Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

36 milioane euro de la Bruxelles pentru marea infrastructură a Ardealului

Proiectele europene de infrastructură feroviară și utilitară din județele Hunedoara și Cluj vor beneficia de rambursări de 179 de milioane de lei din partea Comisiei Europene (CE).  

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM-POIM), a transmis Autorității de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (ACP-MFP) declarații de cheltuieli de 1,82 miliarde de lei.

Prima are valoarea eligibilă de 1,38 miliarde (din care fonduri provenite din Fondul de Coeziune plătite de 1,17 miliarde), iar a doua, de 440 milioane (din care fonduri FEDR plătite de 384 de milioane). Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din UE în cadrul proiectelor de infrastructură mare, derulate de beneficiarii POIM pentru perioada decembrie 2020 – februarie 2021.

Pentru reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsoanele 2 și 3, s-au rambursat 157 milioane de lei. Proiectul de 144 km de cale ferată a fost estimat la 2,4 miliarde de euro.

Compania de Apă Someș va beneficia de o rambursare de 22 de milioane de lei din partea CE pentru a edifica o rețea modernă de apă și canalizare în județele Cluj și Sălaj. Proiectul are o valoare de 355 de milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată.

În baza sumelor decontate beneficiarilor, Autoritatea de Management realizează declarații de cheltuieli pe care le transmite ulterior ACP, aceasta fiind o etapă importantă în finalizarea procesului de rambursare a banilor investiți prin proiecte europene.

POIM 2014-2020 răspunde provocărilor de dezvoltare identificate la nivel național în ceea ce priveşte infrastructura şi resursele, cu o alocare din fonduri UE de 8,6 miliarde de euro. Până acum, CE a rambursat României 3 miliarde în actuala perioadă de programare pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport, mediu, energie, prevenirea riscurilor, la standarde europene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Care sunt așteptările tale de la o agenție de marketing digital?

Articolul următor

Techtex își va recicla deșeurile industriale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share