Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

67 de firme românești, la Forumul economic româno-maghiar de la Budapesta

Vineri, 9 aprilie 2021, la Budapesta s-a desfășurat Forumul economic româno-maghiar. Din delegația română, condusă de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, au făcut parte 67 de antreprenori și oameni de afaceri din România. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în colaborare cu Agenția de Promovare a Exportului (HEPA) din Ungaria.

Ungaria consideră că România este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai săi şi are interesul consolidării cooperării dintre cele două state, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Acesta a subliniat, potrivit Agenției Maghiare de Presă – MTI – că politicile economice ungare se bazează pe cote de impozitare scăzute: companiile de aici plătesc cel mai mic impozit pe profit, iar din punctul de vedere al investitorilor, impozitul pe venit este considerat, de asemenea, ca fiind unul competitiv.

Strategia guvernamentală de gestionare a crizelor se axează tot pe acest lucru, resursele fiind canalizate către investiţii, şi nu pe ajutoare sociale. Datorită acestui fapt, Ungaria a reuşit să gestioneze cu brio şomajul în masă, a adăugat ministrul.

1.434 de companii au primit sprijin de la stat, iar în schimb, acestea s-au angajat să efectueze investiţii în valoare totală de 1.676 de miliarde de forinţi (4,66 miliarde euro) şi să salveze 270 000 de locuri de muncă. Printre beneficiari s-au regăsit şi patru companii cu capital românesc, care au primit sprijin guvernamental în valoare totală de 2,7 milioane de euro, a explicat Péter Szijjártó.

Guvernul Ungariei încurajează şi investiţiile în România ale companiilor maghiare, iar Eximbank sprijină cooperările dintre societăţile române şi maghiare cu o linie de credit de 440 de milioane de euro.

Companiile din Ungaria consideră că România reprezintă una dintre cele mai promiţătoare locuri în care să investeşti, a mai adăugat ministrul în cadrul forumului la care au participat 80 de companii maghiare şi 67 de
companii româneşti.

Am venit împreună cu 67 de firme românești, care au venit pe banii lor (fără subvenții din banii contribuabililor) să lege legături de afaceri. Înțeleg că au stabilit deja peste 200 de întâlniri bilaterale. Foarte bine. Aceasta este de fapt partea practică a misiunii noastre aici. Niciun document nu poate suplini interesul a doi antreprenori care găsesc o oportunitate mutual avantajoasă de afaceri. Statul nu trebuie decât să le facă viața mai ușoară prin debirocratizare și înlăturarea obstacolelor”, a declarat Claudiu Năsui.

Acesta a semnat cu omologul său maghiar trei acorduri între România și Ungaria.

Primul este un protocol pentru operaționalizarea Comisiei mixte, o structură prin care se va îmbunătăți cooperarea economică între România și Ungaria.

Al doilea este acordul de înființare a Camerei de comerț bilaterale România-Ungaria, o structură prin care mediul de afaceri din România și din Ungaria să poată să se apropie mai mult.

Al treilea este acordul prin care se va realiza conexiunea între drumul expres Satu Mare – Oar și drumul expres Mateszalka – Csenger, care va face posibilă deplasarea mai rapidă între România și Ungaria.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Institutul Raluca Ripan a scos produse cu feromoni pentru silvicultură

Articolul următor

Sinohydro, ultimul “mohican” din China de pe marile șantiere ale României

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share