Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sinohydro, ultimul “mohican” din China de pe marile șantiere ale României

Ordonanța de urgență prin care statul interzice accesul companiilor din statul asiatic a fost publicată în Monitorul Oficial. Antreprenorul Centurii Zalău, Sinohydro Corporation, este prima companie din China care a câștigat o licitație publică de mare infrastructură din România. 

Legislația se referă doar la licitațiile viitoare, cele în curs nefiind afectate, conform G4 Media. Ordonanța stabilește că la licitații vor putea participa doar operatori economici dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European, din țări terțe care au ratificat Acordul privind Achizițiile Publice, din țări terțe care se află în proces de aderare la UE sau din țări terțe care nu au semnat AAP, dar care sunt semnatare ale altor acorduri internaționale prin care UE este obligată să acorde accesul liber la piață în domeniul achizițiilor publice și în cadrul domeniului de aplicare.

UE a încheiat un acord privind achizițiile publice cu 19 state terțe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel și Moldova, însă China nu este parte semnatară. Drept urmare companiile din acest stat nu vor putea participa la licitațiile din țara noastră.

„S-a constatat o creștere a numărului de ofertanți din spațiul extracomunitar la procedurile de achiziții publice, care oferă garanții reduse cu privire la respectarea unor cerințe, cum ar fi standardele de calitate certificate, standardele de mediu și dezvoltare durabilă, cerințe legate de condiții de muncă și protecție socială, politici concurențiale”, se arată în expunerea de motive.

Executivul aprecia că investiții de 20 de miliarde de euro din domeniul transporturilor pot fi grav afectate de întârzierea intrării în vigoare a prevederilor acestei ordonanțe. Ordonanța de urgență mai poate fi atacată în la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului, Renate Weber.

Ea va merge în parlament, unde legea de adoptare poate veni cu modificări. Cele mai importante licitaţii unde concurează acum firme din China sunt A1 Sibiu – Piteşti, Drumul Expres Craiova – Piteşti, A0 Bucureşti Nord, Magistrala M6, achiziţia de trenuri electrice noi la Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Există o singură lucrare de infrastructură gestionată de o companie din China: centura Zalău, al cărei constructor este Sinohydro. Compania a câştigat contractul, în 2020, pentru 185 de milioane de lei. Componenta financiară a avut 60 de puncte, iar oferta tehnică, 40.

Proiectul include cinci viaducte şi două poduri. Varianta Zalău are 5,5 km şi asigură legătura între Drumul Național 1F (Cluj-Napoca – Zalău – Satu Mare) şi Drumul Judeţean 191 C. Termenul de execuţie este de 24 de luni, cu șapte ani garanţie. Sinoohydro va asigura managementul pe şantier şi utilajele specializate, iar forţa de muncă vine din plan local. Unele utilaje vor fi închiriate din ţară.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

67 de firme românești, la Forumul economic româno-maghiar de la Budapesta

Articolul următor

Dublă investiție europeană într-un proiect piscicol din Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share