Educatie Ultimele stiri

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca finalizează anul pe prima poziție în țară în cel mai recent clasament mondial al universităților

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă din nou prima poziție dintre universitățile din România incluse în cel mai recent clasament internațional al universităților, clasamentul URAP (University Ranking by Academic Performance).

Dat publicității în cursul lunii decembrie, clasamentul URAP al universităților, ultimul clasament internațional acreditat de IREG publicat în 2020, include UBB pe locul 902 la nivel internațional.

Actualul rector al UBB crede însă că instituțiile superioare din România pot să scadă în clasament dacă activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare nu vor fi susținute.

„În lume există mai multe clasamente internaționale globale ale universităților, iar cele acreditate de organismul internațional IREG (11 în 2020) sunt sumarizate anual în țară în Metarankingul Universitar. UBB ocupă în aceste clasamente primele poziții în țară, în cele mai multe prima poziție, și astfel prima poziție în Metarankingul Universitar-2020. Și în clasamentul URAP, focalizat pe activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în context internațional, UBB a rămas în acest an pe prima poziție în țară, ceea ce mă bucură. Dar, dacă nu se vor găsi mecanisme pentru susținerea activității de CDI în universități, nu doar poziția universităților românești în rankinguri va fi slăbită (și asta nu este miza principală), ci va fi afectată capacitatea țării de a genera cunoaștere care să susțină inovații în societate și în beneficiul oamenilor”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În același clasament, în primele 1.000 de universități din lume se mai găsesc Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (locul 944) și Universitatea din București (970). Dintre universitățile din Transilvania, doar Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” are o poziție mai bună dintre instituțiile românești – locul 1.238, celelalte găsindu-se după poziția 1.700: Universitatea Transilvania din Brașov (1.744), Universitatea Tehnică din Clluj-Napoca (1.822), Universitatea Politehnica din Timișoara (1.956), UASMV Cluj-Napoca (2.229), Universitatea de Vest din Timișoara (2.238), Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (2.585), Universitatea din Oradea (2.622) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2.722).

URAP este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale care ierarhizează universitățile din punctul de vedere al performanței academice, luând în considerare indicatori care să reflecte atât calitatea, cât și numărul publicațiilor științifice, impactul publicațiilor, citările, dar și colaborările internaționale.

URAP realizează anual, începând din anul 2010, clasamentul global al instituțiilor de învățământ superior (World Ranking of Higher Education Institutions), clasamentul pe domenii fiind realizat începând din anul 2011.

Clasamentul din decembrie 2020 include 3.000 de universități, iar pe primele trei locuri se află Universitatea Harvard (SUA), Universitatea din Toronto (Canada) și Universitatea Standford (SUA).

Related posts

Proiecte de peste 142.000 de lei finanțate prin „Bursa Talentelor” în Bihor

Traian Dan

Forte Partners sells The Bridge project to Dedeman

Stefana Muresan

Apare Baia Mare Shopping Park, pe platforma industrială Mobam

Nora Dumitrescu

Raport de admitere în comisia de transporturi pe Autostrada Târgu Mureş-Iaşi

redactia

Cea mai mare rețea globală de networking s-a extins în Transilvania

Nora Dumitrescu

Narcis Neaga, generalul CNAIR, a demisionat. 12 directori în 12 ani

Ligia Voro

Numar record de pasageri la Aeroportul International Iasi

Stefana Muresan

Autostrăzile care conectează Clujul, departe de finalizare în 2020

Nora Dumitrescu

„Mintea” roboțelului Zora, care va sprijini bolnavii de Alzheimer și demență, proiectat de cercetători români la UTCN

redactia

Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor pentru sănătatea pacienților

Stefana Muresan

Endava a dezvoltat pro bono aplicația mobilă pentru Via Transilvanica

Nicolae Pop

Mari proiecte de dezvoltare prezentate la București pe 5 octombrie

redactia

CONAF și Federația de Petrol și Gaze aduc conferința Pactul de Muncă la Cluj-Napoca

Ligia Voro

FIC: Companiile straine angajeaza in Romania 1,3 milioane de oameni si produc jumatate din cifra de afaceri

redactia

Două spitale vor fi modernizate cu aproape 10 milioane de lei de la Hidroelectrica

Papuc Irina

Centru de testare a vehiculelor autonome la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Județele care susțin agricultura Ardealului

Nora Dumitrescu

Hidrocentrala de la Tarniţa, cuprinsă în Strategia energetică a României

Stefana Muresan

Castelele din Transilvania, vizitabile virtual

Nora Dumitrescu

Licitatia pentru selectarea operatorilor de colectare si transport al deseurilor intra in line dreapta

Stefana Muresan

Centrul de Oncologie OncoHelp va deveni cel mai mare Centru de Radioterapie din România

Nicolae Pop

Licitații publice pentru vânzarea de monede virtuale – premieră la Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Ion Surdu

Dm drogerie markt investeşte 13 mil. euro într-un nou sediu şi centru de distribuţie în Timişoara

Stefana Muresan

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Stefana Muresan

Leave a Comment