Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Stephan Braune, Clubul Economic German din Transilvania: „Este foarte posibil ca o parte din producția care se face în Asia să fie relocată în Europa, iar România poate profita de acest lucru”

SONY DSC

Vicepreședintele DWS, Stephan Braune, a vorbit într-un interviu pentru Transilvania Business, despre evoluția investițiilor străine în România din cauza pandemiei de COVID-19 și cum poate profita România de această situație.

În ce fel a afectat criza provocată de COVID-19 companiile germane din România și cum au gestionat acestea situația?

Fiecare companie din România, indiferent dacă este o companie cu capital străin sau autohton, a fost afectată puternic de criza de coronavirus; cât de puternic, depinde de domeniul de activitate. Speranța noastră este ca această criză sanitară să se termine cât mai repede cu putință și să putem reveni la un drum de creștere economică.

Cum vedeți evoluția investițiilor în România din acest punct de vedere?

Este evident că într-o criză economică, planurile de investiții suplimentare sunt peste tot analizate și reanalizate cu foarte mare grijă și atenție. După aceea, există discuții la ora actuală, prin care producția ce stă la baza lanțului de aprovizionare mondială, să fie realizată mai mult pe plan local. În acest sens, este foarte posibil ca o parte din producția care se face în Asia să fie relocată în Europa. De acest lucru România poate profita foarte mult.

Care este avantajul unui investitor german care vrea să construiască o fabrică sau să deschidă o afacere la Sibiu de a fi membru al DWS?

Clubul Economic German face toate eforturile pentru a ajuta membrii săi să dezvolte o afacere profitabilă atât pentru ei, cât și pentru comunitate. Din acest punct de vedere, încercăm să ajutăm antreprenorii în relațiile cu instituțiile statului român și să-i sfătuim cum pot fi rezolvate problemele într-un mod cât mai eficient. Mai mult, invităm în mod regulat, factorii de decizie din plan politic și administrativ pentru informații utile mediului de afaceri.

Care oraș din Transilvania este mai bun pentru afaceri? Cât de atractiv e Sibiul?

Evident, mie mi se pare Sibiul cel mai atractiv oraș din Transilvania pentru deschiderea unei afaceri, dar în mod sigur un clujean spune acest lucru despre orașul Cluj-Napoca. Din punctul meu de vedere, Sibiul are multe avantaje, și anume: există o comunitate destul de mare vorbitoare de limba germană, există și o infrastructură în limba germană (de la grădiniță, școală, universitate până la biserică) destul de dezvoltată, ceea ce face ca viața în comunitate să fie foarte plăcută. Există și o administrație locală foarte deschisă pentru investițiile din țările UE, în special Germania, Elveția și Austria. Sibiul este un oraș bogat în evenimente culturale și este un oraș cu împrejurimi foarte atrăgătoare și primitoare.

Spuneți-ne, vă rog, despre colaborarea cu autoritățile locale: unde s-au îmbunătățit lucrurile, unde încă e nevoie de schimbare?

Noi lucrăm foarte bine cu autoritățile locale, atât la nivel de oraș, cât și la nivel județean și avem dorința să îmbunătățim permanent relațiile.

Care sunt provocările cele mai mari ale companiilor germane? Ce soluții au companiile germane pentru lipsa de personal, spre exemplu?

Lipsa de personal calificat este o problemă generală la nivelul întregii țări, atât pentru companiile autohtone, cât și pentru cele cu capital străin. Din păcate, problema se accentuează tot mai mult în fiecare zi. Principalul motiv este plecarea a cca 4 milioane de români în străinătate și, bineînțeles, renunțarea aproape în totalitate la școlile profesionale în România. Soluțiile găsite sunt: o salarizare atractivă și înființarea școlilor profesionale cu implicarea activă a investitorilor germani, lucruri care la ora actuală se întâmplă atât în Sibiu, cât și în alte orașe mari din România.

Cât de mult loc mai este pentru extinderea firmelor germane la Sibiu prin DWS? Mai sunt companii care vor să vină la Sibiu sau în Transilvania?

Bineînțeles că mai este loc și noi acceptăm cu mare placere pe oricine vrea să facă parte din organizația noastră.

Clubul Economic German din Transilvania (DWS – Der Deutsche Wirtschaftsclub Siebenbürgen) a fost înființat în anul 1998 la Sibiu. În prezent, DWS întrunește aproximativ 200 de membri activi.

(Interviu publicat în ediția print a TB nr. 97 – octombrie/noiembrie 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Refugiu pentru turiști și centru de formare pentru copii la Stâna de Vale

Articolul următor

„Green Deal” - posibilitate, probabilitate sau utopie?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share