Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asociația Municipiilor, somată să demareze investiții în locuințe sociale

Organizația nonguvernamentală Blocul pentru Locuire (BPL) a trimis o scrisoare deschisă Asociației Municipiilor din România (AMR) prin care îi cere să revendice  Guvernul României să facă investiții publice în locuințe sociale.

“Criza locuirii nu a început acum, ci se datorează în bună parte politicilor guvernamentale în domeniul locuirii implementate în ultimele decenii. Sectorul locuirii a suferit de subfinanțare în România, iar programele guvernamentale au susținut în primul rând construirea de locuințe private, dezvoltatorii imobiliari și piața de locuințe, neglijând total fondul de locuințe sociale.

E timpul ca această stare de fapt să se schimbe. Creșterea fondului de locuințe sociale are un rol crucial în soluționarea acestei crize agravate de pandemie și de recesiunea economică, răspunzând la nevoile de locuire ale mai multor pături sociale, dar și la cele de dezvoltare prin investiții în infrastructură urbană prin care se asigură servicii economice de interes general”, consideră BPL.

Printre problemele expuse se numără supraaglomerarea locuințelor din România, tinerii nevoiți să locuiască împreună cu părinții, costurile mari ale locuirii, evacuările care lasă persoanele fără o locuință adecvată, lipsa locuințor sociale

„Se impune ca statul să înceapă de urgență un ambițios program de construire de noi locuințe sociale, adecvate ca și calitate, și accesibile ca preț în funcție de veniturile celor eligibili conform legii locuinței. Puținele măsuri privind locuințele sociale din Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială sunt insuficiente la nivelul României chiar și din punctul de vedere al combaterii sărăciei.

Criza locuirii afectează multe categorii de persoane, nu doar cele care trăiesc în sărăcie extremă și în condiții caracterizate de privațiuni materiale severe. AMR ar trebui să solicite de la guvernul un buget anual adecvat pentru creșterea fondului de locuințe sociale în perioada 2021-2027.

Sursele pot veni atât prin Programul Guvernamental de Construire de Locuințe Sociale, cât și prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență – având în vedere faptul că guvernul își asumă și alte investiții din această sursă. Un astfel de program de investiții publice în locuințe sociale s-ar alinia cu practicile europene actuale și planificate, pentru asigurarea unei tranziții verzi juste din punct de vedere social și pentru redresarea de după criza actuală”, conform BPL.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Austriecii de la Strabag, la vânătoare de ingineri în Satu Mare

Articolul următor

Cinema Scala, la stadiul finisajelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share