Educație Timiș

Inginerii absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara au un loc de muncă asigurat. Cea mai mare parte rămân să lucreze în oraș

Aproape integral, absolvenții de inginerie din cadrul Universității Politehnica Timișoara din anul 2019 au reușit să se angajeze în meseria pentru care s-au pregătit. Datele au fost obținute în urma studierii datelor culese din Registrul General de Evidență a Salariaților, iar concluziile arată că 80% dintre acești absolvenți au deja un loc de muncă,

Datele arată o scădere de 3% față de generația anterioară, conform UPT. Pe de altă parte, rata de angajare a celor care au finalizat un program de masterat în același an a ajuns la 89%, procentul fiind mai mare cu 4% în comparație cu anul precedent.

„Ne bucurăm să vedem că inginerii sunt, poate, cei mai căutați oameni din piața muncii. Asta înseamnă că există o tendință de dezvoltare, atât a sectorului public, cât și a sectorului privat. Datele noastre arată că cel puțin patru din cinci absolvenți de inginerie lucrează în momentul de față. Numai că rata de angajare, cel mai probabil, se apropie de 100% pentru că în REVISAL nu sunt incluși cei care au decis să plece să lucreze în străinătate sau cei care lucrează pe cont propriu. Oricum, ne confruntam deja înainte de pandemie cu o lipsă acută de ingineri în piața muncii, pe toate domeniile. De altfel, numărul de absolvenți de inginerie este insuficient la nivel european pentru că trăim într-o economie aflată permanent în dinamică, iar toate profesiile au la bază dispozitive inteligente, elaborate de ingineri.”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Cei care au absolvit Facultatea de Construcții sunt surpriza plăcută. La nivel de licență, angajarea inginerilor în construcții poate fi comparată cu cea din zona IT.

Vorbim despre un procent de 84%, care este mai mare cu 7% față de acum doi ani. În pandemie, acest domeniu a fost printre cele mai puțin afectate, așa că cererea de specialiști a crescut, spun cei de la UP Timișoara.

9% dintre absolvenții studiilor de licență și-au încheiat contractele de muncă în ultimul an, iar la studii de masterat din zona ingineriei procentul scade la 5%. Cu toate acestea, cei care nu s-au reangajat după ce au rămas fără job fie efectuează studii de doctorat, fie au plecat să lucreze pentru companii din străinătate.

„O parte dintre ei au plecat din pozițiile pe care le ocupau, spre finalul anului, pentru a se angaja într-o altă companie la începutul anului 2021. De asemenea, există mulți absolvenți care își dezvoltă firme sau care lucrează ca freelanceri, în special în zona de proiectare. Datele analizate de noi nu cuprind și aceste situații. De altfel, prin activitățile pe care le avem în domeniul antreprenoriatului, noi îi încurajăm pe tineri să își dezvolte propriile firme, încă din perioada facultății. Mulți dintre cei care urmează această cale vin cu idei inovatoare și aduc plus valoare pieței.”, a mai declarat Drăgan.

64% dintre studenții care vin să învețe în Timișoara, la nivel de licență, rămân să lucreze în oraș, iar în ceea ce privește programele de masterat, procentul ajunge la 73%. Restul tinerilor fie se întorc în orașul de domiciliu, fie aleg să se dezvolte în alte județe sau în străinătate.

„Absolvenții rămân în Timișoara pentru că în piața muncii există o multitudine de job-uri. Au de unde alege, există o diversitate pe care orașele mici nu o oferă. De asemenea, salariile sunt mult mai bune în comparație cu ceea ce pot primi de la o firmă mai mică, de acasă. Pe de altă parte, unii tineri când aleg să studieze la Timișoara văd orașul ca o poartă spre vestul Europei. Adică se gândesc ca la finalizarea studiilor să plece din țară. Numai că în cei patru ani de facultate se familiarizează cu orașul, se angajează timpuriu, își creează rădăcini aici, iar după absolvire nu mai există acel entuziasm de a emigra.”, mai subliniază Florin Drăgan.

