Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TeraPlast va da dividende “mamut”. Grupul iese la “cumpărături”

Administratorii companiei TeraPlast Bistrița, controlată de businessmanul clujean Dorel Goia, au propus distribuirea a 226 de milioane de lei ca dividende speciale, cu randament record de 24% pe acțiune. Anunțul a provocat urcarea la bursă cu peste 21% a acțiunilor producătorului din Bistrița.

Consiliul de Administrație (CA) va propune aprobării acționarilor distribuirea de dividend special și acțiuni gratuite din profitul ce-l va realiza până la finalul lunii martie 2021, potrivit raportului transmis Bursei de Valori București. Suma propusă echivalează cu un dividend brut de 0,13 lei/acțiune.

Suplimentar distribuției de cash, se adaugă propunerea CA de majorare a capitalului social cu 43 de milioane de lei. Astfel, va fi distribuită o acțiune gratuită la fiecare patru deținute de acționari de la data de înregistrare aferentă majorării de capital social.

Propunerea are în vedere dorința acționarilor de a păstra o lichiditate confortabilă în cadrul grupului, care va putea fi folosită pentru achiziții de companii sau acordarea unui nou dividend special spre finalul de an. Pe modelul achiziției Somplast, din decembrie, grupul își va continua extinderea regională și creșterea cotei de piață prin achiziții și fuziuni.

„Interesul nostru este pentru companii care să ne permită sinergii. Ne uităm la mai multe criterii. În primul rând, domeniul de activitate să fie similar sau complementar celor în care grupul activează: reciclare, ambalaje flexibile, țevi și produse conexe pentru rețelele de apă, gaz, canalizare.

Trebuie să realizeze produse cu cerere la export sau care pot disloca importuri de pe piața internă. Trebuie să fie companii care dețin tehnologie performantă de producție. Performanțele financiare sunt un alt criteriu esențial. Căutăm companii cu indicatori similari cu cei ai TeraPlast și cu un grad de îndatorare scăzut. Iar acestea sunt condiții cumulative”, a declarat Dorel Goia, președintele TeraPlast.

Grupul are în derulare în acest an investiții de 160 de milioane de lei, cofinanțate prin ajutor de stat. TeraPlast ar mai putea contracta împrumuturi bancare consistente până la un grad de îndatorare obișnuit în industrie, la un nivel confortabil pentru companie și acționari. În 26 februarie grupul a anunțat încasarea a 373 de milioane de lei, după vânzarea diviziei de produse din oțel către grupul industrial irlandez Kingspan.

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dr. Daniel Metz, CEO-ul NTT DATA Romania: Ne dorim să continuăm a fi un exemplu pentru întreaga industrie IT&C

Articolul următor

Producătorii de concerte din Transilvania vor să reia marile festivaluri

Citește și:
Citeste mai mult

Tenaris și-a fixat strategia pentru România

Grupul metalurgic cu fabrică la Zalău se va concentra pe competitivitatea produselor, siguranța angajaților și protecția mediului. “Un…
Zi de Zi știri economice:
Total
1
Share