Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca finalizează anul pe prima poziție în țară în cel mai recent clasament mondial al universităților

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă din nou prima poziție dintre universitățile din România incluse în cel mai recent clasament internațional al universităților, clasamentul URAP (University Ranking by Academic Performance).

Dat publicității în cursul lunii decembrie, clasamentul URAP al universităților, ultimul clasament internațional acreditat de IREG publicat în 2020, include UBB pe locul 902 la nivel internațional.

Actualul rector al UBB crede însă că instituțiile superioare din România pot să scadă în clasament dacă activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare nu vor fi susținute.

„În lume există mai multe clasamente internaționale globale ale universităților, iar cele acreditate de organismul internațional IREG (11 în 2020) sunt sumarizate anual în țară în Metarankingul Universitar. UBB ocupă în aceste clasamente primele poziții în țară, în cele mai multe prima poziție, și astfel prima poziție în Metarankingul Universitar-2020. Și în clasamentul URAP, focalizat pe activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în context internațional, UBB a rămas în acest an pe prima poziție în țară, ceea ce mă bucură. Dar, dacă nu se vor găsi mecanisme pentru susținerea activității de CDI în universități, nu doar poziția universităților românești în rankinguri va fi slăbită (și asta nu este miza principală), ci va fi afectată capacitatea țării de a genera cunoaștere care să susțină inovații în societate și în beneficiul oamenilor”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În același clasament, în primele 1.000 de universități din lume se mai găsesc Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (locul 944) și Universitatea din București (970). Dintre universitățile din Transilvania, doar Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” are o poziție mai bună dintre instituțiile românești – locul 1.238, celelalte găsindu-se după poziția 1.700: Universitatea Transilvania din Brașov (1.744), Universitatea Tehnică din Clluj-Napoca (1.822), Universitatea Politehnica din Timișoara (1.956), UASMV Cluj-Napoca (2.229), Universitatea de Vest din Timișoara (2.238), Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (2.585), Universitatea din Oradea (2.622) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2.722).

URAP este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale care ierarhizează universitățile din punctul de vedere al performanței academice, luând în considerare indicatori care să reflecte atât calitatea, cât și numărul publicațiilor științifice, impactul publicațiilor, citările, dar și colaborările internaționale.

URAP realizează anual, începând din anul 2010, clasamentul global al instituțiilor de învățământ superior (World Ranking of Higher Education Institutions), clasamentul pe domenii fiind realizat începând din anul 2011.

Clasamentul din decembrie 2020 include 3.000 de universități, iar pe primele trei locuri se află Universitatea Harvard (SUA), Universitatea din Toronto (Canada) și Universitatea Standford (SUA).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centre mobile de pregătire a medicilor în Bihor și Iași prin Fundația SMURD

Articolul următor

Pentru un început de zi perfect, combină cea mai bună cafea LavAzza cu apa H2On!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share