Auto Bihor Digitalizare Energie Fonduri Europene Slider Transport Ultimele stiri

Mașinile electrice din România se înmulțesc. Cum stăm cu stațiile de încărcare?

Programul Rabla din România este cea mai bună schemă de susținere a mașinilor electrice din Europa. Acest lucru a fost evidențiat de mai mulți participanți la Conferința Orașe și comunități. Viziune 2030”, organizată la Oradea, joi, 4 februarie 2020.

Mircea Fechet, vicepreședinte al Comisiei de mediu din Camera Deputaților, a precizat că Aproape 4.000 de autoturisme electrice au fost achiziționate de către români în 2020 și ele circulă azi pe străzile din România. Acest fapt s-a datorat, cel mai probabil, valorii foarte mare a voucherului pentru mașini electrice. Avem cea mai mare valoare a voucherului din Europa, aproximativ 10.000 de euro, o sumă considerabilă ca și bonificație”.

Parlamentarul crede că persoanele care își achiziționează mașini electrice prin Programul Rabla ar trebui să beneficieze de avantaje care să-i încurajeze și pe alții să-și cumpere mașini electrice: parcare gratuită, impozit zero sau deductibilitatea integrală a mașinilor respective.

Acesta a vorbit și despre înființarea stațiilor de încărcare, fiind nemulțumit că deși programul este gratuit pentru autoritățile locale, doar 29 dintre municipiile reședință de județ au aplicat pentru instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice.

Stații de încărcare

Marius Chiriac, director general ENEL X România, a subliniat, de asemenea, beneficiile voucherelor acordate în România pentru cumpărarea de mașini electrice. Acesta a informat că ENEL X are un program foarte ambițios pentru mașinile electrice, o investiție de peste 20 de milioane de euro, investiție pe care a câștigat-o în România, concurând cu alte țări.

„Am câștigat cu ajutorul a două elemente principale: Programul Rabla, cea mai bună schemă de susținere pentru mașinile electrice din Europa și prin tariful total mai mic al energiei în România față de alte țări, care, practic, face ca persoanele care fac mai mult de 20.000 de km pe an să aibă sens să treacă la mașinile electrice”, a precizat Marius Chiriac.

Compania pe care o reprezintă dezvoltă o infrastructură de încărcare pentru o infrastructură publică, având în prezent peste 100 de stații de încărcare.

Am început cu Bucureștiul. Suntem prezenți inclusiv în Timișoara, Constanța, Deva, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Focșani, Târgu Mureș. Este o investiție 100% ENEL X, în calitate de entitate legală care se ocupă de soluțiile de eficiență energetică. Suntem interesați să colaborăm cu orașele reședință de județ. Totul vine fără nici un fel de cost. Investiția, atât în stație, cât și în racordare ne aparține. Am ajuns în București la o rată de acoperire destul de bună, peste 35 de stații în operare. Focusul este pe orașele principale, dar am început să instalăm stații, inclusiv pe principalele coridoare de transport. Am participat și la licitațiile CNAIR pentru spațiile de autostradă”, a explicat directorul general ENEL X România.

Accesul la aceste stații este 100% digital pe bază de aplicație cu card. La fel ca în SUA, Marea Britanie, Spania și Italia. „Operăm mult mai multe stații de câte am instalat, peste 90.000 la nivel mondial. Ambiția este să ajungem la peste 400 de puncte de încărcare până la sfârșitul anului și la peste 2.000 de puncte de încărcare în următorii patru ani”, a subliniat Marius Chiriac.

Oradea are cea mai extinsă rețea de stații de încărcare rapidă

Dragoș Ciobanu de la EVconnect a vorbit despre semnarea contractului de instalare a 16 stații de încărcare rapidă în Oradea, primul de acest fel finanțat de AFM în proiectul destinat primăriilor reședință de județ.

„Oradea devine primul oraș din România beneficiar al acestui program de finanțare și, totodată, orașul din România cu cea mai extinsă rețea de încărcare rapidă. Deja avem un proiect încheiat, în parteneriat cu Electrogrup, pe strada Brașovului, cu două stații. Deci, în Oradea avem 18 stații de încărcare rapidă”, a declarat Dragoș Ciobanu.
Oradea va avea 18 stații de încărcare rapidă EVconnect

EVconnect și-a început activitatea în 2014, pornind la drum cu intenția de a dezvolta o infrastructură de încărcare a mașinilor electrice în România. Are în prezent circa 500 de stații intalate. O serie de stații încărcare rapidă sunt instalate pe A1, de la Nădlac, până la Constanța. „Ținta noastră este ca cel puțin 50% din stațiile pe care le avem amplasate și le amplasăm, inclusiv în zonele urbane, să fie conectate la soluțiile electricității regenerabile, gen umbrarele de panouri fotovoltaice pe care le amplasăm în parcările publice ale centrelor comerciale, ale primăriilor”, a precizat reprezentantul EVconnect.

Related posts

Draexlmaier produce la Codlea interioerele pentru Maserati

Stefana Muresan

Fabrica de Arme Cugir, contracte de zeci de milioane de dolari încheiate cu parteneri străini

redactia

Five billion euros of development projects to be showcased at the Hungarian booth of EXPO REAL in Munich

Ionut Oprea

Michelin oprește producția la Zalău. 3.000 de angajați afectați

Nora Dumitrescu

UVT și ADR Vest au semnat al doilea contract de finanțare pentru reabilitarea Facultății de Chimie, Biologie și Geografie

Stefana Muresan

Primii trei cei mai mari exportatori de mobilă, din Maramureș și Cluj

Stefana Muresan

Covid-19: Adobe România oferă angajaților câte 250 de dolari pentru amenajarea biroului de acasă

Papuc Irina

Maramureșul a aderat la rețeaua regiunilor transfrontaliere

Nora Dumitrescu

Takata, angajări masive în Sibiu şi Arad

Stefana Muresan

"INVENTING GREATER PARIS METROPOLIS” AT MIPIM 2018

Ionut Oprea

Continental donează 20.000 de euro pentru campania „Un spital + O comunitate”

Papuc Irina

Asociația OncoHelp va participa la cel mai mare maraton caritabil din Timișoara – Timotion 2019

redactia

La Craiova s-a lansat prima locomotivă din lume ce functioneaza cu ulei de bucatarie

redactia

Blake Horsley to become P3’s Group Development Director

Ionut Oprea

Compania Jidvei, în topul Superbrands România

Stefana Muresan

Moneda EURO ajunge astăzi la un nou maxim istoric

Papuc Irina

MedLife cumpără Polisano și îşi consolidează poziția de lider la nivelul Transilvaniei, cu peste 60 mil. euro cifră de afaceri

Stefana Muresan

Clujenii de la ACI amenajează tribunele la Arcul de Triumf

Nora Dumitrescu

Producția Târnava Sighișoara, direcționată către echipamente medicale

Ligia Voro

UBB, oficial în Liga Universităților Internaționale de Excelență

redactia

Un oraș din Maramureș își face centru spa pe bani europeni

Nora Dumitrescu

Universitarii clujeni au făcut harta dezvoltării durabile în România

Nora Dumitrescu

Menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților, principala provocare din HR în 2020

Transilvania Business

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

Leave a Comment