Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TB 100: Betak SA Bistrița, excelența oțelului!

Compania Betak S.A. Bistrița este, astăzi, cel mai mare producător din România şi unul dintre cei mai importanți furnizori ai pieţei europene de conductori din oțel zincat sub formă de benzi sau rotund, electrozi de împământare și componente ale instalaţiilor electrice care au rolul de a disipa suprasarcinile electrice şi descărcările accidentale de tensiune, fulgerele şi trăsnetele. Totodată, compania bistrițeană este un important fabricant de parapete de protecție stradală și diverse alte structuri metalice. De-a lungul celor peste 25 de ani de existență, compania a dobândit o excelentă reputație în plan extern și intern, fapt datorat calității produselor și a serviciilor, dar și seriozității constante manifestate în relațiile cu clienții și partenerii.

Călătorie în timp

Firma, cu capital integral privat, și-a început activitatea de producție în anul 1995, odată cu punerea în funcțiune a unei mici instalații manuale de zincare electrolitică, într-un spațiu închiriat. La momentul respectiv, societatea avea un singur angajat.

Directorul general Betak SA, Caius Bulea, spune că deși a întâmpinat greutăți inerente unei afaceri aflate la debut, lucrurile au mers tot mai bine, reușind – mulțumită credibilității și unui plan de afaceri corect structurat – să facă tranziția către o activitate industrială.

Cercetarea și inovarea, stâlpii Societății Betak SA

Absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, Dr. Caius Bulea a coordonat activitatea unuia din cele mai competitive laboratoare destinate cercetărilor pentru acoperiri metalice din România.

Betak SA acordă un interes crescut cercetării și inovării. 9 din 10 produse executate pentru clienți sunt rodul proiectelor echipei de ingineri din cadrul companiei. Mulțumită cercetării și inovării, mare parte din produsele pe care le fabrică și din tehnologiile de fabricație Betak sunt brevete de invenție înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Motto-ul firmei bistrițene, „Life guarantee”, spune multe despre durabilitatea și calitatea produselor realizate aici.

Ce produce, în principal, compania?

  1. Componente ale prizelor de împământare:

– conductori din oțel zincat sub formă de benzi sau rotund;

– electrozi de împământare;

– piese de legătură.

  1. Parapete de protecție stradală

– conform normei românești STAS 1948;

– conform normei europene EN 1317.

  1. Parapete de protecție pentru pietoni, avizate de Ministerul Transporturilor:

– executate din profile închise;

– executate din profile deschise.

  1. Parapete de protecție pentru bicicliști.
  2. Structuri metalice diverse.

Toate produsele fabricate sunt tratate anticoroziv prin zincare termică, ceea ce le conferă o foarte bună rezistență la coroziune.

Evoluție și performanțe

După o creștere ritmică, la 10 ani de la debut, Betak SA a început să-și facă simțită prezența pe piețele europene. În prezent, aproximativ jumătate din producția realizată merge la export. Firma bistrițeană exportă, din Portugalia – în Vest, până în Iran – în Est și din Suedia – în Nord, până în Grecia – în Sud sau Israel – în Orientul Apropiat, în 20 de țări.

De mulți ani, consecutivi, societatea se situează pe unul din primele 3 locuri în Topul Național al Firmelor – alcătuit de Camera de Comerț și Industrie a României – în domeniul tratării și acoperirii metalelor. În 31 decembrie 2019, pentru prima dată în istoria companiei, Betak SA a atins o producție anuală de 10.000 (zece mii) tone oțel prelucrat.

Caius Bulea, Manager General BETAK SA: „Baza succesului unei companii este sustenabilitatea”

Betak SA a avut un start excelent în primul trimestru al anului 2020, înregistrând vânzări record pentru această perioadă. La finele primului trimestru, o parte din clienții firmei și-au suspendat temporar activitatea, pe fondul pandemiei COVID-19. În plus, lipsa oțelului – datorată întârzierilor la livrarea comenzilor confirmate de furnizori – a generat o scădere a vânzărilor de câteva procente. Reculul de moment a fost recuperat rapid, începând cu luna mai. La finele trimestrului al doilea 2020 compania a depășit, neașteptat, cu circa 6%, vânzările din primul trimestru.

După un parcurs de excepție, anul trecut producția de 10.000 tone oțel prelucrat a fost atinsă în data de 24 noiembrie, cu un avans de 37 de zile față de 2019.

Cifra de afaceri a companiei, în anul 2020, a fost cu 18% mai mare decât în anul precedent.

Ioan Sandor

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Producătorii de mobilă din Transilvania forțează intrarea în SUA

Articolul următor

Inginerii absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara au un loc de muncă asigurat. Cea mai mare parte rămân să lucreze în oraș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share