Cultural Satu Mare Ultimele stiri

Filarmonica Moldova din Iași, prin Cosmin Morariu și Mihai Ailenei, transmite mesajul lui Enescu către sătmăreni

Faptul că la data de 9 octombrie 1942 Concertul inaugural al Filarmonicii Moldova din Iași  a fost dirijat de George Enescu dă o notă distinctă oricărui reprezentant al instituției de cultură ieșene. Ei au obligația și plăcerea ca mesajul renumitului compozitor român (unul din cei patru corifei ai culturii române alături de Eminescu, Grigorescu și Brăncuși cum ne-a explicat Nechita Stănescu), „Urez Filarmonicii Moldova să trăiască veacuri pentru a-și îndeplini preafrumoasa misiune ce îi este încredințată.” să fie tradus în realitate.

  Joi, 19 noiembrie, de la ora 18,30, pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, doi dintre „misionarii” ieșeni, Mihai Ailenei, prim solo clarinet al orchestrei simfonice, în calitate de solist, și Cosmin Murariu, bas al Corului Academic Gavriil Musicescu, în calitate de dirijor, vor aduce în casele noastre propriile interpretări ale lui Donizetti, de la a cărei naștere se împlinesc pe 29, luna aceasta, 223 de ani (Concertino pentru clarinet și orchestră de cameră în Si bemol major), Rossini, de la al cărui deces au trecut vineri 152 de ani (Introducere, temă și variațiuni pentru clarinet și orchestră) și nemuritorul Beethoven (Simfonia a VII-a în La major, op 92).
Mihai Ailenei
Imagine în linie
  După absolvirea Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, Mihai Ailenei a urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” din acelaşi oraş, Facultatea de interpretare muzicală, specializarea clarinet-muzică de cameră. Doctor în muzică, Mihai Ailenei este profesor de clarinet la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. A fost distins cu premii la concursurile naţionale, dar şi la cele din Germania şi Italia. Şi-a desăvârşit studiile muzicale prin cursuri de interpretare şi perfecţionare susţinute de profesori din ţară, din Germania, Franţa, Italia, Bulgaria. Prim-solo clarinet în orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, a susţinut recitaluri şi concerte cu orchestre de prestigiu din ţară şi din străinătate, sub bagheta unor dirijori de marcă: Ion Baciu, Gheorghe Costin, Alexandru Lăscae, Vlad Conta, Ovidiu Bălan, Tiberiu Soare, Michele Santorsola, Dietrich Scholler Manno, Afonso Calleya. Are înregistrări la radio şi televiziune, dar şi pe CD şi este promotorul proiectului în desfăşurare Clarinetul Tosca in Concert. A mai fost prezent la Filarmonica Piteşti în 22 decembrie 2011.
Cosmin Morariu

Imagine în linie

Născut în 1976, la Reșița, într-o familie de muzicieni, Cosmin Petru Morariu este absolvent al Colegiului Național de Artă Octav Bancilă din Iași, secția pian și al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, secția dirijat orchestră. Încă din primii ani de facultate caută să își îmbogățească experiența muzicală prin participarea la Cursurile de vară de specialitate de la Macea (Arad), conduse de maeștrii Gheorghe Costin, Victor Dumănescu și Berry Webb (1996) și Cursurile Academiei Bach (Leipzig) la secțiunea dirijat orchestră și vocal-simfonic, inițiate și prezidate de maestrul Helmuth Rilling (1997, 1998).

Își desăvârșește formarea sub tutela artistică a maestrului Enrique Garcia Asensio, mai întâi  în cadrul Festivalurilor Sergiu Celibidache (Iași, 2006) și Sergiu Celibidache 100 (București, 2012), apoi la Curso de Verano Brihuega (Spania, 2012) și, ulterior, în cadrul unui Masterclass Internațional de Dirijat organizat de Fundația Sergiu Celibidache la Iași (2013).

