Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Filarmonica Moldova din Iași, prin Cosmin Morariu și Mihai Ailenei, transmite mesajul lui Enescu către sătmăreni

Faptul că la data de 9 octombrie 1942 Concertul inaugural al Filarmonicii Moldova din Iași  a fost dirijat de George Enescu dă o notă distinctă oricărui reprezentant al instituției de cultură ieșene. Ei au obligația și plăcerea ca mesajul renumitului compozitor român (unul din cei patru corifei ai culturii române alături de Eminescu, Grigorescu și Brăncuși cum ne-a explicat Nechita Stănescu), „Urez Filarmonicii Moldova să trăiască veacuri pentru a-și îndeplini preafrumoasa misiune ce îi este încredințată.” să fie tradus în realitate.

  Joi, 19 noiembrie, de la ora 18,30, pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, doi dintre „misionarii” ieșeni, Mihai Ailenei, prim solo clarinet al orchestrei simfonice, în calitate de solist, și Cosmin Murariu, bas al Corului Academic Gavriil Musicescu, în calitate de dirijor, vor aduce în casele noastre propriile interpretări ale lui Donizetti, de la a cărei naștere se împlinesc pe 29, luna aceasta, 223 de ani (Concertino pentru clarinet și orchestră de cameră în Si bemol major), Rossini, de la al cărui deces au trecut vineri 152 de ani (Introducere, temă și variațiuni pentru clarinet și orchestră) și nemuritorul Beethoven (Simfonia a VII-a în La major, op 92).
Mihai Ailenei
Imagine în linie
  După absolvirea Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, Mihai Ailenei a urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” din acelaşi oraş, Facultatea de interpretare muzicală, specializarea clarinet-muzică de cameră. Doctor în muzică, Mihai Ailenei este profesor de clarinet la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. A fost distins cu premii la concursurile naţionale, dar şi la cele din Germania şi Italia. Şi-a desăvârşit studiile muzicale prin cursuri de interpretare şi perfecţionare susţinute de profesori din ţară, din Germania, Franţa, Italia, Bulgaria. Prim-solo clarinet în orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, a susţinut recitaluri şi concerte cu orchestre de prestigiu din ţară şi din străinătate, sub bagheta unor dirijori de marcă: Ion Baciu, Gheorghe Costin, Alexandru Lăscae, Vlad Conta, Ovidiu Bălan, Tiberiu Soare, Michele Santorsola, Dietrich Scholler Manno, Afonso Calleya. Are înregistrări la radio şi televiziune, dar şi pe CD şi este promotorul proiectului în desfăşurare Clarinetul Tosca in Concert. A mai fost prezent la Filarmonica Piteşti în 22 decembrie 2011.
Cosmin Morariu

Imagine în linie

Născut în 1976, la Reșița, într-o familie de muzicieni, Cosmin Petru Morariu este absolvent al Colegiului Național de Artă Octav Bancilă din Iași, secția pian și al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, secția dirijat orchestră. Încă din primii ani de facultate caută să își îmbogățească experiența muzicală prin participarea la Cursurile de vară de specialitate de la Macea (Arad), conduse de maeștrii Gheorghe Costin, Victor Dumănescu și Berry Webb (1996) și Cursurile Academiei Bach (Leipzig) la secțiunea dirijat orchestră și vocal-simfonic, inițiate și prezidate de maestrul Helmuth Rilling (1997, 1998).

Își desăvârșește formarea sub tutela artistică a maestrului Enrique Garcia Asensio, mai întâi  în cadrul Festivalurilor Sergiu Celibidache (Iași, 2006) și Sergiu Celibidache 100 (București, 2012), apoi la Curso de Verano Brihuega (Spania, 2012) și, ulterior, în cadrul unui Masterclass Internațional de Dirijat organizat de Fundația Sergiu Celibidache la Iași (2013).

   Între instituțiile de artă cu care a colaborat Cosmin Morariu se numără Filarmonicile din Iași, Cluj, Ploiești, Botoșani, Arad și Râmnicu Vâlcea, Teatrul Muzical Elena Teodorini din Craiova, Orchestra Camerata regală București, Banda Briocense Brihuega din Spania ș.a.
  „Pe tot parcursul omenirii, muzica l-a însoţit pe om de-a lungul evenimentelor din viaţă, atât în momente de bucurie cât şi în cele de tristeţe. Din nefericire, societatea contemporană, prin volatilitatea ei tehnologică pare (doar pare) a nu avea nevoie de muzică. Deşi, în tumultul cotidian, cu toţii purtăm ritmul în noi înşine.
   Cred că printr-un proiect inteligent  făcut pentru a aduce muzica în sânul comunităţii şi nu invers, putem tinde să sperăm că lucrăm împreună la a face omul mai bun.
   Societatea actulă, deşi probabil că nu conştientizează, are mare nevoie de artă, chiar şi pentru acel Catharsis, dar nu numai. Rolul nostru de muzicieni e unul nobil: de a aduce bucurie. Şi asta nu se poate face în momentul actual fără un proiect bine definit. Au trecut vremurile în care societatea avea timp şi disponibilitate de a se apleca singură spre frumos. Acum, tot bombardamentul ăsta media, pseudocultural nu face altceva, decât să creeze omul Gri!” spunea în urmă cu patru ani, la Arad, Cosmin Morariu.

Concertul poate fi urmărit on-line pe site-ul filarmonicii http://www.filarmonicasm.ro, pe fb și pe yt.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elevii, informați cum să aplice procedurile moderne de management al pădurilor

Articolul următor

Una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din România, inaugurată la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share