport, ar plăti o achiziție rezidențială cu credit și așteaptă cu nerăbdare revenirea în birouri pentru întâlniri, arată sondajul realizat de Crosspoint Real Estate.

Traversăm circumstanțe fără precedent, pandemia COVID-19 afectând economiile globale și locale, precum și fiecare aspect al vieții noastre. Având în vedere îngrijorarea continuă cu privire la efectul său asupra pieței imobiliare, am întrebat românii despre percepția lor cu privire la modul în care situația actuală ar putea schimba modul lor de viață și de muncă.

“Dacă anul trecut ideea flexibilizării sau îmbinării lucrului de acasă era doar un trend, acest lucru a devenit, astăzi, o stare de fapt, ca urmare a pandemiei. Un alt lucru interesant este legat de viziunea oamenilor asupra prețurilor locuințelor. Anul trecut, aceștia credeau în proporție de peste 63% că prețurile vor crește, pe când, anul acesta, doar 44% dintre ei mai cred că prețurile vor înregistra majorări.”, explică Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.

Unul dintre efectele crizei sanitare arată că peste 62% dintre românii chestionați nu și-ar achiziționa o locuință în următoarele 6 luni, în timp ce aproape 10% dintre aceștia își caută o a doua locuință în afara orașului în care trăiesc în prezent, iar peste 46% caută o zonă liniștită, indiferent de oraș. În același registru, 44% dintre respodendenți consideră că prețurile locuințelor vor crește în următoarea perioadă, iar peste 55% și-ar dori o curte și peste 25% vor un spațiu mai mare în locuințele lor.

“Cred că, în șfârșit, vom cunoaște o creștere de suprafață a locuințelor, un lucru dorit de mult timp, dar care acum a devenit prioritară cu adevărat. Dacă înainte, oamenii nu făceau compromisul zonei, preferând o zonă bună și o suprafață mai mică, acum sunt tot mai disponibili să o facă pentru a avea o suprafață mai mare a locuinței. De asemenea, s-a observat și o creștere a cererilor de case, oamenii preferând să locuiască acum în ansambluri rezidențiale mai departe de oraș, dar care să dispună, totuși, de toate facilitățile urbane. Așadar, orice ar alege oamenii, cert este că pandemia a făcut ca locuința să redevină unul dintre cele mai importante aspecte din viața noastră.”, spune Oana Popescu, Associate Director, Residential Capital Markets.

În ceea ce privește viața de lucru, mediul sigur, cu spații mai mari, poate chiar birouri individuale, întâlnirile de la birou, dar și mixul de lucru birou și acasă, sunt cele mai importante lucruri pentru români, ulterior crizei sanitare. Sondajul Crosspoint Real Estate arată că nivelul de flexibilitate la locul de muncă a crescut, 46% dintre angajați lucrând flexibil, fie de acasă, fie combinând munca de acasă cu munca de la birou. În continuare, 54% dintre cei care au participat la studiu lucrează de la locul de muncă obișnuit.

“Observăm din acest sondaj că o mare parte din angajați au abordat, în acest an, un nou mod de lucru, caracterizat prin flexibilitate – munca de acasă combinată cu cea de la birou. Indiferent de unde se lucrează, majoritatea angajaților sunt, mai degrabă, multumiți de noua realitate și consideră că cel mai important aspect în ceea ce privește biroul este asigurarea măsurilor de prevenire sanitară. Acest factor se observă și pe componenta de transport, deoarece peste 50% dintre angajați merg la birou cu mașina.
Totuși, atunci când discutăm despre elementele de productivitate a muncii, respondenții consideră, în continuare, că biroul este un loc mai eficient pentru a rezolva aspectele ce țin de serviciu, iar acest lucru nu se va schimba.”, completează Cosmin Smighelschi, Associate, Office Agency, Crosspoint Real Estate.

Acest raport se bazează pe un sondaj efectuat în luna octombrie 2020, pe un eșantion de 900 de angajați din București și orașe regionale.

Fondată în 2005, compania Crosspoint Real Estate oferă atât servicii de tranzacționare și consultanță pentru domeniul imobiliar, cât și solutii financiare necesare marilor investitori, pentru toate tipurile de proprietăți: birouri, retail, industrial, terenuri, hoteluri și rezidențial. Crosspoint Real Estate este asociatul internațional Savills în România, una dintre cele mai mari companii de real estate la nivel mondial, fondată în 1855 – cu venituri de peste 1,93mld GBP generate în 2019. Crosspoint Real Estate a înregistrat o cifră de afaceri de 2,65 mil. euro în 2019.

Related posts

Pașii

Ligia Voro

A fost lansat un ghid al surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei pandemice

Ion Surdu

Unifarm își eficientizează comunicarea cu asociațiile de pacienți

redactia

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: BASF creează chimie

Ligia Voro

Cutia neagră pentru mașini, realizată la Iași cu fonduri europene pentru cercetare

redactia

Ministerul Turismului, parteneriat cu reprezentanţii festivalurilor Untold şi Neversea pentru promovarea turistică a României

Stefana Muresan

Baia Sprie și-a instalat Wi-Fi gratuit în oraș

Nora Dumitrescu

Fundaţia ECDL lansează brandul ICDL în Europa

Ligia Voro

Valer Blidar – industriaș, bancher și viticultor la Tohani. Povestea fiului ultimului luptător anticomunist răpus de Securitate

redactia

Tunelurile pentru urşi de pe autostrada Lugoj-Deva, estimate la 1,11 miliarde lei

redactia

VIDEO: Cel mai mare FAB LAB din regiune, inaugurat la Iași

Ionut Oprea

Corneliu Florin Buicu: Primele 300 de noi ambulanțe, distribuite către serviciile de urgență din țară

redactia

Energynomics organizează la Brașov primul eveniment al anului dedicat eficienței energetice

Ligia Voro

CA Romgaz SA Mediaș propune dividende de 3,82 de lei/acțiune

Ligia Voro

Filosofia Romur SA: “Toată lumea se simte bine şi respectată în construcţia în care locuieşte”

Ligia Voro

Cel de-al șaptelea magazin Hornbach din România va fi deschis la Oradea

Traian Dan

The event for Superyacht Owners

Ionut Oprea

Bugetarea participativă în Sibiu: 6 proiecte care vor îmbunătăți imaginea orașului

Papuc Irina

Bazinul de înot din Câmpia Turzii, construit de MBS

Nora Dumitrescu

USAMV Cluj va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine

redactia

Veniturile Medicover și Synevo din România au crescut cu 19,1% în primul trimestru

Stefana Muresan

Electric Castle a început în forță și îi așteaptă astăzi pe Limp Bizkit

Ligia Voro

Fostul hotel al lui Paszkany va fi demolat

Nora Dumitrescu

Rompetrol sprijină lupta împotriva COVID-19 în România

Ligia Voro

Leave a Comment