Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Liderii UE s-au înțeles cu privire la bugetul UE și la fondul de redresare economică. Cum au fost convinse Ungaria și Polonia

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns joi seară la un nou acord privind bugetul UE și fondul de redresare economică post-COVID-19, în valoare totală de 1,8 trilioane de euro. Aceștia au găsit și o formulă pentru condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, după ce adoptarea pachetului a fost blocată inițial de Ungaria și de Polonia.

Primul anunț l-a făcut președintele Consiliului European pe contul său de Twitter: „Avem acord pentru Cadrul Financiar Multianual și pachetul de reconstrucție. Acum putem începe implementarea și reconstrucția economiilor noastre. Istoricul pachetul de reconstructie va împinge înainte tranziția digitală și tranziția verde”, a scris Charles Michel.

Compromisul care a permis deblocarea bugetului UE și a fondului de redresare prevede ca executivul european să se abțină de la declanșarea mecanismul punitiv, până când Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunța asupra lui. Eventualele recomandări  ale curții vor fi înglobate în pachet.

Acest lucru a fost propus de președinția germană a UE, prevederile fiind transmise către Ungaria și Polonia, cărora li s-a mai transmis că dacă nu acceptă concesia, restul statelor-membre vor crea fondul de redresare fără ele. Acordul a fost oficializat joi, în debutul summitului Consiliului European.

Cu alte cuvinte, sancţionarea unui guvern european prin tăierea fondurilor UE pentru nerespectarea statului de drept ar putea interveni numai după ce asupra regulamentului propus se pronunţă şi Curtea Europeană de Justiţie.

Ungaria a anunțat deja că va încerca să obţină la CJUE anularea declaraţiei privind statul de drept. În declaraţia lansată la Consiliul European se stipulează că legătura dintre statul de drept şi acordarea fondurilor va fi aplicată în mod obiectiv şi numai pentru a salvgarda utilizarea adecvată a banilor UE, nu pentru a pedepsi ţările care fac obiectul unor proceduri separate privind încălcarea statului de drept. Un răspuns din partea CJUE privind verificarea condiționalității în concordanţă cu tratatele Uniunii Europene ar putea veni în 2 ani.

Bugetul UE și fondul de redresare ecconomică post-COVID va fi gata de a fi implementat de la 1 ianuarie 2021.

Amintim că România va primi aproape 80 de miliarde de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Hagag Development Europe a demarat lucrările de construcție pentru H Eliade 9 Residence

Articolul următor

Documentația pentru Drumul Meseșului, trimisă la finanțare europeană

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share