Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din România, inaugurată la Oradea

În prezența primaului Florin Birta, a managerului Spitalului Județean, Gheorghe Carp și a șefului UPU, Hadrian Borcea, la Oradea a fost prezentat noul corp al Unității de Primiri Urgențe ((UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, unde lucrările de extindere și de modernizare au fost finalizate.

Dumitru Țiplea, dr. Gheorghe Carp și Florin Birta

La eveniment a fost prezent și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, dar și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Așa cum știți, una din prioritățile administrației publice locale este sănătatea, iar acest lucru se vede prin investițiile pe care le facem în domeniul medical. Ne aflăm astăzi la ultima investiție făcută printr-un parteneriat încheiat între Municipiul Oradea, Spitalul Județean și Ministerul Sănătății, investiție care se ridică la aproximativ 32 milioane de lei, 58% din această valoare fiind asigurată de Ministerul Sănătății, iar 42% de Primăria Oradea. Ne dorim ca prin această investiție să creștem calitatea serviciilor medicale în Oradea, să asigurăm condiții cât mai bune medicilor care lucrează în spitalele orădene și să îi tratam pe toți orădenii și bihorenii în condiții de siguranță”, a precizat primarul Florin Birta.

Prin acest proiect s-a realizat extinderea pe latura estică a corpului B al spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

Lucrări finalizate cu două luni mai devreme

Așa cum se știe, de la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean, mutarea fiind necesară pentru realizarea noului corp B al UPU.

UPU Oradea, una dintre cele mai moderne unități de acest fel din România

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) și Municipiul Oradea a finanțat lucrările de extindere a corpului B – Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, beneficiar al noii investiții.

Contractul de lucrări a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA – lider de asociere și SC Construcții Erbașu S.A., subcontractanţi: SC Hospital Tehnical Solution SRL pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, SC Termoline SRL pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și SC Zublin România SRL pentru lucrări de fundare pe piloți. Licitația a fost organizată de Ministerul Sănătății. Proiectantul general este SC Poliart SRL Oradea, iar proiectantul de specialitate S.C Termoline S.R.L.

Durata inițială de execuție a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni prin mobilizarea constructorului și asigurarea fluxului de plăți operative de către cei doi finanțatori. Adițional, Primăria Oradea a asigurat suma de 1.350.000 lei pentru achiziția unei părți din mobilier și echipamente, respectiv exproprierea unui teren învecinat spitalului.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a contribuit cu cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), cotele legale către ISC Bihor, expertiza tehnică.

Descrierea investiției

La primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, s-a extins actuala unitate de primire a urgențelor și s-a realizat noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

Hadrian Borcea, șeful UPU Oradea

La nivelul parterului, prin prezentul proiect s-a realizat structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean prin Programul Operațional Regional și Transfrontalier RO-HU. Pe acest palier se amenajează zona de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a spitalului.

La ultimul nivel al extinderii – etajul I s-a realizat un amfiteatru pentru 175 de persoane și o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Tot la acest nivel s-a amenajat zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă s-a realizat o terasă verde.

Finisajele interioare și exterioare (fațada ventilate) ale clădirii sunt specifice unităților spitalicești moderne. Prin concepția iniţială a clădirii privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldura în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie.

Așadar, la noua investiție se utilizează doar sursă de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală, clădirea fiind independent din punctul de vedere al încălzirii. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea s-a realizat cu vată bazaltică, compartimentarea pe structură ușoară.

Datorită situației speciale generate de pandemie, prin proiect s-a achiziționat un robot autonom pentru sterilizarea încăperilor, echipamentului și aparaturii medicale, care funcționează pe baza radiațiilor UV-C, fiind al doilea asemenea echipament din România. Și-a dovedit eficiența inclusiv împotriva virusului Sars-Cov-2.

Totodată, prin proiect a fost achiziționat și un ansamblu de mobilier medical pentru gestionarea computerizată a tipurilor și cantităților de medicamente depozitate, unic în România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Filarmonica Moldova din Iași, prin Cosmin Morariu și Mihai Ailenei, transmite mesajul lui Enescu către sătmăreni

Articolul următor

Zeci de mii de angajați din Timiș au prevăzut în contractul de muncă activitatea de Telemuncă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share