Cultural Satu Mare Ultimele stiri

Filarmonica Moldova din Iași, prin Cosmin Morariu și Mihai Ailenei, transmite mesajul lui Enescu către sătmăreni

Faptul că la data de 9 octombrie 1942 Concertul inaugural al Filarmonicii Moldova din Iași  a fost dirijat de George Enescu dă o notă distinctă oricărui reprezentant al instituției de cultură ieșene. Ei au obligația și plăcerea ca mesajul renumitului compozitor român (unul din cei patru corifei ai culturii române alături de Eminescu, Grigorescu și Brăncuși cum ne-a explicat Nechita Stănescu), „Urez Filarmonicii Moldova să trăiască veacuri pentru a-și îndeplini preafrumoasa misiune ce îi este încredințată.” să fie tradus în realitate.

  Joi, 19 noiembrie, de la ora 18,30, pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, doi dintre „misionarii” ieșeni, Mihai Ailenei, prim solo clarinet al orchestrei simfonice, în calitate de solist, și Cosmin Murariu, bas al Corului Academic Gavriil Musicescu, în calitate de dirijor, vor aduce în casele noastre propriile interpretări ale lui Donizetti, de la a cărei naștere se împlinesc pe 29, luna aceasta, 223 de ani (Concertino pentru clarinet și orchestră de cameră în Si bemol major), Rossini, de la al cărui deces au trecut vineri 152 de ani (Introducere, temă și variațiuni pentru clarinet și orchestră) și nemuritorul Beethoven (Simfonia a VII-a în La major, op 92).
Mihai Ailenei
Imagine în linie
  După absolvirea Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, Mihai Ailenei a urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” din acelaşi oraş, Facultatea de interpretare muzicală, specializarea clarinet-muzică de cameră. Doctor în muzică, Mihai Ailenei este profesor de clarinet la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. A fost distins cu premii la concursurile naţionale, dar şi la cele din Germania şi Italia. Şi-a desăvârşit studiile muzicale prin cursuri de interpretare şi perfecţionare susţinute de profesori din ţară, din Germania, Franţa, Italia, Bulgaria. Prim-solo clarinet în orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, a susţinut recitaluri şi concerte cu orchestre de prestigiu din ţară şi din străinătate, sub bagheta unor dirijori de marcă: Ion Baciu, Gheorghe Costin, Alexandru Lăscae, Vlad Conta, Ovidiu Bălan, Tiberiu Soare, Michele Santorsola, Dietrich Scholler Manno, Afonso Calleya. Are înregistrări la radio şi televiziune, dar şi pe CD şi este promotorul proiectului în desfăşurare Clarinetul Tosca in Concert. A mai fost prezent la Filarmonica Piteşti în 22 decembrie 2011.
Cosmin Morariu

Imagine în linie

Născut în 1976, la Reșița, într-o familie de muzicieni, Cosmin Petru Morariu este absolvent al Colegiului Național de Artă Octav Bancilă din Iași, secția pian și al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, secția dirijat orchestră. Încă din primii ani de facultate caută să își îmbogățească experiența muzicală prin participarea la Cursurile de vară de specialitate de la Macea (Arad), conduse de maeștrii Gheorghe Costin, Victor Dumănescu și Berry Webb (1996) și Cursurile Academiei Bach (Leipzig) la secțiunea dirijat orchestră și vocal-simfonic, inițiate și prezidate de maestrul Helmuth Rilling (1997, 1998).

Își desăvârșește formarea sub tutela artistică a maestrului Enrique Garcia Asensio, mai întâi  în cadrul Festivalurilor Sergiu Celibidache (Iași, 2006) și Sergiu Celibidache 100 (București, 2012), apoi la Curso de Verano Brihuega (Spania, 2012) și, ulterior, în cadrul unui Masterclass Internațional de Dirijat organizat de Fundația Sergiu Celibidache la Iași (2013).

