Arhitectura Ultimele stiri

Arhitecții Clujului pun umărul la “salvarea” Floreștiului

Cea mai mare comună din România, cu o populație estimată la 50-60.000 de locuitori, a reunit un for al arhitecților din Cluj în cadrul unei comisii consultative de urbanism.

“Noi, floreștenii, am văzut ce înseamnă să lași la voia întâmplării și fară o direcție coerentă dezvoltarea imobiliară. În Florești avem mare nevoie ca viitoarele proiecte imobiliare, proiectele de drumuri, școli, parcuri și alte îmbunătățiri de infrastructură să deservească într-un mod practic cetățeanul.

Avem deci nevoie de specialiști cu experiență și cu viziune pe termen lung. Urbanismul, adică planificarea dezvoltării unei localități, este mijlocul prin care poți direcționa creșterea unei comunități către o calitate a vieții ridicată.

Împreună facem demersurile pentru definitivarea planului urbanistic general (PUG) care să deservească nevoile actuale și viitoare de dezvoltare a Floreștiului. Acest PUG va sta la baza strategiei de dezvoltare pentru Florești.

Le mulțumesc celor din comisie pentru faptul că își pun la dispoziție timpul și expertiza pentru ca deciziile pe care le vom lua în dezvoltarea urbanistică să iși atingă scopul nostru de a schimba imaginea comunei și de a crește calitatea vieții din Florești”, le-a transmis acestora primarul Bogdan Pivariu.

Din comisie fac parte Claudiu Salanță, arhitect șef al județului Cluj; Alexandru Lădariu, arhitect șef al comunei Florești; Daniel Pop, arhitect șef al municipiului Cluj-Napoca; Marcel Vancea, urbanist și membru al Comisiei tehnice de urbanism si amenajarea teritoriului a Consiliului Județean, Radu Roșca, arhitect și cadru universitar.

Comuna de lângă Cluj-Napoca avea, conform recensământului din 2011, 22.813 locuitori, în creștere cu 205% față de cel anterior, din 2002, când se înregistrau 7.470 de locuitori, însă în realitate numărul lor este de fapt mai mare. În ultimii ani a apărut un fenomen de mutare a locuitorilor din Cluj-Napoca în localitățile din apropiere din cauza prețurilor ridicate de pe piața imobiliară a municipiului.

Florești se numără printre beneficiarii acestui fenomen care a dus la creșterea de trei ori a populației locale în ultimii 10 ani. Pe teritoriul comunei sunt amplasate complexele Metro și Vivo, dar și cartierul de blocuri ANL Cetatea Fetei.

Din 2007 investițiile în locuințe au luat o amploare deosebitǎ datoritǎ unei rentabilități mari pentru constructori și nereglatǎ de statul român, autoritățile locale nefiind pregǎtite organizatoric și financiar pentru a impune un anumit plan urbanistic. Într-o perioadǎ scurtǎ de timp, de numai 2-3 ani, satul Florești și-a pierdut în mare parte identitatea, devenind unul sistematizat în mare grabǎ.

Related posts

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Fabrica din Râșnov Dexion a continuat procesul de modernizare în 2020, în ciuda crizei economice

Ion Surdu

Centrul de Oncologie OncoHelp aniversează 10 ani de activitate

Ligia Voro

Teste de coronavirus la fabricile din Maramureș

Nora Dumitrescu

Întâlnire de gradul zero la Cluj: ministrul Transporturilor – Alianța Vestului

Nora Dumitrescu

ADR Centru: Biserică de secol XIII din Harghita, monument istoric, va fi restaurată cu fonduri UE

Stefana Muresan

CNAIR: Au fost depuse 19 oferte pentru proiectarea şi execuţia celor trei loturi ale secţiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Borş

Stefana Muresan

Business Evolution. Cum să decodezi transformarea digitală și să construiesti o companie care performează

Ligia Voro

Au fost selectate proiectele ce vor primi finantare nerambursabila de la Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

ADR Nord-Vest: Fonduri de peste 26 milioane euro pentru Satu Mare. Printre obiective – construirea unui pasaj suprateran

Stefana Muresan

Laboratoarele de analize medicale, business de succes în România. Profitul a crescut de 6 ori în ultimii 8 ani – analiză Frames

Papuc Irina

Sibiul va prelua oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană

redactia

Brisk Group nominalizat in cadrul CIJ Gala 2020 la categoria BEST PROJECT MANAGEMENT COMPANY

Nicolae Pop

Domeniul Bethlen din Arcalia, modernizat cu 2,5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

600 milioane de lei, prima emisiune de obligațiuni nepreferențiale a BCR

Ligia Voro

Asociația Moldova VREA Autostradă – scrisoare deschisă transmisă oficialilor europeni

Ligia Voro

Timișoara: Concurs de soluţii pentru construirea unui pasaj pietonal pe sub Spitalul Militar

Stefana Muresan

E.ON a iluminat cu leduri o școală din Cluj

Nora Dumitrescu

„Am avut de ales: mergem în șomaj tehnic sau căutăm soluții”. Compania din automotive Moveos va produce săptămânal până la 18.000 de combinezoane

Papuc Irina

Universitățile antreprenoriale ale Ardealului

Nora Dumitrescu

Estoria City: The new normal: solvency, flexibility and trust

Ionut Oprea

Drumul Expres A3 – Tureni, la faza soluțiilor de proiectare

Nora Dumitrescu

Economiștii de la Babeș-Bolyai au luat două premii AFER

Nora Dumitrescu

Profi își recrutează viitorii angajați din Ardeal de pe băncile școlii

Nora Dumitrescu

Leave a Comment