DS Smith este unul dintre principalii furnizori de ambalaje din carton ondulat, activând, în același timp, în segmentul reciclării și fabricării hârtiei.
DS SMITH PAPER ZARNESTI SRL
Fabrica de hârtie Zărnești funcționează de peste 150 de ani și este unul dintre producătorii de top pentru hârtie și carton ondulat din România. Din martie 2018 a fost preluată de grupul DS SMITH și devine SC DS SMITH PAPER ZĂRNEȘTI SRL, cu sloganul „The power of less”. De aici, hârtia este trimisă către fabricile DS Smith din Ghimbav și Timișoara, unde este prelucrată și transformată în noi produse de ambalaj. În 2019 a raportat afaceri de peste 416 milioane de lei, cu 34 de milioane de lei mai mult decât în anul precedent. Compania a înregistrat pierderi de 82 de milioane de lei în 2019. Activele imobilizate au valorat 430,2 milioane, iar capitalurile proprii – 106,8 milioane. Numărul mediu de angajați este de 274.
DS SMITH PACKAGING GHIMBAV SRL
La fabrica DS Smith din Ghimbav sunt realizate ambalaje din carton ondulat, esențiale pentru transportul, depozitarea și comercializarea în condiții optime a produselor de strictă necesitate, așa cum sunt alimentele și medicamentele. Ca furnizor important pentru segmentul de ecommerce – aflat în continuă dezvoltare, dar și cu o vastă expertiză în domeniul design-ului, DS Smith Ghimbav își propune să ofere soluții personalizate de ambalare, care reduc impactul asupra mediului. Pentru 2019 compania a raportat o cifră de afaceri de 109,5 milioane lei și un profit net de 8,3 milioane. Valoarea activelor imobilizate a fost de 36,7 milioane lei, iar cea a capitalurilor proprii – 65,7 milioane lei. Numărul mediu de angajați a fost de 197.
Sloganul companiei este „The power of less”. Conform clasamentului Top 220 investiții străine în regiunile Transilvania și Banat, în baza rezultatelor financiare din 2019, realizat de revista Transilvania Business, DS SMITH PAPER ZARNESTI SRL ocupă poziția a 73-a, iar DS SMITH PACKAGING GHIMBAV SRL – 201. (Vedeți ediția print a TB nr. 99 – decembrie 2020/ianuarie 2021).
Ambalaje, Reciclare și Hârtie
Cu sediul central la Londra și membru al FTSE 100, DS Smith se axează pe crearea unor soluții de ambalare inovative și sustenabile în 34 de țări, cu sprijinul echipei ce numără aproximativ 30.000 de angajați. Folosindu-se de expertiza coroborată a celor trei divizii – Ambalaje, Reciclare și Hârtie – DS Smith lucrează alături de clienții săi pentru a identifica soluții ce reduc complexitatea și aduc beneficii de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.
DS Smith deține în România un centru de coordonare a operațiunilor de reciclare în București, două depozite de reciclare în Otopeni și Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie, la Zărnești, două fabrici de ambalaje, la Ghimbav și la Timișoara și 3 puncte de lucru, în Pitești, Timișoara și Otopeni, județul Ilfov, unde lucrează, în total 650 de angajați.
Activitatea din România a DS Smith
În România, activitatea DS Smith se desfășoară după un model circular: în primă fază, hârtia și cartonul colectate prin intermediul operațiunilor de reciclare sunt transformate în hârtie de ambalaj reciclată, în cadrul unității din Zărnești. De aici, hârtia este trimisă către fabricile DS Smith din Ghimbav și Timișoara, unde este prelucrată și transformată în noi produse de ambalaj.
La fabrica DS Smith din Ghimbav sunt realizate ambalaje din carton ondulat, esențiale pentru transportul, depozitarea și comercializarea în condiții optime a produselor de strictă necesitate, așa cum sunt alimentele și medicamentele. Ca furnizor important pentru segmentul de ecommerce – aflat în continuă dezvoltare, dar și cu o vastă expertiză în domeniul design-ului, DS Smith Ghimbav își propune să ofere soluții personalizate de ambalare, care reduc impactul asupra mediului.
Investiții derulate recent
DS Smith lucrează în prezent la demararea unor investiții semnificative într-o stație modernă de tratare a apelor tehnologice, bazată pe echipamente de ultimă generație, precum și alte investiții de mediu.
Recent, compania a inițiat un proiect pilot de educație ecologică în școlile gimnaziale din Zărnești, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov. Acțiunea s-a adresat elevilor din învățământul primar și a avut ca scop furnizarea de informații utile despre protecția mediului și reciclare, dar și despre importanța unei economii circulare, axată pe sustenabilitate.
Viziunea pentru 2021
Am întrebat reprezentanții companiei cum vor aborda anul 2021 și cum văd evoluția companiei. „Odată cu preluarea fabricii în 2018, o investiție de peste 200 milioane de euro, DS Smith a investit constant în infrastructura locală de mediu, retehnologizare și siguranța angajaților, continuând astfel o tradiție veche de peste 150 de ani în fabricarea hârtiei la Zărnesti, jud. Brașov. Anul 2020 a fost unul dificil pentru noi toți, însă sperăm ca totul să revină la normal în scurt timp. Pentru anul 2021 ne dorim să avem în continuare o contribuție importantă și să ajutăm comunitatea locală prin noi investiții, prin angajarea de forță de muncă la nivel local, programe de formare profesională, precum și prin implicarea în proiecte de responsabilitate socială cu impact pozitiv pentru societate,” a declarat Marius Juncanariu, director DS Smith Zărnești.
Din istoricul companiei
Fabrica de hârtie mecanică de la Zărnești a intrat în funcțiune la data 8 august 1857. Era pentru acel timp cea mai modernă fabrică de hârtie din Transilvania. Se produceau pe o mașină cu sită plană 12 varietăți de hârtie: de scris și de tipar, colorată, pentru țigări, de ambalaj și altele.
În perioada interbelică, 1918 – 1941, fabrica a început să se modernizeze fiind înlocuite multe din vechile utilaje ale fabricii, s-au montat mașinile de hârtie și s-a renunțat la folosirea ca materie primă a fibrelor celulozice din paie și cârpe.
În perioada 1930-1940 au fost montate 10 mașini de confecționat pungi, însumând o capacitate de aproximativ 1.700-1.800 de tone pe an. Până la naționalizarea din 1948, pe cele trei mașini ale fabricii de hârtie, însumând o capacitate de cca. 13.000 de tone pe an, s-au produs sortimentele: scris-tipar, cărți școlare, concept, afișe și de ambalaj (subțiri și groase).
În aprilie 2002 se schimbă denumirea societății din S.C. Celohart S.A. în SC. EcoPaper S.A. Din data de 6 martie 2018 SC ECOPAPER SA ZĂRNEȘTI a fost preluată de grupul DS SMITH și devine SC DS SMITH PAPER ZĂRNEȘTI SRL. Bazele companiei DS Smith au fost puse în anii 1940, atunci când familia Smith a început o afacere specializată în fabricarea de cutii.