Auto

Dacia: Trei modele iubite, la a treia generație și un super car electric

După ce a reușit să vândă 55.000 de modele în România și 681.000 de unități pe piețele externe anul trecut, Dacia continuă să se reinventeze, prin lansarea în acest an a unei mașini complet electrice, cu design modern și la preț accesibil. Este o revoluție pentru compania românească, care intenționează să asigure cel mai ieftin electric car din Europa.

Dacia Spring, sută la sută electric, prefigurează un model de segment mini cu 5 uși și 4 locuri. Ușoară și compactă, versiunea de serie vizează o autonomie de circa 200 km conform normelor WLTP, fapt care garantează o utilizare polivalentă, atât în mediul urban, cât și pe trasee interurbane. Potrivit companiei, Dacia Spring este gândită să răspundă nevoilor pragmatice de mobilitate urbană și interurbană. Robust, vehiculul oferă atât clienților particulari, cât și proprietarilor de flote, toate avantajele mașinilor electrice: ușurința în manevrare, funcționarea silențioasă, absența vibrațiilor, emisiile zero. În plus, alimentarea este simplă, iar nevoile de întreținere ale vehiculului sunt reduse. Modelul de serie va fi disponibil în 2021.

Un mini electrizant

Caroseria de culoare gri închis, cu elemente decorative portocalii fluorescente, beneficiază de protecții laterale și de scuturi integrate în barele față și spate. Aspectul de SUV este subliniat de garda la sol supra-înălțată și de prezența barelor de pavilion. Showcar-ul Dacia Spring este un vehicul de segment mini electric și electrizant. Dimensiunile sale reduse îl recomandă ca soluția ideală pentru o utilizare zilnică.

O atenție deosebită a fost acordată blocurilor optice. În partea frontală, farurile100% LED sunt divizate în două niveluri: o linie orizontală în partea superioară și o serie de elemente grafice integrate în bara de protecție. În spate, cele 4 blocuri optice, de asemenea 100% LED, formează un dublu Y, anunțând viitoarea identitate luminoasă a modelelor Dacia.

Logan, Sandero și Sandero Stepway, la a treia generație

Dacia și-a prezentat pe 29 septembrie a treia generație a modelelor Logan, Sandero și Sandero Stepway. Afișând dimensiuni exterioare comparabile cu cele ale vehiculelor din generația precedentă, acestea oferă, pe lângă design-ul complet nou, un plus de modernitate, de echipamente și de polivalență.

Afișând o lungime ceva mai mare decât a modelului precedent, Noul Logan se remarcă prin silueta complet redesenată. Linia ușor descendentă a pavilionului, cu antena radio amplasată în partea din spate a acestuia, precum și efectul generat de îngustarea graduală a geamurilor laterale conferă vehiculului un aspect dinamic. O serie de elemente estetice ale Noului Logan se regăsesc și pe noile Sandero și Sandero Stepway, printre acestea figurând semnătura luminoasă în formă de Y, ecartul redus între roți și pasajele acestora, precum și noul design al mânerelor de uși.

Noul Sandero beneficiază, pe de altă parte, de un aspect robust pus în evidență de flancurile bine marcate și de pasajele roților generos dimensionate. Personalitatea mașinii este completată de profilul cu linii fluide, ale cărui repere vizuale sunt reprezentate de parbrizul mai înclinat și de noua formă a pavilionului, aplecat ușor spre spate. Deși garda la sol a rămas neschimbată, Noul Sandero pare mai puțin înalt, mai stabil și mai „așezat”, datorită ecartamentului ușor mărit și a roților bine dimensionate în raport cu pasajele acestora.

Beneficiind de o gardă la sol supraînălțată, Sandero Stepway este modelul recreațional polivalent al gamei Dacia. Designul său exterior evocă aventura și evadarea în natură. Din punct de vedere vizual, diferențele față de noul Sandero sunt de acum mult mai ușor de remarcat. Alături de ornamentele specifice dispuse deasupra proiectoarelor de ceață, Noul Sandero Stepway beneficiază de o capotă a motorului cu bosaje proeminente, denumirea modelului fiind vizibilă sub forma unei monograme cromate amplasate în partea de jos a calandrului. Blocurile optice față și spate ale celor trei modele inaugurează noua semnătură în formă de „Y” a mărcii Dacia.

(Articol publicat în ediția print TB nr. 97 – septembrie/octombrie 2020)

Related posts

Jerome Olive, numit director general interimar al Automobile Dacia, în locul lui Antoine Doucerain

redactia

La Dacia, Uzina Viitorului, s-a încheiat interimatul

redactia

NTT DATA Romania susține evoluția digitală în automotive: Autonomous Driving sau Car Connectivity

redactia

Care este starea utilajului meu? Soluții pentru aplicații: de la aplicații individuale la monitorizarea întregii instalații – măriți eficiența, calitatea și disponibilitatea cu ifm electronic!

Transilvania Business

Noul val în automotive

Ligia Voro

Star Transmission, filială Daimler, investiţie de 36 de milioane de euro la Cugir

Stefana Muresan

Doar masinile electrice nu sunt suficiente: trebuie combinate tehnologiile de propulsie pentru atenuarea schimbarilor climatice

Stefana Muresan

Valtryp deschide o nouă fabrică la Oradea

Traian Dan

Nu mai avem o țară low-cost și alte concluzii la forumul franco-român

Ligia Voro

Manageri. Fermieri versus IT și Automotive

Ligia Voro

Germanii de la Mahle tind spre 1.000 de angajaţi în Timişoara

Stefana Muresan

Electro-Mobility 2019: conducerea autonomă este dezvoltată de viitorii experți din domeniu

Stefana Muresan

HELLA deschide un nou centru de dezvoltare în România

Nicolae Pop

Timisoara: Germanii de la ZF Friedrichshafen preiau divizia auto a furnizorului de servicii de inginerie BeeSpeed

Stefana Muresan

Continental România porneşte un nou ciclu de învăţământ profesional în cadrul Şcolii Duale, la Timişoara şi la Sibiu

Robert Bloancă

Sibiu Quality Days, de Centenar: Cum asiguri calitatea când provocarea cere dezvoltare

redactia

Mai multe orașe din România vor primi autobuze electrice, cu bani europeni, printr-un proiect al Ministerului Dezvoltării

Robert Bloancă

Yazaki își dublează numărul de angajați la Timișoara

Stefana Muresan

Hirschmann România – investiții și noi dotări tehnologice de top

Transilvania Business

Ford EcoSport atrage 1.700 noi locuri de munca in Craiova

Stefana Muresan

Vânzări record pentru Dacia la nivel mondial

Stefana Muresan

Hunedoara: Dräxlmaier, peste 100 de noi angajări

Stefana Muresan

Compa Sibiu, producător de componente auto, vrea să intre pe piața hotelurilor

Papuc Irina

Obligațiunile Autonom debutează pe piața reglementată a BVB

Ligia Voro

Leave a Comment