   Între instituțiile de artă cu care a colaborat Cosmin Morariu se numără Filarmonicile din Iași, Cluj, Ploiești, Botoșani, Arad și Râmnicu Vâlcea, Teatrul Muzical Elena Teodorini din Craiova, Orchestra Camerata regală București, Banda Briocense Brihuega din Spania ș.a.
  „Pe tot parcursul omenirii, muzica l-a însoţit pe om de-a lungul evenimentelor din viaţă, atât în momente de bucurie cât şi în cele de tristeţe. Din nefericire, societatea contemporană, prin volatilitatea ei tehnologică pare (doar pare) a nu avea nevoie de muzică. Deşi, în tumultul cotidian, cu toţii purtăm ritmul în noi înşine.
   Cred că printr-un proiect inteligent  făcut pentru a aduce muzica în sânul comunităţii şi nu invers, putem tinde să sperăm că lucrăm împreună la a face omul mai bun.
   Societatea actulă, deşi probabil că nu conştientizează, are mare nevoie de artă, chiar şi pentru acel Catharsis, dar nu numai. Rolul nostru de muzicieni e unul nobil: de a aduce bucurie. Şi asta nu se poate face în momentul actual fără un proiect bine definit. Au trecut vremurile în care societatea avea timp şi disponibilitate de a se apleca singură spre frumos. Acum, tot bombardamentul ăsta media, pseudocultural nu face altceva, decât să creeze omul Gri!” spunea în urmă cu patru ani, la Arad, Cosmin Morariu.

Concertul poate fi urmărit on-line pe site-ul filarmonicii http://www.filarmonicasm.ro, pe fb și pe yt.

Related posts

Neon Lighting, înlocuită de Avril pe “strada Clujului”

Nora Dumitrescu

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: ”Europa a venit în România!”

Stefana Muresan

Turcii se întorc pe Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Experți în administrație publică din Franța și România, la Întâlnirile Europene din Transilvania

Stefana Muresan

Takata angajează peste 500 de oameni pentru fabricile din Sibiu şi Arad

Stefana Muresan

Italienii de la Ditre, angajări masive pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Încep lucrările de reparații la autostrăzi și drumuri naționale, în valoare de 120 mil. lei

Stefana Muresan

Pe Feleac va apărea un ansamblu de case înșiruite

Nora Dumitrescu

ANL finanțează două blocuri în cartierul zălăuan Dumbrava Nord

Nora Dumitrescu

Medicii, personalul MAI și persoanele peste 60 de ani au prioritate la Profi

Traian Dan

Fundaţia ECDL lansează brandul ICDL în Europa

Ligia Voro

Zona verde de la Expo Transilvania va fi revitalizată

Nora Dumitrescu

SC Apă Canal SA Sibiu, contract de finanțare de peste 10 milioane de lei

Stefana Muresan

ACAROM şi-a desemnat noua conducere: Christophe DRIDI, Director General al Automobile Dacia

Papuc Irina

CJ Cluj a finalizat demersurile pentru viitorul Spital Regional de Urgenta

Stefana Muresan

General Electric va furniza tehnologia de bază pentru noua centrală de la Iernut

Stefana Muresan

Taximetriștii clujeni au intrat într-un program special

Nora Dumitrescu

Întâlnire de lucru a conducerii CCIR cu preşedinţii Camerelor de Comerţ din 13 judeţe

Stefana Muresan

Statuia arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán Jr. dezvelita la Oradea

Traian Dan

Producătorul de pavele Symmetrica construieşte o nouă fabrică lângă Arad

redactia

Ciugud, comuna cu 9.000 de euro pe locuitor bani europeni atraşi și buget de investiții de 6 mil. euro. Un investitor belgian – o nouă fabrică în domeniul automotive

Stefana Muresan

Continental răstoarnă topul exportatorilor! Timișul, în fața Argeșului

Stefana Muresan

BCR donează 2,5 milioane de lei pentru lupta împotriva pandemiei COVID-19

Traian Dan

Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu', membră în reţeaua europeană ECTS-Medicine Association

Stefana Muresan

Leave a Comment