Autoritatea pentru Digitalizarea României a anunțat câștigătorii din cadrul procedurii de selecție națională a centrelor de inovare digitală care, în urma deciziei Comisiei Europene, vor deveni membre ale Rețelei Europene.
În total, au fost analizate 18 dosare, iar la final 12 centre de inovare digitală au fost declarate admise. Menționăm că în următorul exercițiu bugetar multianual România va avea acces la peste 42 de milioane de euro în cadrul programului „Europa Digitală”, scopul căruia este crearea de CID/DIH (Centre de Inovare Digitală / Digital Innovation Hubs). În acest mod, vor fi create punți între mediul privat și sectorul public, iar România își crește capacitatea de a atrage finanțări europene, de a contribui la evoluția unui mediu de business competitiv și de a face transfer tehnologic. Potrivit directorului ADR, Sabin Sărmaș, odată cu crearea acestor CID-uri/DIH-uri, „vom intra într-o eră în care vom împărți responsabilitățile”, iar principiul de bază este că niciuna dintre regiunile României nu trebuie lăsată în urmă.
Astfel, în regiunea nord-vest va activa Transilvania Digital Hub și Hub de Inovație Digitală pentru Societate DIH 4s; în regiunea de vest – DIH Regiunea Vest Romania; în regiunea centru – FIT – Digital Innovation Hubs și DIF-LAB4COM; în regiunea sud-vest – Hub Digital Inovativ Oltenia; în regiunea sud – Wallachia Hub; în regiunea sud-est – CityInnoHub și DanubeDIH; în regiunea nord-est – Digital Innovation Zone; în regiunea București-Ilfov – Cybersecurity HUB – CSH și RO Tech Nation DIH.
Aplicațiile au fost analizate de către o comisie de evaluare formată din reprezentanți ai Autorității pentru Digitalizarea României și ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. De asemenea, în acest proces, s-a ținut cont de necesitatea ca în fiecare regiune de dezvoltare să funcționeze cel puțin un centru european de inovare digitală. În situația în care într-o regiune, au existat mai multe candidaturi care au depășit pragul minim de 50 de puncte, au fost declarate admise maximum 2 DIH-uri, în funcție de punctajul obținut.
În conformitate cu procedura stabilită la nivel european, lista candidaților declarați admiși va fi comunicată reprezentanților Comisiei Europene. ADR precizează că inițiativa Comisiei Europene este de a selecta și sprijini un singur EDIH (European Digital Innovation Hub) pe regiune, iar decizia evaluatorilor Comisiei nu va ține cont doar de experiența centrului, ci și de necesitatea atingerii unui echilibru geografic, tehnologic și sectorial. În acest sens, Autoritatea pentru Digitalizarea României recomandă candidaților care vor depune proiecte pentru aceeași regiune să deschidă un dialog în vederea stabilirii unui parteneriat. La nivel european, prezentarea unei propuneri comune poate ridica semnificativ șansele de a intra în rețeaua europeană de centre de inovare digitală.