   Între instituțiile de artă cu care a colaborat Cosmin Morariu se numără Filarmonicile din Iași, Cluj, Ploiești, Botoșani, Arad și Râmnicu Vâlcea, Teatrul Muzical Elena Teodorini din Craiova, Orchestra Camerata regală București, Banda Briocense Brihuega din Spania ș.a.
  „Pe tot parcursul omenirii, muzica l-a însoţit pe om de-a lungul evenimentelor din viaţă, atât în momente de bucurie cât şi în cele de tristeţe. Din nefericire, societatea contemporană, prin volatilitatea ei tehnologică pare (doar pare) a nu avea nevoie de muzică. Deşi, în tumultul cotidian, cu toţii purtăm ritmul în noi înşine.
   Cred că printr-un proiect inteligent  făcut pentru a aduce muzica în sânul comunităţii şi nu invers, putem tinde să sperăm că lucrăm împreună la a face omul mai bun.
   Societatea actulă, deşi probabil că nu conştientizează, are mare nevoie de artă, chiar şi pentru acel Catharsis, dar nu numai. Rolul nostru de muzicieni e unul nobil: de a aduce bucurie. Şi asta nu se poate face în momentul actual fără un proiect bine definit. Au trecut vremurile în care societatea avea timp şi disponibilitate de a se apleca singură spre frumos. Acum, tot bombardamentul ăsta media, pseudocultural nu face altceva, decât să creeze omul Gri!” spunea în urmă cu patru ani, la Arad, Cosmin Morariu.

Concertul poate fi urmărit on-line pe site-ul filarmonicii http://www.filarmonicasm.ro, pe fb și pe yt.

Related posts

5.000 de turiști într-o zi la Grădina Botanică Jibou

Nora Dumitrescu

Strabag muncește la capacitate maximă pe Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

PiatraOnline a lansat businessul în sistem de franciză; printre oraşele vizate: Cluj, Timişoara, Sibiu şi Brașov

redactia

Finanțări până la 300.000 de euro pentru abatoare de capacitate mică prin PNDR

Traian Dan

Mobilitatea în starea de urgență, monitorizată pe Google în Ardeal

Nora Dumitrescu

Hornbach a investit 2,8 milioane euro în extinderea magazinului din Sibiu

Papuc Irina

ADR Centru: Spitalul Orasenesc Cugir, modernizat cu fonduri europene de 14 milioane lei

Stefana Muresan

Antreprenori din diaspora şi din ţară, reuniți la Alba Iulia, la summitut RePatriot

redactia

Transilvania Business. Arc peste timp, 10 ani în 100 de ediții  

Ligia Voro

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea va fi extins; investiție de peste 11 mil. euro

Stefana Muresan

Băncile recomandă negocierea după expirarea perioadei de amânare a ratelor

Traian Dan

Topul producătorilor autohtoni de vin: Jidvei – lider, urmat de Cotnari și Cramele Recaș

Stefana Muresan

“Granzii” clujeni din IT, consultanți pentru digitalizarea orașului

Nora Dumitrescu

Președintele Consiliului Concurenței la PRIA Competition Conference

Papuc Irina

Teraplast şi-a majorat capitalul social cu 21 de milioane de lei

redactia

„Smart Talks”, antreprenoriat pe bune la Oradea

Traian Dan

Gastronomii din Sălaj au făcut show în Slovacia

Nora Dumitrescu

Remus Lăpuşan şi Nicolae Minea, numiți administratori ai Transgaz pentru următorii patru ani

Stefana Muresan

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR): Avem toată disponibilitatea de a colabora cu autoritățile în implementarea Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva noului coronavirus

Nicolae Pop

Cel mai mare centru de distribuție carburanţi din vest, la Arad; investiție OMV de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

Aerogara din Cluj își instalează echipamente de scanare de 6 milioane euro

Nora Dumitrescu

4 milioane de euro pentru prima școală “verde” din centrul Clujului

Nora Dumitrescu

CTP: peste 150 milioane de euro investitie in CTPark Bucharest West

Ionut Oprea

Tax & Finance Forum, în premieră la Sibiu

Papuc Irina

Leave a Comment