Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Arhitecții Clujului pun umărul la “salvarea” Floreștiului

Cea mai mare comună din România, cu o populație estimată la 50-60.000 de locuitori, a reunit un for al arhitecților din Cluj în cadrul unei comisii consultative de urbanism.

“Noi, floreștenii, am văzut ce înseamnă să lași la voia întâmplării și fară o direcție coerentă dezvoltarea imobiliară. În Florești avem mare nevoie ca viitoarele proiecte imobiliare, proiectele de drumuri, școli, parcuri și alte îmbunătățiri de infrastructură să deservească într-un mod practic cetățeanul.

Avem deci nevoie de specialiști cu experiență și cu viziune pe termen lung. Urbanismul, adică planificarea dezvoltării unei localități, este mijlocul prin care poți direcționa creșterea unei comunități către o calitate a vieții ridicată.

Împreună facem demersurile pentru definitivarea planului urbanistic general (PUG) care să deservească nevoile actuale și viitoare de dezvoltare a Floreștiului. Acest PUG va sta la baza strategiei de dezvoltare pentru Florești.

Le mulțumesc celor din comisie pentru faptul că își pun la dispoziție timpul și expertiza pentru ca deciziile pe care le vom lua în dezvoltarea urbanistică să iși atingă scopul nostru de a schimba imaginea comunei și de a crește calitatea vieții din Florești”, le-a transmis acestora primarul Bogdan Pivariu.

Din comisie fac parte Claudiu Salanță, arhitect șef al județului Cluj; Alexandru Lădariu, arhitect șef al comunei Florești; Daniel Pop, arhitect șef al municipiului Cluj-Napoca; Marcel Vancea, urbanist și membru al Comisiei tehnice de urbanism si amenajarea teritoriului a Consiliului Județean, Radu Roșca, arhitect și cadru universitar.

Comuna de lângă Cluj-Napoca avea, conform recensământului din 2011, 22.813 locuitori, în creștere cu 205% față de cel anterior, din 2002, când se înregistrau 7.470 de locuitori, însă în realitate numărul lor este de fapt mai mare. În ultimii ani a apărut un fenomen de mutare a locuitorilor din Cluj-Napoca în localitățile din apropiere din cauza prețurilor ridicate de pe piața imobiliară a municipiului.

Florești se numără printre beneficiarii acestui fenomen care a dus la creșterea de trei ori a populației locale în ultimii 10 ani. Pe teritoriul comunei sunt amplasate complexele Metro și Vivo, dar și cartierul de blocuri ANL Cetatea Fetei.

Din 2007 investițiile în locuințe au luat o amploare deosebitǎ datoritǎ unei rentabilități mari pentru constructori și nereglatǎ de statul român, autoritățile locale nefiind pregǎtite organizatoric și financiar pentru a impune un anumit plan urbanistic. Într-o perioadǎ scurtǎ de timp, de numai 2-3 ani, satul Florești și-a pierdut în mare parte identitatea, devenind unul sistematizat în mare grabǎ.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Maramureșul și-a făcut operator de parcuri industriale

Articolul următor

Agroland a deschis primul magazin de tip MEGA din 2021, cu investiție greenfield de 500.000 euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share