Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agricultorii din Timiș și Satu Mare, business-uri de 4,3 miliarde lei

Județele Timiș și Satu Mare se află între primele cinci în România în topul afacerilor agricole din țară, cu un total de 4,3 miliarde de lei anul trecut.  

Cifra de afaceri a companiilor din agricultura românească va scădea cu 15% în acest an, conform agenției de consultanță KeysFin. Seceta și lipsa investițiilor în infrastructură au dus la diminuarea afacerilor, de la 46 miliarde lei în 2019, în jurul pragului de 39 miliarde în 2020.

„Chiar dacă fenomenele extreme nu pot fi contracarate în totalitate, mai multe investiții în infrastructură și modernizarea acestui sector ar face ca agricultura românească să nu mai fie meteodependentă în business“, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

În topul celor mai mari companii cu profil agricol, Romsilva ocupa în 2019 poziția fruntașă, cu afaceri de 2 miliarde de lei, urmată de Promat (0,7 miliarde) și de Agro-Chirnogi (0,6 miliarde). Cele mai substanțiale venituri s-au obținut la București, 3,6 miliarde lei (8% din total), Constanța (5,4%), Timiș (5,1%), Călărași (5,1%), Satu Mare (4,4%).

La vârful profitabilității sunt companiile A & S International 2000 (câștig net de 154 milioane de lei), Transavia și Agricost, cu câte 92 de milioane. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că seceta din acest an a afectat 34.647 de fermieri care dețin 1,1 milioane ha de culturi, ei înregistrând pierderi masive în special la recoltele de grâu, porumb, floarea soarelui sau orz.

Producătorii agricoli vor fi despăgubiți parțial pentru pagubele suferite, însă situația pe termen lung nu se va rezolva cu atât, de vină fiind lipsa investițiilor în infrastructura de irigații, de care ar trebui să se ocupe Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare”, se consemnează în raport.  

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sondaj: Românii se așteaptă să cheltuie mai puțin în acest an pentru sărbătorile de iarnă, iar 32% vor face cumpărăturile online

Articolul următor

Angajații din fabricile de mobilă, subvenționați la studiile universitare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share