În urma cercetării se mai arată că, deși populația școlară este în scădere, iar tinerii s-au confruntat vara trecută cu numeroase probleme de mobilitate din cauza pandemiei, numărul de candidați la facultățile Universității Politehnica Timișoara a fost în creștere.

„Rezultatele la examenul de Bacalaureat de anul trecut au fost în scădere în județele care ne alimentează cu studenți. Ne-am temut un pic la început, însă la finalul perioadei de înscriere am tras linie și am observat că stăm foarte bine. De asemenea, considerăm că am crescut și calitativ. În vară am introdus și opțiunea ca tinerii să fie admiși și pe baza CV-ului educațional, iar prin această metodă am reușit să atragem numeroși elevi care au avut rezultate foarte bune la diverse competiții naționale și internaționale. O problemă pe care o întâmpinăm e o scădere a locurilor la buget în ultimii doi ani, din partea Ministerului Educației. Proiectele pe care le gândim împreună cu mediul privat presupun o creștere a numărului de absolvenți de master și studii doctorale. Scăderea – chiar dacă este mică – a locurilor la buget pentru domeniile de licență, nu ne ajută absolut deloc.”, a încheiat Florin Drăgan.

Related posts

Premiera europeana la Timisoara în 2021 – noul concept ibis Square al Accor

Ionut Oprea

Producătorul de lacuri şi vopsele Azur din Timişoara, cifră de afaceri de 25,5 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

OTP Bank va deschide un centru regional în cartierul ISHO din Timișoara

Papuc Irina

Plimbări gratuite pe râul Timiș, cu hidrobiciclete, catamaran și canoe – program transfrontalier din fonduri europene

redactia

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența

Stefana Muresan

Programul Operaţional Regional a adus fonduri europene de 221 milioane de euro în Timiş

Robert Bloancă

Stație de metrou la Spitalul Municipal Timișoara și pasaje pe sub calea ferată

Stefana Muresan

Alianța Vestului devine oficială. Parteneriat regional unic pentru infrastructură și interconectare cu bani europeni

redactia

Timişoara, legată printr-o pistă de biciclete de localitățile aflate pe o rază de 20 km

Stefana Muresan

Continental Automotive pregăteşte o nouă investiţie la Timişoara

Robert Bloancă

Școlile particulare din România își oferă ajutorul pentru implementarea învățământului online în sistemul public

Papuc Irina

Automotive Logistics Summit reuneste profesionistii

Ionut Oprea

OTP Bank a deschis o nouă sucursală la Timișoara, în cadrul cartierului ISHO

Robert Bloancă

Universitatea de Vest din Timișoara: Au început înscrierile în grupul țintă al proiectului „Atelierul de antreprenori ”

Stefana Muresan

Peste 30 de milioane de euro sunt disponibile prin POR pentru dezvoltarea sectorului IMM, în Regiunea Vest

Robert Bloancă

O echipă de la Timișoara analizează și sortează postările utilizatorilor Facebook

Stefana Muresan

PORR Construct, desemnat antreprenor general al Vox Vertical Village

Stefana Muresan

206 cereri de ajutor de stat în sectorul vitivinicol din Transilvania și Banat

Traian Dan

Hidroelectrica a semnat primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual

Ligia Voro

BEI împrumută cu 21 de milioane de euro o universitate clujeană

Nora Dumitrescu

Centrul de Genomică de la Cluj a început testările pentru coronavirus

Nora Dumitrescu

Ryanair și Wizz Air anunță reluarea curselor de la Timișoara la Milano – Bergamo și Valencia

Robert Bloancă

Școlile din Timișoara nu pot satisface cererea de personal specializat local din domeniul ospitalității, în perspectiva proiectului Capitală Europeană a Culturii 2023

Robert Bloancă

PORR Construct primește 18 milioane de euro pentru reabilitarea totală a bulevardului spre cea mai importantă zonă industrială din Timișoara

Robert Bloancă

Leave a Comment