Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lactatele USAMV Cluj au primit certificarea bio

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca va începe să vândă produse certificate bio din lapte de vacă, provenite de la Stațiunea Cojocna. Clasificarea a fost obținută pentru lapte integral pasteurizat, sana, telemea, caș proaspăt și brânză burduf.

Produse din lapte de vacă bio vor fi comercializate în magazinele USAMV de pe Calea Mănăștur și din cartierul Gheorgheni. “În uma certificării bio pentru animale și culturi agricole, din 2020, am dorit ca produsele obținute din cultivarea cerealelor, respectiv cele obținute din creșterea animalelor, să primească plusvaloare.

Dacă inițial am primit certificarea ca produs ecologic doar pentru cereale, alături de carne și lapte crud de vacă și oaie, următorul pas a fost în direcția unei prelucrări a acestor materii prime. Am autorizat fabrica de procesare lapte într-un centru independent de prelucrare. Ținta a fost ca din produsul lapte crud certificat să obținem în urma prelucrării produse derivate cu o mare valoare biologică și nutrițională”, a explicat directorul Stațiunii Cojocna, Doru Pop.

“Punerea în vânzarea a produselor lactate bio reprezintă rezultatul unui proces amplu de restructurare, reconversie și regândire a paradigmei USAMV. În ultimii patru ani, efortul nostru s-a îndreptat înspre a implementa practicile de mediu pentru a ne alinia cu standardele necesare producerii de alimente sănătoase, care să contribuie pozitiv la sănătatea comunității clujene.

Am țintit o alternativă sănătoasă a produselor lactate care se găsesc în comerț. În afară de faptul că sunt ecologice, sana și laptele produse în ferma Cojocna nu sunt degresate, păstrându-se valorile nutriționale intrinseci”, a declarat directorul administrativ al USAMV, Lucian Naș.

Pentru o suprafață de 500 ha de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), USAMV a realizat, din 2017, toate procedurile pentru reconversia lor la agricultură ecologică (494 ha), iar recent a obținut certificarea acestor culturi ca produse organice. Alte 174 ha se află în al treilea an de conversie (pomi fructiferi), cu proceduri în curs de obținere a certificării ecologice.

În privința animalelor deținute la Cojocna s-a obținut certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele – 284 și ovinele – 522. Din cele 100 de tone recoltate în 2020, universitatea intenționează să scoată pe piață un alt produs obținut din culturile agricole, uleiul din floarea soarelui bio, presat la rece.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Viitorul digitalizării din România dezbătut la Cluj-Napoca

Articolul următor

Parteneriat Elrond-Netopia: criptomoneda creată la Sibiu va fi disponibilă pentru plata la peste 30.000 de comercianți

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share